Búskomor sorok a szerelemről. Ali Sethi & Nicolas Jaar: Intiha (lemezkritika)

2024.02.20. 08:52, Recorder.hu

ali-sethi-nicolas-jaar.jpg

Az arab költészet találkozása a modern elektronikával Ali Sethi és Nicolas Jaar közös lemezén. Ez a kritika először a Recorder magazin 110. számában jelent meg.

Ali Sethi tavalyelőtti világzenei dala, a Pasoori az év legtöbbet keresett zenéje lett a Google keresőmotorjában, és a legnépszerűbb előadók közé emelte a pakisztáni énekest, aki leginkább verseket szeret szavalni egy elfeledett arab irodalmi műfaj, a szúfikhoz köthető, hetedik században kialakult gazal szerkezeti szabályainak megfelelően.

Sethi emellett nagy Nicolas Jaar-rajongó, és amikor az indiai Somnath Bhatt vizuális művész bemutatta őket egymásnak, rövid ismerkedés után eldöntötték, hogy stúdióba vonulnak. Végül Jaar 2020-as Telas című albumát dolgozták újra, és született meg az Intiha: felfedezhetünk benne ismerős hangokat a három évvel ezelőtti kiadványról, de főszerepben Sethi van, aki földöntúli erővel és jelenléttel szavalja búskomor sorait szerelemről és bánatról, örömről és fájdalomról, vágyakozásról és elfogadásról.

ali_sethi_nicolas_jaar.jpgElőadó: Ali Sethi & Nicolas Jaar

Cím: Intiha

Kiadó: Other People

Megjelenés: 2023. november 17.

Műfaj: gazal, világzene, ambient, minimal

Kulcsdal: Nazar Se

 

 

8,5/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2024/02/20/ali_sethi_nicolas_jaar_intiha_lemezkritika
Búskomor sorok a szerelemről. Ali Sethi & Nicolas Jaar: Intiha (lemezkritika)
süti beállítások módosítása