„Néha azt kívánom, ne ártsak” – Premier! Úrfi: Pipacs

2023.12.23. 12:52, srecorder

urfi-pipacs.jpg

Pár nap alatt elkészült új számával és ezzel magát is meglepte az Úrfi, akik saját bevallásuk szerint szövegcentrikus, panaszkodós popot játszanak, de azért van ebben alter, metál és elektronika is jócskán. Lassú, visszafojtott feszültségből, és olyan személyes hibákból építkezik a Pipacs, amiket szégyenében az ember még magának is ritkán mer bevallani. Premier!

„Ez a dal nagyon sok szempontból másképp készült, mint a korábbiak. A Pipacs számunkra is teljesen váratlanul érkezett. Se a klip, se a dal nem volt betervezve. Mi rendszerint éveket tudunk szöszölni egy-egy számmal vagy videóval. Ehhez képest a Pipacs alig két hete, pár óra alatt szinte megírta magát, a hozzá tartozó klipet pedig két nap alatt hoztuk össze. Ezt a rohamtempót az indokolta, hogy éreztem, ha sikerül rendeznem magamban azokat az érzelmeket, amik a dalt inspirálták, akkor biztos, hogy később nem akarom majd közzétenni az eredményt” – mondja Száraz Bence, az Úrfi frontembere. „Túl nehéz a téma, túl személyes, és túlságosan rossz emlékeket idéz fel. Ennek ellenére a Pipacs megírásának a folyamata olyan fontos felismeréseket hozott magával, hogy sajnáltam volna, ha a dal örökre a fiókban ragad. Szóval vettünk egy nagy levegőt, összeszorítottuk a fogunk, és rekordtempó alatt tető alá hoztuk a projektet.”

„A szöveg kiindulópontja, hogy számomra sok esetben nehézséget jelentett az emberi kapcsolatokban a felelősségvállalás és az őszinteség. Ezzel sikerült nagyon értékes személyeket megbántanom és kivonnom az életemből. Utána persze mindig rémesen éreztem magam, mégis újból és újból belefutottam ezekbe az elhibázott döntésekbe. Viszont a dal nem elégszik meg azzal, hogy ezeket simán csak bevallja. Nagyon fontos konklúzió számomra, hogy végsősoron mindegy, hogy miért bánik rosszul valaki a környezetével, nem magyarázatot kell találni rá, hanem megoldást. Nem a nagy ívű gesztusokban kell bízni és könnyes bocsánatkérésekben, hanem igyekezni kell elkerülni a hibák megismétlődését. 

Különben, mire észbe kap az ember, elszaladnak felette az évek, és csak a keserű emlékek maradnak arról, hogy mennyi értékes kapcsolatot pocsékolt el. Elég bénító érzés, ha az ember utólag ért meg valamit, de már nem tud kitől bocsánatot kérni miatta.”

A klip koncepciója is ilyen organikusan alakult ki. „Eredetileg csak egy mood videót akartunk a dalhoz. Az volt az ötletem, hogy esküvői fátyolban akarok oltár elé állni, ezzel utalva arra, hogy az egóm és az önző viselkedésem töltötte be azt a pozíciót, amit ideális esetben egy másik személynek kéne. Erre Márk (gitár) felvetette, hogy mi lenne, ha közben a zenekar ott ülne mögöttem, és egyenként felállnának és távoznának. Nagyon tetszett az ötlet, mert jól elmondja, hogy a dalban megjelenő magatartás, hogy épít le, akár kardinális fontosságú emberi kapcsolatokat is.

A zenekar az egész projekt alatt iszonyatosan támogató volt, hajnalok hajnaláig ment a demók fejtegetése és a beszélgetés arról, hogy hogy lehetne a dalt a legkifejezőbbé tenni. Ez igaz a forgató stábra is, akik már nem az első alkalommal vállaltak az Úrfi miatt teljesíthetetlennek tűnő feladatokat, és most is sikerült az elvárásaink fölött teljesíteniük. Ezzel mi el is engedtük ezt az évet, viszont jövőre folytatódik a vidéki turnénk, aminek a következő állomása Székesfehérvár lesz, a kisbetűs ünnepnapok társaságában.”

„TARTOZUNK MAGUNKNAK ANNYIVAL, HOGY MEGPRÓBÁLJUNK BOLDOGOK LENNI” – AZ ÚRFI ELŐZŐ LEMEZÉRŐL

 

Úrfi a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/23/_neha_azt_kivanom_ne_artsak_premier_urfi_pipacs
„Néha azt kívánom, ne ártsak” – Premier! Úrfi: Pipacs
süti beállítások módosítása