Magyar nyelvű dalokkal és egy erős klippel mutatkozik be FRANKO – itt a Nemo / Kalóz Freestyle dupla single!

2023.11.10. 11:48, srecorder

franko-chris-villon.jpg

Elstartolt a WAVY csapatból jól ismert Chris Villon, azaz Bartha Zsombor magyar nyelvű projektje, amit FRANKO néven jegyez.

Bár Zsombi korábban is írogatott már magyar szövegeket, egyiket sem érezte eddig átütőnek és mindig volt egy Chris Villon-projekt, ami lefoglalta a figyelmét. Időközben persze egyre több dolog inspirálta, hogy ő is elinduljon ezen az úton, és a vérfrissítés, amit a színtéren megjelenő, újabb és újabb érdekes karakterek hoztak, egy volt ezek közül. Végül egy Wavy-táborban – ahol elkészült a BABEL album – érezte be először a magyar szövegeket igazán.

„Magyarul írni más, ez az anyanyelvem, ez vesz körül – jól beszélek angolul, de nyilván magyarul még jobban. Ahogy dolgoztam az albumon, sokszor magam is megleptem, milyen jól lehet játszani ezzel a nyelvvel. A kettőt viszont nem érzem úgy, hogy össze kéne vagy lehetne hasonlítani” – mondja Zsombi.

A táborban megérkezett a végső lökés, és ezzel együtt azonnal letisztult számára, hogy a Chris Villon és a FRANKO megjelenéseket mindenképp külön szeretné kezelni: „A két projekt szétválasztása tudatos döntés, teljesen más a cél a két hangzásvilággal a jövőben. Az anyanyelvemen megnyilvánulni más folyamat, így a végső produktum is más. Nagyobb szabadságot ad nekem, hogy ezeket szétválasztottam – művészi, biznisz és marketing szempontból is így láttam jobbnak, még ha a kezdeteket ez kicsit meg is nehezítheti, a legfontosabb a művészi szabadságom, ezért ezek a lehetséges akadályok egyáltalán nem érdekelnek.”

franko-colee_2023_10_press-7248.jpg

Ennek a hosszú, inspiratív folyamatnak eredményeként érkezett meg FRANKO bemutatkozó anyaga, a Nemo / Kalóz Freestyle dupla single. A két dal címe és a kiadvány borítóképe is éreztet egyfajta tengeri koncepciót: „A dupla single koncepciója abszolút direkt, de nem ehhez mérten íródtak a dalok – a kettő elkészülte között is volt négy hónap. Szeretem a koncepciózus projekteket, szeretek egységet adni a megjelenéseimnek, a hozzájuk tartozó esztétikáknak. Sok dal közül kerültek ezek kiválasztásra, és ez a téma adott egy irányt az egész nyitóprojektnek. Annak is örülök, hogy egyszerre mutatkozom be kollabbal és szólóval” – teszi hozzá Zsombor.

A WAVY KEDVENC 2022-ES ZENÉI

Az említett együttműködés a Kalóz Freestyle, ami egy Co Lee-kollab, ehhez készült a bemutatkozó videoklip is. A dal ugyanolyan organikusan jött, mint minden közös ügyük eddig. Koloséknak rengeteg pubikálatlan anyaguk van, de persze már megjelent trekkjeikben is vendégeskedtek egymásnál. A Kalóz Freestyle megírására Zsombi így emlékszik vissza:

„Co Lee a tervek szerint szerepelt volna egy Chris Villon-albumon, de már épp írta a magyar nyelvű albumát és nem volt angolos flowban, ezért elkezdtünk ezen a vonalon dolgozni – így született meg a Kalóz Freestyle. Eredetileg úgy volt, hogy ez a Cirkadalmon (Cirque de L’Homme – Co Lee album) jelenik meg, de aztán abban maradtunk, hogy legyen ez egy FRANKO-projekt, mert ezt tartottuk akkor a legjobb döntésnek... és most is így gondoljuk."

Az, hogy ehhez a dalhoz forogjon-e klip, nem volt egyértelmű: „Gondolkodtunk azon is, hogy a Nemohoz legyen videó, vagy mindkettő dalhoz egy klip készüljön, végül a Kalóz Freestyle-ra esett a választás. Mindenkinek volt persze beleszólása, de alapvetően WAVY production az egész, és ezt a kapcsolatot jövőben is szeretném fenntartani. A WAVY szerintem vizuális szinten olyat mutatott, ami nemcsak új, de iránymutató is a szcénában, úgyhogy afelől semmi kérdés nem volt, hogy WAVY produktum lesz minden egyes vizuális kontentem” – mondja FRANKO.

A forgatási nap jól sikerült, a szereplők és a crew is jól érezte magát, ami meglátszik a végleges anyagon is. A képekből süt a jó vibe, miközben megvan a maga kelet-európai, kicsit szocreál hangulata is az anyagnak, ugyanakkor friss és dinamikus az egész, csakúgy, mint a dal, amihez készült.

„Klipforgatások közül talán ez volt az eddigi legjobb élményem. Nagyon-nagyon jól sikerült és nagyon hálás vagyok a production teamnek, hogy ezt lehetővé tették, meg mindenkinek, aki a projekten dolgozik, beleértve tényleg mindenkit, nem csak a WAVY-t – sokkal jobb így dolgozni és sokkal könnyebben tudok a jövőbeli projektekbe is belegondolni.”

Izgalmas időszakot nyit a Nemo / Kalóz Freestyle dupla single FRANKO számára: tegnap volt az első élő fellépése a Magyar Klipszemlén, ahol már elhangzottak magyar trekkek is, és a Kalóz Freestyle-t is levetítették. Az idei évben még számíthatunk új single-ökre, és érkezik egy WAVY-projekt is, amiben FRANKO is érintett.

„MEGY MINT A TANK, MÉGIS LEBEG” – CHRIS VILLON ELSŐ LEMEZÉRŐL

 

FRANKO a Facebookon. Instagramon. TikTokon. Twitteren.

Fotók: Szabó R. János.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/10/magyar_nyelvu_dalokkal_es_egy_eros_klippel_mutatkozik_be_franko_itt_a_nemo_kaloz_freestyle
Magyar nyelvű dalokkal és egy erős klippel mutatkozik be FRANKO – itt a Nemo / Kalóz Freestyle dupla single!
süti beállítások módosítása