„Az éjszakába is lecsatornázza az élet örömét” – Lemezpremier! Nautis: Aurora Channels

2023.12.07. 07:28, srecorder

nautis.jpg

A Leap néven basszusnehéz zenéket alkotó producer, Pfitzner Áron két éve debütált Nautis nevű projektjével. Először a skandináv chilloutot balkáni psychillel keverő Kolorfonia jött ki (még kvázi családi válalkozásban), amit most egy szintén chilles, de mélyebb psybient/downtempo anyag követ, amelynek egyik fő ihletője az északi fény keresése volt, hosszú éveken át.

„2017-ben volt egy mesés utazásom Izlandon. Akkoriban még teljesen más zenei világok érdekeltek, basszusnehéz és főleg tört zenéket írtam, de ott bekattant valami. Valahogy megfogott a skandináv kultúra egyszerűsége, esztétikája, finomsága, praktikussága. A hideg tiszta levegő, a nagy terek, a csend, a kék árnyalatai. Valahogy szerettem volna, ha ebből az esztétikumból én és a zeném is részesülhetne” – meséli Áron.

120x120_cd_press_page-0001.jpg„Nem volt hirtelen a váltás, eleinte csak a meglévő projektjeimbe fontam bele egy-két downtempo/chillout, majd pszichedelikus elemet, nagy tereket, finom, lüktető arpeggiokat, hidegebb atmoszférákat. Lett is egy hibrid album, amit sem a basszuszenei szféra, sem a chillout/psychill kedvelők nem értettek…

Aztán 2021-re megérett az új alterego (Nautis) és a debütlemez, a Kolorfonia. Izgalmas zenei utazás volt az, a testvéreim közreműködésével készült a lemez és a magyar OM Mantra Recordson jelent meg. Úgy gondolom, a meseszerű, boldogabb debütlemez után a mostani albumom érettebb, mélyebb, komolyabb. Több helyről is az a visszajelzés érkezett, hogy melósabb az album. Önreflexióra késztet. Nem egyértelműen happy, van idő és tér a magunkba szállásra. Nem csak a fényes oldalt mutatja, ott van a sötét is, mint amúgy az életben is. Az északi fény mint motívum számomra a remény, a fény, ami az éjszakában is lecsatornázza az élet örömét. Ráadásul egy egyedi és felülmúlhatatlan égi fényshow keretei között.”

A lemez hosszú ideig készült, de az aurora borealis mint inspiráció végig ott lebegett Áron szeme előtt. Van olyan trekk, amiben hallani is az északi fény mágneses fortyogását, amit VLF alacsony frekvenciájú vevővel lehet rögzíteni. De a Dancing Magnetosphere is az égi jelenség táncolását imitálja. „A lemezen kicsit több teret kapott a handpan is, ami az elmúlt években a szerelemhangszerem lett. Pár éve komolyabban foglalkozom a vassal, folyamatos gyakorlattá vált az ütésén keresztüli meditáció. Szeretném, ha a jövőben még többet bele tudnám fonni a zenémbe ezt a hangszert, ami nem egyszerű feladat és nagy felelősség.”

Áron hozzátette: a skandináv országokban többszöri próbálkozás ellenére sem kapta el az északi fényt, „de pár hete, pont a lemezmeghallgatós trip utáni este megjelent az auróra, a Bakony lankái felett...”

Az Aurora Channels limitált példányszámban megjelenik CD-n is, amit Nautis Bandcamp-oldalán lehet megrendelni (ma este 6-kor pedig listening party lesz a lemezt digitálisan terjesztő Mystic Sound Records oldalán). Áron neve egyébként onnan is ismerős lehet, hogy az első INOTA FesztiválonBesnyő Dániellel közös, Vákuum című térspecifikus audiovizuális installációjuk volt látható a hőerőmű egyes számú kürtőjében, amihez Áron írta a zenét.

Áron január 18-án a Turbinában, a zenei kollektívává nőtt eseménysorozat, az Etnotech következő buliján élőben is bemutatja a lemezt, jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Nautis a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/07/az_ejszakaba_is_lecsatornazza_az_elet_oromet_lemezpremier_nautis_aurora_channels
„Az éjszakába is lecsatornázza az élet örömét” – Lemezpremier! Nautis: Aurora Channels
süti beállítások módosítása