„Mi a jó vájbok útján tartjuk az országot” – Magyarradar: young B!TE

2023.12.03. 20:34, srecorder

dsc09552.jpg

Irodalom faktra írt szorgalmival indult a hiphopkarrierje, azóta is a tesiből felmentett, de nagyszájú bölcsészsrác karakterével fordít ki rapkliséket. Első nagylemeze Krúbi és Dé:Nash hatásától sem mentes konceptalbum volt (Intergalaktikus drogdíler), november végén megjelent EP-jén pedig újmagyar életérzést hoz optimista, pozitív rapben.

Mikor indult: 2018, március.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Forgács Bálint (young B!TE) – rap, szöveg, Dargay Márk (0xy Beat$) – dj, producer.

Stílus: Trap, hiphop.

Hatások: Tyler, The Creator, Kanye West, Krúbi, KFT.

Kiadó: XLNT Booking & Records (WMMD-n keresztül).

Történet: Az első dalomat, ami egy irodalom órára készült szorgalmi feladat volt, 2018 márciusában töltöttem fel Soundcloudra. Pár hónappal később megszületett első sikerem, az Alkohol című szám, aminek köszönhetően elkezdetett picit az underground alterkörökben terjedni a zeném, ám az első igazi áttörést az Irodalom fakt című trekk hozta el (2020), ami a mai napig a leghallgatottabb kiadványom.

Ezután ismerkedtem meg 0xy Beat$-szel, akivel azóta is szoros együttműködésben dolgozom együtt. Első közös munkánk, az Intergalaktikus Drogdíler címet viselő konceptlemez 2022. január 15-én jelent meg. Azt hiszem, ekkor kezdett el befogadni a zeneipar, nyáron például közös bulim volt Kissbabával és Lil Frakk-kal a Toldiban. Ugyanebben az évben, október-november között előfellépőként kísértem Figurát és a Mirror Glimpse-et az Albánia turnéjukon, így Budapesten kívül is megismerhettek páran.

2023 augusztusában az NKA Hangfoglaló programjának keretein belül kiadtuk a régi soundcloudos számaimnak a felújított verzióját A legnagyobb slágerek című gyűjtemény részeként, majd 0xy, bongor és G.Zsolti segítségével megszületett a legújabb lemezem, az Újmagyar életérzés. A 6 dalos EP november 23-án jelent meg.

dsc09801.jpgyoung B!TE és 0xy Beat$.

Megjelenések: Irodalom fakt, Intergalaktikus Drogdíler, A legnagyobb slágerek, Újmagyar életérzés.

Küldetés: A célom alapvetően az emberek (és önmagam) szórakoztatása, és egy, az élethez humorral viszonyuló látásmód terjesztése.

Jövőkép: Most az motivál a legjobban, hogy fejlődjek mint zenész, és hogy egyre minőségibb projekteket tudjak kiadni a kezeim közül. Ezen túl szeretnék a jövőben többet kollaborálni más hazai előadókkal. Aztán remélhetőleg egy-két éven belül pedig önerőből meg tudok majd tölteni egy Akva NagyHallt.

Mellékprojektek: Nincsen.

Szexepil: Szerintem a young B!TE-projekt talán legvonzóbb tulajdonsága a kiszámíthatatlanság és a humor. Sohasem lehet tudni, hogy a következő dalom miről fog szólni, milyen stílusjegyeket fog viselni. Néha még magamat is meglepem. Ráadásul a túlzó és ironikus szövegeim eredményeznek pár emlékezetes sort, ami bemászik az ember fejébe. Ezeket mindig jó a koncerteken a közönséggel együtt nyomni.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Sold out Akvárium NagyHallos bulin voltam előfellépő a Mirror Glimpse előtt 2023. május 5-én.

Az Újmagyar életérzés EP-ről: Az Újmagyar életérzés a második közös projektem 0xy Beat$-szel. Az album egy határozott váltást jelent a karrieremben. Elkanyarodva régebbi, a rap műfaját parodizáló témáimtól (szex, drogok, bulizás), fontosabb témákat próbálok feldolgozni a lemezen. Többek között a magyarokat jellemző pesszimizmusra és polarizációra igyekszem rávilágítani, tenni ellene. A címmel azt akartam felvetni, hogy sosem késő változtatni azon, ahogyan gondolkodunk magunkról és a világról. Az Újmagyar életérzésen található számok próbálnak optimizmust és vidámságot árasztani, egymás elfogadására ösztönözni a hallgatókat.

Az album zeneileg sokszínű, ám elsősorban talán a 2000-es évek hip-hopjának a hatásai érződhetnek rajta. Nagy dobok, groovy percussion és búgó basszus. A dalokat 0xy Beat$ szerezte, bár már én is nagyobb szerepet vállaltam a dalok felépítésében és a zenei irány kitalálásában. A Bűnbak című számban ismét felszólal egy korábbi együttműködő, Petrita hangja, és 0xy is vokálozik a lemezen (Újmagyar életérzés, Bűnbak). A mix-masterelésben pedig bongor és G.Zsolti segített nekünk.

 

young B!TE a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon.

0xy Beat$ a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Vészi Sámuel.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/03/mi_a_jo_vajbok_utjat_tartjuk_az_orszagot_magyarradar_young_bite
„Mi a jó vájbok útján tartjuk az országot” – Magyarradar: young B!TE
süti beállítások módosítása