Újra aktív a Somersault Boy, januárban koncert és még idén új lemez is lesz

2024.01.03. 15:21, srecorder

somersaultboy.jpg

Hosszas huzavona után most már tényleg újra aktív Sallai László (Felső Tízezer, Galaxisok, Platon Karataev) másik powerpopos-poppunkos zenekara, a The Somersault Boy. A magyar-finn trió négy év után, január 18-án a Gólyában játszik a kölyökclubcore-os Plazúrral és a Salabakterrel, és egy régidalos EP mellett egy új nagylemezt is kihoznak még az idén. 

A Somersault Boy Sallai Laci lo-fi hálószobaprojektjeként indult, első lemezét (This Year I'm Lost) még magában rögzítette 2011-ben – a Magyarországon élő finn dobos, Mika Sundholm segítségével. Az idővel – és Horváth Zoltán basszusgitárossal – trióvá fejlődött zenekarról sokszor írtunk itt, a Recorderen, mutattunk be tőlük EP-t (Spread the Love) és két nagylemezt is (How to Do a Somersault, Come on Feel the Misery): „ugyanaz a megszokott sosemvolt magyar Hüsker Dü/Lemonheads powerpop hangzáskoktél jellemzi, mint a korábbi anyagokon, és ami így már nem is sosemvolt” – mondtuk az utóbbiról, amit egy hosszabb, kevésbé eseménydús periódus követett, és bár Laci a Covid alatt, 2021-ben újravette és kiegészítette az első és a neten akkor már nem elérhető Somersault-lemezt, a This Year I'm Lostot, a trió csak 2024-től lesz igazán aktív – de most nagyon.

Sallai Laci ezt mesélte a visszatérésről, a tervekről és a fejleményekről a Recordernek: „Az utolsó koncertünk 2019 decemberében volt, aminek az volt az apropója, hogy épp akkor volt 10 éve, hogy felvettem a legelső Somersault-dalt, akkor még egyedül. Az ünnepi hangulat nem annyira jött össze ezen az estén, elég sok technikai problémánk volt, ami miatt kudarcként éltük meg ezt a fellépést. Ráadásul az azt megelőző két évben mindössze egy dalt sikerült írnom a zenekarnak, így akkor azt éreztem, hogy ebben ennyi volt. Viszont ahogy lenni szokott, 2020-ban váratlanul elkezdtek záporozni az ötletek és a tavasz végére lett 15 (!) új demónk, és nemcsak az volt az öröm, hogy egyáltalán megszülettek, hanem az is, hogy mind azt éreztük, hogy ezek a számok logikusan tágítják tovább a zenekar kereteit.

Az elmúlt három évben mégsem annyira pörögtek fel a dolgok, a különböző COVID-hullámok, egészségügyi problémák és egyéb nem részletezendő okok mindig akkor vágtak alánk, amikor készen lettünk volna újra koncertezni és stúdiózni. Egy hosszabb kihagyás után tavaly ősszel kezdtük el újra felvenni a fonalat, és remélhetőleg most már semmi nem áll az útjába, hogy tavasszal felvegyük a lemezt és újra elkezdjünk koncertezni. A jelenlegi tervek szerint a tavaszi szezon után kisebb változások lesznek a zenekarban, hogy Mikát felszabadítsuk a dob mögül. Az új lemez mellett pedig az is tervben van, hogy a korábban felvett, de meg nem jelent dalok is kijönnek egy külön EP-n, ezen is rajta vagyunk.”

A híresen sok zenekarban játszó Sallainak eddig 2020 volt a leghúzósabb éve, amikor négy nagylemezt is kiadott, de ha minden jól megy, idén minden együttesével, a Galaxisokkal (márciusban), a Platon Karataevvel (áprilisban), a Felső Tízezerrel (szeptemberben), és a Somersault Boy mellett a szólóprojektből szintén trióvá fejlődött, krautpunkos Captain Average-dzsel is fog albumot megjelentetni. „Az új Somersault-lemezhez van most nagyjából 17 dalunk. Zeneileg egy kicsit jobban sikerült kihasználni a trióhangzás adottságait, mint a korábbi lemezeken, például én sem csak tábortüzes sikálást fogok produkálni a gitáron. Lesz hatperces, többtételes eposz rajta ugyanúgy, mint másfél perces dara, de azért a Somersault Boy-ra jellemző nagyívű refrének sem maradnak el. Dalszövegek tekintetében egy kicsit szürreálisabb az új anyag, mint a korábbiak: az egyik dalban például a befutott Kiss Manyi tekint vissza szubrettéveire, egy másik dalba Lassie-nek nem sikerül hazajutnia, hanem a pokolban találja magát, de van olyan dal is, amit Szigeti Árpiék nyomdájának feladattervezős füzetkéje ihletett.”

„KEDVES ZENÉK KEDVES EMBEREKTŐL” – A GALAXISOK ÉS A FELSŐ TÍZEZER KEDVENC 2023-AS ZENÉI

A nyitóképet a Galaxisok- és Platon-dobos Bradák Soma készítette a Somersault Boy legutóbbi, 2019-es koncertjén. A januári Gólyás buli Facebook-eseményéért katt ide.

https://recorder.blog.hu/2024/01/03/ujra_aktiv_a_somersault_boy_januarban_koncert_es_meg_iden_uj_lemez_is_lesz
Újra aktív a Somersault Boy, januárban koncert és még idén új lemez is lesz
süti beállítások módosítása