Táncos funky disco a világűrben – Lemezpremier! Slapstick?: LIFTOFF

2023.11.25. 08:50, srecorder

slapstick_2_csige_aranka_foto.jpg

A világűrben megrekedt űrhajón játszódik a Slapstick? első nagylemeze, akik egy Vonnegut-könyvről nevezték el magukat. Premier!

A LIFTOFF konceptlemez, minden dal egy űrhajón játszódik, ami a Földről menekülő embertömeget az új otthonuk felé szállítja, de meghibásodik, és megreked a világűrben. A hol táncolós funky, hol fülbemászóan jazzpopos, hol kísérletező, balladisztikus számok más-más utasokról szólnak, és dolgozzák fel a magány, a megrekedtség, a kiúttalanság érzését, és az ezekkel járó nihilt, melankóliát és kétségbeesést. A maszterért towpe felelt.

A Slapstick? eddig három zenészből állt (Gerner Koppány – basszusgitár, Molnár Barnabás – gitár és Gulyás Bence – drumpad), de nemrég négyfősre bővült, miután beszállt hozzájuk Gyulai Sámuel szintetizátoron. Eredetileg énekesük is volt, de miután kilépett, úgy döntöttek, nem keresnek a helyére újat, inkább több vendégénekessel és -rapperrel fognak dolgozni. Az elmúlt időszakban izgalmas kollektíva alakult ki a Slapstick? körül, rendszeresen visszatérő arcokkal Máyer Szonjától az idei Kikeltetőn nagyot menő Lighghty-ig.

Lemezbemutató december 2-án lesz az Akvárium Lokálban, amin az előzenekarok után (Jeti, majd a Deep Talk, akik egyenesen Bécsből érkeznek) az egész album elhangzik, és ott lesz az összes vendégelőadó is, plusz Heves Miklós (gitár) és Hollós Marci (szaxofon). A lemezhez egy kísérőfüzet is készül, amiből kiderül a dalokon átívelő történet, amit a dalszövegek mellett néhány átkötő írás és Szilágyi Luca Hanga pompás, rajzfilmszerű illusztrációi mesélnek el. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

1. Liftoff

Az album legrégebben elkészült, névadó dala. A történet instrumentális bevezetője, az űrhajó kilövése, a reményteli indulás.

2. Midlife Disco

Az idén márciusban már megjelent single egy egyedülálló apa történetét meséli el, aki az űrhajó disco-jában táncol éjszaka - kicsit ittas, kicsit öreg, kicsit szánalmas ebben a környezetben. A parti közepette a jármű meghibásodik. Míg a többi résztvevőn úrrá lesz a pánik, az apuka önfeledten táncol tovább, már nem figyel a külvilágra.

A Midlife Disco a Slapstick? első közös száma Mayer Szonjával. Ez a dal indította el az azóta is tartó együttműködést, a közös single-ök sorozatát.

3. The Spaceboys

Ez a Midlife Disco-ból már ismert, elvált apa három gyerekének történetét meséli el. A gép meghibásodása utáni káoszt kihasználva a csínytevő testvérek besettenkednek a hajó fogdájába, megszöktetnek egy elítélt rablót, és rábírják, hogy lopja el élete legnagyobb fogását: magát a Napot.

A single-ön közreműködik a 2023-as Kikeltető egyik díjazottja és a zenekar rendszeres kollaborátora, Lighghty, aki rapverzéivel és fülbemászó hookjaival teszi emlékezetessé a számot. Mayer Szonja is visszatér a refrénre és háttérvokálokra, valamint a Slapstick? koncertjeiről már jól ismert bongós, perkás, Gulyás Boti is megjelenik.

slapstick_csige_aranka_foto_2.jpg

4. Steps

A hajó pánikba esett lakóit lakosztályaikba terelik, a közös tereket evakuálják. A részeg apa próbál visszatántorogni a szobájába, ám elveszti az egyensúlyát, a lakrész lépcsőházában megbotlik és kitöri a nyakát. A hatperces számon ismét Mayer Szonja adja az apa karakterének hangját, itt nemcsak énekel, hanem egy rapverzével is megtámogatja a dalt. Közreműködik még a Jazzbois mellől ismert Dom.Beats szaxofonjátékával.

