Trónterápia. Krúbi: III. Krúbi (lemezkritika)

2023.12.18. 10:00, Recorder.hu

recorder_krubi_20231014_077_1.jpg

A kilenc dalból egy hamisítatlan konceptalbum áll össze, ami klasszikus Krúbi-őrültködésként és a klasszik Krúbi-őrültködés mögé beengedő, megkapóan őszinte kitárulkozásként is hallgatható. Ez a kritika először a Recorder magazin 110. számában jelent meg.

Az immár bő fél évtizede (!) tomboló Krúbi-jelenség talán legizgalmasabb vonása, hogy nála már a kezdetektől szétszálazhatatlanul összecsúszik az irónia, illetve az irónia iróniája, avagy a lehengerlően csavarodó számaiban mindennek egyúttal a fordítottja is igaz. Krúbi egyszerre vicces és drámai, komolytalan és komoly, tudatos pozőr és ösztönösen őszinte, miközben persze nagyon is tisztában van a zenéje lényegét adó provokatív ellentmondások éltető szupererejével. 

A kukis-puncis viccek túltolása jellemzően példázza mindezt, hiszen az állandó faszozással Krúbi úgy parodizálja a műfaj sovinizmusát, hogy közben ebből épít hírnevet, amiből aztán újabb kukis-puncis slágert ír és így tovább, rafinált tükörlabirintusba csalogatva a hallgatóját. Ilyen markánsan önreflektív, már-már metafizikai síkra eddig csak a Bëlga merészkedett, de ők is maximum egy-egy szám, nem teljes albumok erejéig. Krúbi esete persze annyiban is különleges, hogy anno kábé egymaga forgatta fel a hazai mezőnyt, így tényleg felülről vizsgálhatja teremtett imázsát. 

Innen tehát a harmadik lemez királyi nézőpontja, ahonnan aztán Krúbi az orális aktusok frekventált emlegetésétől az ütős aktuálpolitikai és zeneipari fricskákon át a szívbe markoló önterápiáig minden rá jellemző motívumon végigmegy, egyszerre frissítve fel és forgatva ki azokat. Az új anyag ráadásul igen magas produkciós értéket képvisel és imponálóan széles stíluspalettán mozog, a lehengerlő tudatosság és profizmus mégsem megy az egyediség és mindent átható pimasz játékosság rovására. A nagy mutatvány tehát sikerül, az új Krúbi-alteregó ismét pofán gyűri az embert.

"Nehéz fiatalos, vulgáris előadóként ízlésesen megöregedni" - interjúnk Krúbival a lemezről

krubi_1.jpgElőadó: Krúbi

Cím: III. Krúbi

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2023. november 17. 

Műfaj: metamodern rapper-dalszerző

Kulcsdal: Szellemvasút

 

 

9/10

szerző: Huber Zoltán
headerfotó: Valami Hektor

https://recorder.blog.hu/2023/12/18/krubi_iii_krubi_lemezkritika
Trónterápia. Krúbi: III. Krúbi (lemezkritika)
süti beállítások módosítása