A melankolikus, álmodozó pusztinai – Itt az első dal Okos Viola szólólemezéről

2023.11.24. 15:09, srecorder

375691578_248423531503532_403362575093881819_n.jpg

Első szólóanyagára készül a progresszív, poszt-popos Odd ID (korábban Ethnofil) énekesnője, az év elején érkező EP-n alternatív népdalfeldolgozásokat játszik.

„A Pusztinai kobozalapra írt, melankolikus, dark, de „dreamy” atmója jól karakterizálja számomra az EP folk és alternatív hangulatát. Közel áll hozzám, az előbbiek miatt is, illetve ez volt az első olyan zenei téma, ami megszületett, és a lemezmegjelenést inspirálta” – meséli Viola, aki az egész EP-t maga rögzítette és editálta.

A Pusztinaiban koboz, vokálok, perkusszív hangszerek (mint a koboz teste is akár), hegedűpengetés alkotják a rétegeket; a felvételen játszik még Viola bátyja, Okos Gergely is darbuka és tapan ütőshangszereken. A keverést Weil András, a masztert Sohajda Péter végezte.

„A lemezanyag készítése során mozgolódtam, alkotóhelyeket kerestem – a trackben felcsendülő erdő- és madárzajok az egyik ilyen helyszín, egy bodolyabéri kisház közegét rögzíti. A Pusztinain dolgoztam, amikor a környezet intenzív zaja áthallatszott a fejhallgatón és olyan organikusan belesimult a zene atmoszférájába, hogy lendülettel felállványoztam egy mikrofont, kiállítva az erdő felé.”

A Pusztinai és a következőnek érkező Hulljatok, levelek videóit Nagy Eszter Fruzsina készítette, egy forgatási alkalom anyagából született mindkettő. A január végén megjelenő lemezről így mesélt Viola: „A számok készülése során előzetes koncepcióm nem volt, szabadjára engedtem inspirációimat, improvizáció alapúak. Ami létrejött, az az alternatív, melankolikus, játékos, dream és folk stílusok közötti átmenet, balansz, amelyben a népi dallamok, a népzene egyéb elemei a vezető–, összetartó szálak.”

Viola év eleje óta egyébként tagja Krulik Zoltán új formációjának, a Makám Quartetnek, és a Fuvalom Énekegyüttesnek is.

„EZ AZ EMBER LEGŐSIBB HANGSZERE” – OKOS VIOLA KEDVENC NÉPDALAI

 

Okos Viola a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Nagy Eszter Fruzsina.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/24/a_melankolikus_almodozo_pusztinai_itt_az_elso_dal_okos_viola_szololemezerol
A melankolikus, álmodozó pusztinai – Itt az első dal Okos Viola szólólemezéről
süti beállítások módosítása