5. Az Ötödik Bolygó

Egy asztronauta veszélyes küldetésre indul. Kimerészkedik a hajó fogságából, hogy megvizsgáljon egy közeli bolygót, hátha potenciális menedékhelyre lelhet ott. Egy sajnálatos baleset következtében elveszti a kapcsolatot a kapitánysággal. Ekkor el kell fogadnia a sorsát: most már örökre a világűr sötétjében fog sodródni.

Ezen az erősen elektronikus hangzású dalon a Slapstick? zenekar négy tagja énekel: Gulyás Bence, Gyulai Samu, Molnár Barnabás és Gerner Koppány. Ez az első ilyen alkalom. A kísérletező jellegű szám jelenti a lemez középpontját, hangulati fordulópontját.

6. Hallway 5

A bezártságtól az utasoknak furcsa gondolatai támadnak. Egyiküknek hosszú ideig egy idős nőn jár az esze. Egy fertőzött, beteg utason, akit karanténba helyeztek. A kiszolgáltatott asszony életét egy gombnyomással ki lehet oltani, és ennek a lehetőségnek a gondolata nem hagyja nyugodni a dal beszélőjét. Mikor végre úgy fest, sikerrel túltette magát ezen a gondolaton, egyszer csak újra felüti benne a fejét ez a szokatlan vágy.

Ezen a dalon dolgozott először együtt Kozár Julcsival a zenekar, aki jazzes könnyedséggel prezentálja ezt a furcsán nehéz témát.

7. The Upload

Az űrhajó lakói kezdik elfogadni szokatlan helyzetüket. Az élet újraindul ebben az új rendszerben, az utasok elkezdik elhagyni lakrészeiket. Egy lány épp az étkezőben van, amikor megismer egy másik utast. Egy transzhumanistát, aki hisz abban, hogy a lélek és a tudat egy és ugyanaz - és aki ráveszi a lányt, hogy hagyja el párját és töltse fel a tudatát vele együtt egy adatbázisba, hogy örökké együtt maradhassanak.

A lányt Gálhidy Gizus szólaltatja meg ebben a jazzes balladából induló, később elektronikussá, dance-essé váló dalban. A zongorarészeket Dovalovszki Erik, a zenekar régi barátja és alkotótársa írta és játszotta fel.

8. Blue Space

Minden új dolog valami régi hátrahagyásával jár. Az egyik utas a múltbéli szerelmén gondolkozik, aki úgy döntött, a Földön marad. Az elengedés nem egyszerű, a kiszolgáltatott helyzet és az elszigeteltség pedig egyáltalán nem segít.

A The Uploadhoz hasonlóan itt is egy egyszerűbb hangszerelésű, lágy balladából induló dalról van szó, ami később egy elektronikus fináléban tetőzik. A karaktert Mina Latham szólaltatja meg, aki a Midlife Disco-ban már háttérvokalistaként feltűnt az albumon.

9. Pale Blue Dot

A Slapstick? jelenlegi formációjának első single-je, a 2022-ben megjelent Pale Blue Dot zárja a Liftoffot. Ezen a dalon ismét közreműködik Lighghty, és verzéiben a kiszolgáltatott helyzet elfogadásáról és a nosztalgiával való kibékülésről beszél. A hookban kissé melankolikusan mereng a hátrahagyott “halványkék pöttyről”, a távoli Föld bolygóról.

 

Slapstick? a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Csige Aranka.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/11/25/tancos_funky_disco_a_vilagurben_lemezpremier_slapstick_liftoff
Táncos funky disco a világűrben – Lemezpremier! Slapstick?: LIFTOFF
süti beállítások módosítása