Úgy beletunyul, hogy szakítani is lusta – Itt a Bath új klipje Törőcsik Franciskával és Patkós Mártonnal

2024.02.22. 12:04, srecorder

killing_time_klip_2.jpg

Egy elhanyagolt hobbivá silányult párkapcsolatról szól a Bath új dala, amelynek klipjében Törőcsik Franciska és Patkós Márton unja, táncolja és veri szét párnával egymást egy Beavis and Butthead-es kanapén. Premier!

A Bath 2017-ben együttesként indult, majd Vándor Ádám projektjévé alakult át az évek során. „Az eredeti három tagon túl még 2-3 ember vesz részt a zenekészítésben, hol csak kettő, hol hat. Ebben a dalban Kónya Merci énekel, a fiam, Viggo dobol, és Koszorú Attila a billentyűs, én pedig basszusgitáron játszom. Eredetileg ambient elektromos zenéket játszottunk és mindig a jamekből építettük fel a dalokat. A Killing Time esetében ez még kezdetlegesebb volt; a fiam groove-okat gyakorolt, én meg pötyögtem rá valamit basszusgitáron. Aztán hazafele menet benne maradt a fülemben, amit csináltunk, és szinte azonnal megszólalt a fejemben hozzá egy női hang: „I feel so unsecured with you baby”.

Mai napig nem tudom, honnan jöttek tök spontán ezek a szavak. De aztán egyből arra gondoltam, hogy a párkapcsolatokhoz lehet köze, és innen valahogy néhány perc alatt megszületett a szöveg. A zene stílusa és egyszerűsége megmaradt annak, ahonnan indult, dob meg basszus, csak épp alá lett téve egy kis orgona. Aztán láttuk, hogy túl rövid, akkor legyen egy szóló benne. A klip fele meg már leforgott, amikor a szám a végére még kitaláltunk pár sor szöveget. Ettől a tervezetlenségtől lesz rendhagyó a szerkezete a számainknak. Minden úgy apránként hozzátevődik, sosincs egyszerre megtervezve az egész” – mesélte Ádám.

killing_time_zenekar_hki.jpgVándor Viggo, Vándor Ádám, Kónya Merci és Koszorú Attila a helsinki kikötőben.

„A dal egy elhanyagolt hobbivá silányult párkapcsolatról szól, amiben úgy eltunyul az ember, hogy már kilépni is lusta. Meg azért ahhoz nem elég rossz, ahhoz viszont nem elég jó, hogy működjön. Egy időelb...szás az egész, tehát Killing Time. Szerintem azért ez elő-előfordul” – mondja Ádám, akinek innen jött az ötlet, hogy akkor legyen duett a dal, meg amúgy is, lehetne ez egy erősen szabadon értelmezett feldolgozása Nancy és Frank Sinatra Somethin’ Stupid-jének.

A kliphez pedig sikerült megnyerni Törőcsik Franciskát és Patkós Mártont, akik nemrég a Cicaverzumban játszottak együtt. „Franciskát egy rövidfilmben ismertem meg, ahol egy ismerősöm kérésére beugrottam egy 1,5 perces szerepre, mialatt széttört egy sörösüveget a fejemen. Szerencsénkre tetszett neki a dal, meg a klip koncepciója, én meg kértem, hogy mondjon valakit, akivel jól el tudná játszani ezt a párt. Ő pont akkor fejezte be a Cicaverzumot, amiben Patkós Marcival játszott, így őt ajánlotta. Mivel minden önerőből készült, így a klipet is egyszerűre és minél olcsóbbra kellett tervezni, innen jött ez a „Beavis and Butthead-es kanapé egy szögből mutatva” koncepció. A playback résznél meg beugrott Robert Palmer Addicted To Love ikonikus klipje; annál olcsóbb nemigen lehet egy playback, és akkor az is nyilván egy szögből. Meg valahogy szerintem illett is ehhez a dalhoz.”

Mivel a Bath egy projekt, nincs még egységes kiforrt, zenei stílusa, de a dalaik mindig kapcsolódni fognak valahogy az elektrohoz: a következő az Agavoid énekesnőjével, Puskás Dalmával készül, de tervben van egy indie house zene is egy hegedűművésszel, amin már szintén dolgoznak Ádámék.

NÉZZ BELE TÖRŐCSIK FRANCISKA LEMEZTÁSKÁJÁBA!

 

Bath az Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/22/itt_a_bath_uj_klipje_torocsik_franciskaval_es_patkos_martonnal_killing_time
Úgy beletunyul, hogy szakítani is lusta – Itt a Bath új klipje Törőcsik Franciskával és Patkós Mártonnal
süti beállítások módosítása