„A nyakamba tekeredik húzó súlya a végtelennek” – Klippremier! Maluridé: Ág se húzza

2024.01.19. 08:28, srecorder

maluride_ag_se_huzza_kni_pictures_kovago-nagy_imre_4.jpg

Tavaly ősszel adta ki első nagylemezét az alternatív, elektronikus hangzásvilágot dreampoppal és három-négyszólamú vokálokkal ötvöző Maluridé, nemsokára pedig jön az első magyar nyelvű EP-jük is, amiről már a második számot hallhatjuk a múltkori Petőfi-versmegzenésítés után. Premier!

„Több olyan dalunk van, aminek a sztorija viszonylag egyértelmű, levonható belőlük valamiféle konklúzió. Az Ág se húzza, ami a Maluridé harmadik magyar szövegű dala, azonban inkább impresszionista képekből áll, mintsem történetet mesél. Julcsi szövege mögött az önmagunkkal folytatott belső harcok és játszmák sejlenek fel, meddig megyünk el bizonyos gondolatokkal, és ezek a belső mozgatórugók hogyan húznak-vonnak minket. „Nézd, hogy fújja, az ág se húzza” – hangzik el a refrén ismétlődő soraiban” – mondta a zenekar.

A dalhoz Szatmári Andie rendezésében készült klip ezt, a múlt és jelen közötti imbolygást mutatja be, a táncosok improvizatív, és a klipforgatás helyszínén összerakott minimalista koreográfiája pedig a szöveg leginkább költői képei mögött meghúzódó érzelmeket festik le. A klip érdekessége még, hogy VHS és digitális kamerával dolgozott Farkas Zoltán és Szűcs Gábor, amit Andie rendező és Turi-Kováts Katalin vágó gyönyörű meglátásai hívtak életre.”

A Maluridében 2022 óta alkot együtt Viszkeleti Júlia (ének), Hodován Milán (producer, billentyűs hangszerek), valamint a Henri Gonzo és a Papírsárkányokban és a Jules Warban is játszó Farkas Virág Zazie (billentyűs hangszerek, vokál). Az együttes tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak, és bár fontos szerepet játszik a klasszikus zene az életükben, már tanulmányaik alatt elkezdték kialakítani saját zenei stílusukat. 2023 októberében debütált első angol nyelvű albumuk, az Under The Same Sky itt, a Recorderen, ami aztán több zenész év végi toplistájára is felkerült nálunk (Lovasi Eszter, Flanger Kids, Sofiyeah).

„Szép emberek szép zenéje, nem tudok mást mondani. A szépet meg mindenféle értelemben értem: van benne mélység, tudás, balansz, humor, az egész egy idegsimogató hangfürdő” – mondta róla Sofiyeah, azaz Balogh Zsófi, a Partizán műsorvezetője és a vicces-trashes-trapes triola gang frontembere.

„EZT SZERETEM A LEGJOBBAN ÉNEKELNI KONCERTEKEN” – MALURIDÉ A MAGYARRADARUNKON

A Maluridé jelenleg a tavasszal megjelenő EP-jén dolgozik, amin már csak magyar nyelvű dalok lesznek – ebből adott ízelítőt tavaly a Könnyű szél című daluk, amiben népzenei alapokhoz nyúltak vissza és Petőfi Elmondom, mit eddig... című versét gondolták tovább.

 

Maluridé a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Kővágó-Nagy Imre.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/19/klippremier_maluride_ag_se_huzza
„A nyakamba tekeredik húzó súlya a végtelennek” – Klippremier! Maluridé: Ág se húzza
süti beállítások módosítása