Szép, kedves és szomorú psych-jazz álmok – Kiyazami-lemezpremier

2023.11.24. 13:32, srecorder

kiyazami_group_shot.jpg

Új psych-jazz remeklés a Psychedelic Source Recordstól, szellemidéző improvizációval, csodás analóg modular effektekkel, és olyan törékeny álomvilággal, ami észrevétlenül kúszik be a bőröd alá, aztán meg nem ereszt. Premier!

Ambrus Bence, a Psychedelic Source fő motorja mesélt a zenekar születéséről: „A Psychedelic Source mindig a káoszból letisztuló perspektívát igyekszik követni kisebb-nagyobb visszaesésekkel. Sok hirtelen ötlet, elfuserált érzelmi gear-upgradek sokasága között egy-egy szuper gyöngyszem, ittas összejövetelek egy évekkel korábbi próbateremben, közös koncertek, hirtelen szerveződött erdei jammelések, session-feldoboltatások... ez így az a káosz, amiből a Kiyazami kikristályosodott nekünk. Olyan jazz-zenészekből összegyúrva, mint Kovács Tibor, akit a második River Flows Reverse-lemezen vagy a Pilot Voyager random sessionből született Melted Lights-án hallhatunk, vagy Eln Iván, aki szintén oszlopos tagja az üléseinknek. A kettes Riveren ő is tiszteletét tette, de nagy kedvenc tőle a Blues for La Vieja.

A PSYCHEDELIC SOURCE RECORDS KEDVENC 2022-ES ZENÉI

A Contremarque-ot követő rövid Planet Harakiri-időszak után ismét összeállt ez a két varázsló, és Varga Ákos mélytartomány-kezelése segítségével olyan atmoszférát hoztak létre, amin még én is meglepődtem. Ritka az analóg modular effekteket használó jazzgitáros, a jól használó meg egyenesen duplán ritka. Iván szép, kedves, szomorú világot teremt, olyat, amilyenben álmunkban kalandozunk, de csak hetekkel később jut eszünkbe, mi volt, az is csak halvány impressziók képében. Ezt a kalandos álomidézést igencsak szerény, de büszke ritmusszekció tartja kordában, mint egy közép-amerikai sámán, nehogy a rossz szellemek valahogy két hang közé odakeveredjenek, bár szerintem Ivánt nem kell félteni. Aranyat ér a türelmes dobos, főleg az, aki tud mindent, de nem mutatja, az olyan basszer meg, aki nem kezd el pucsítva slappelni, ahogy meghallja, hogy fúzióról van szó, szintén a tollaskígyó ajándéka.”

„Egy lehetetlenül koránra lefoglalt stúdiózással szerettük volna felgyorsítani a folyamatokat, de beláttuk, hogy nincs elég időnk a megírt dalok betanulásához. Így aztán dalok és prekoncepciók nélkül, a saját hangzásunkat keresve mentünk le a stúdióba felvételezni. A végeredmény egy szellemidézéshez hasonlítható teljes improvizáció lett: dalok, struktúrák szellemeit rögzítettük, melyek időnként egészen közelről érzékelhetők, néha inkább rejtőzködnek. Ambrus Bence, a Psychedelic Source Records atyja és felvételünk védőangyala nagyon sok energiát tett a zenéhez passzoló hangzás kikeverésébe, nélküle ez a felvétel nem született volna meg” – mesélte Eln Iván a zenekar és a lemez születésről.

„Egyelőre úgy tűnik, bejött a számításunk a hangzás keresését illetően: több órányi anyagunk van, a mai napig találunk érdekes pillanatokat, amikből azóta dalok születtek, vagy éppen vannak születőfélben. Az erre az albumra kiválasztott felvételek valamilyen formában biztosan be fognak épülni a repertoárunkba, mert érzelmileg mindhárman nagyon erősen kötődünk a felvétel időszakához és azokhoz az elképzelésekhez, amik akkoriban foglalkoztattak minket. Az improvizáció továbbra is fontos része lesz hangzásunknak, ugyanakkor nagyobb teret kapnak a megírt részek – ötleteinket remélhetőleg mielőbb tudjuk majd közönség előtt kipróbálni.”

„HA ZENÉLÜNK, ABBÓL ÁLTALÁBAN LEMEZ LESZ” – PSYCHEDELIC SOURCE-INTERJÚ

 

Psychedelic Source Records a FacebookonBandcampen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/11/24/szep_kedves_es_szomoru_psych-jazz_almok_kiyazami_lemezpremier
Szép, kedves és szomorú psych-jazz álmok – Kiyazami-lemezpremier
süti beállítások módosítása