Intim, egyszerű, nyers, fájdalmas, mégis magasztos és reményteli – Megjelent Tóth István első szerzői lemeze, a Piano Stories

2024.02.19. 09:00, srecorder

pisti_sajtofoto_crop_colored_1x1.jpg

Szólózongoralemezzel jelentkezett az eddig elsősorban gitárosként ismert Tóth István multi-instrumentalista, aki a New Fossils tagjaként a tavalyi év egyik legfontosabb hazai instrumentális albumát is jegyzi. Ma megjelenő lemezét a Mörk-énekes Zentai Márk, a kiváló szaxofonos Ávéd János, és az ország egyik legkeresettebb hangmérnök-producere, Fenyvesi Márton ajánlja. Premier!

Ávéd János: „A lényeg a zenével való viszony átértelmezése, fricska a zeneiparnak és a „koncertezés” nimbuszának. A hangok közé illeszkedik be a hallgató, ezt szerintem nem mindegyik koncert vagy lemez tudja hozni. A maga valójában jelen lenni!”

Zentai Márk: „Úgy érzem, nehéz lesz átadnom, mennyire értékelem, hogy Pisti megírt, felvett és most kihozott egy ilyen érzékeny anyagot, de azért megpróbálom. Lényegében minden felesleges máz nélkül elénk tárja a lelkének egy részét, amit eleve lehetne és kéne is értékelni, mert ez egyrészt nagyon bátor dolog, de még inkább egy mély együttérzésről és bizalomról tanúskodó tett ez az én szememben. Az együttérzést azért emelném ki, mert Pisti ezzel nemcsak saját magának, de nekünk is megengedi, hogy ez így elég legyen. És tényleg az. És bárki megpróbálhat valami nagyjából hasonlót alkotni, és ha elég érzékeny, és elég jól figyel, sikerülni is fog neki. Egy hangszer kell hozzá, talán egy pár mikrofon (de lehet egy okostelefon is megteszi) és a megfelelő képzelőerő. Persze ettől még kevesen tesznek majd így, és nyilván nem ilyen dalok születnek majd, de annak, aki hasonlón töpreng, de kételkedik, hogy ez így elég-e, annak erőteljes visszaigazolást adhat ez a lemez.

Rám mindenesetre nagy hatást gyakoroltak ezek a dalok és felvételek. Azt a teret, amit a hangszerelés meztelensége hagy nekünk, szimplán élvezhetjük, vagy megtölthetjük saját fantáziánkkal, képzeletünkkel. Ez is egy nagyon kedves gesztus szerintem, egy invitáció a közös hallgatásra, elmélyülésre, alkotásra. Még egy dolog, ami feltűnt: nem meglepő, hogy hogyan lehetnek ezek a dalok egyszerre ennyire intimek, egyszerűek, nyersek és mégis himnikusak, magasztosak, egyszerre fájdalmasak és reményteliek? Nekem most erőt adtak, egy kis nyugalmat és józan viszonyítási pontot egy elmebeteg világban. Köszönöm, Pisti!”

A hangutómunkát Fenyvesi Márton gitáros, hangmérnök végezte: „Az esztétikai igény felül kell hogy írja a hagyományos lemezkészítés írott és íratlan szabályait: ez a zene nem ugyanaz a műalkotás volna, ha professzionális stúdiókörülmények között került volna rögzítésre.”

 

Fotó: Gál Efraim. Artwork: Ocsovay Damján.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/19/megjelent_toth_istvan_elso_szerzoi_lemeze_a_piano_stories
Intim, egyszerű, nyers, fájdalmas, mégis magasztos és reményteli – Megjelent Tóth István első szerzői lemeze, a Piano Stories
süti beállítások módosítása