Györgyi – Megjelent Pátkai Rozina családi holokauszt-történetét feldolgozó hangjátéka

2024.01.27. 10:34, srecorder

12374234189950365358.jpg

Személyes, családi történetét meséli el Pátkai Rozina új, Firgun-különdíjas hangjátéka, a nagynénje, dr. Pátkai Györgyi és édesapja, dr. Pátkai Róbert visszaemlékezésein keresztül. A Györgyit augusztusban leadta a Klubrádió, eddig azonban nem lehetett meghallgatni online: a hangjáték ma, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából debütál a neten.

„Nagynénémmel, dr. Pátkai Györgyivel még a járvány előtt készítettem interjút a családunk történetéről, a Holokausztról és a második világháború utáni időszakról. Nagy megtiszteltetés, hogy a Firgun Alapítvány pályázatán különdíjat nyert az interjúból készült hangjáték, amelyet nagynéném emlékére hamarosan egy általam készített kisfilm is kísér majd” – mondta Pátkai Rozina.

A holokauszt társadalmi felelősségének kérdéseit veti fel Rozina egyik korábbi munkája is, csak társasjáték formájában. A Zikaron egy kártyajáték, melynek elemeit a Pátkai család vizitkártya-albuma alkotja, a játékosok a kártyák hátoldalain szereplő életutakat a szabályokat betartva vagy azokat megszegve rendezik paklikba.

„Évek óta lapozgatom a közel egy évszázados családi fotóalbumunkat. Felmenőim személyes történetei nagymamám kézírásával vizitkártyák hátoldalain elevenednek meg: munkaszolgálat, deportálás, rejtőzködés, a holokauszt borzalmai. A vizitkártyákból kártyákat készítettem, amelyeken az élettörténetek eredeti formájukban olvashatók.

A weboldal látogatóinak a kártyák előlapjához tartozó hátlapot kell megtalálniuk, egy-egy fotóhoz a hozzátartozó történet párosítandó. Ha a kurzort az alsó sorban található kártyalapok fölé visszük, a kártyák megnagyobbodnak, az írás olvashatóvá válik. Amennyiben helyes a találat, a kártyák két csoportba rendeződnek: akik túlélték a háborút és akik sosem tértek vissza.”

„PETŐFI ELEMI ERŐVEL FEJEZI KI MINDAZT, AMITŐL MA SZORONGUNK” – INTERJÚNK ROZINÁVAL

A Zikaron is elérhető a neten, ide kattintva. Rozina ízig-vérig szólólemezként készült Tandori-albumát itt mutattuk be, dühös és kísérletező Petőfi-lemezéről itt írtunk kritikát.

https://recorder.blog.hu/2024/01/27/gyorgyi_megjelent_patkai_rozina_csaladi_holokauszt-tortenetet_feldolgozo_hangjateka
Györgyi – Megjelent Pátkai Rozina családi holokauszt-történetét feldolgozó hangjátéka
süti beállítások módosítása