Frusztráltság, szorongás, energia – EP-premier! NANANA: Not my place

2023.11.02. 10:50, srecorder

nanana_31.jpg

Itt a poszt-punkos NANANA első igazi EP-je.

A Quiet Kid & The Speakers tagjait is soraiban tudó NANANA 2023 elején indult, és már az első évük is kifejezetten sűrűre sikeredett. Február és május között négy single-t jelentettek meg (az emigrációval járó érzelmi káoszt megéneklő Take off nálunk debütált), koncerteztek Budapest legfontosabb klubjaiban, nyáron felléptek a Campuson és a Fekete Zajon is, jövő hét szerdán pedig Veszprémben játszanak a Music Hungary Showcase fesztiválon. Alapvetően táncolható poszt-punkot játszanak, amit különlegesebbé tesz az éteri női ének, néha pedig az indie rockból, a darkwave-ből és a pszichedéliából is merítenek.

A Not my place a NANANA első igazi EP-je, ahol a dalokat már abban a tudatban válogattuk össze, hogy egységet alkotva jelennek majd meg. Fiatal zenekarként fontos volt nekünk, hogy közelebb kerüljünk a saját hangzásvilágunk megtalálásához és egységesebb legyen az EP, mint mondjuk ez az első 4 megjelent single esetében volt. Az EP címét a felona című dalunk nyitósora adta. A dalok közötti egységet a frusztráltság/szorongás és energikusság közötti kettősség adja, illetve a zenekarra egyre inkább jellemző nem hagyományos dalszerkezetek” – mondta a zenekar, akiknek fő cél az volt a felvételek során, hogy átjöjjön az az átütő energia és lendület, ami élőben jellemző rájuk. „A dalokat Gál Mátéval vettük fel, akinek a munkái már rég felkeltették az érdeklődésünket, és tudtuk, hogy ő lesz az, aki igazán érteni fogja, milyen hangzást és érzést keresünk. Köszi innen is neked, Máté!”

hosanna

Egyértelműen ez a zenekar eddigi legboldogabb dala, ami egy random jammelés közben született. Eleinte ebben is sok darkosabb jegy volt, aztán valahogy az idő előrehaladtával vált egyre napfényesebbél. Lotti énekére eddig is jellemző volt, hogy gyakran megjelentek benne népzenei vagy világzenei elemek, itt viszont a gitárok is sokkal játékosabbak, mint ahogy az megszokott lenne tőlünk. Koncerteken gyakran zárjuk ezzel a dallal a szettet, mert bár tényleg elüt kicsit a többi frusztráltan bulizó daltól, de jó valami kis pozitivitással befejezni egy bulit, és látni a boldog arcokat, miközben a hosanna szól.

fly over

Ez a dal született a legkésőbb az EP-n szereplő dalok közül, gyakorlatilag 1-2 héttel azelőtt fejeztük be, hogy elkezdtük felvenni a demókat a stúdiózás előtt, de annyira szerelmesek lettünk a dalba, hogy mindenképp rá akartuk rakni az EP-re. A dal alapját egy posztszovjet posztpunk hatású gitártéma adta, aztán lépésről lépésre hoztuk ki a dalt ebből a stílusra jellemző motonitásból és formulták NANANA-sá jó sok energiával megspékelve.

felona

Az EP címadó dala. Többünknek ez a kedvenc, különösen élőben szeretjük nagyon játszani. Talán ez eddig a legnananásabb dal, ami leginkább képviseli azt a hangzást és energiát, amit szeretnénk elérni a dalainkban. Egyébként ez volt az utolsó dal, amit a régi próbatemünkben kezdtünk el, és az első, amelyet már az újban fejeztünk be. Nagyon hamar összeállt, már a legelső improvizációban rengeteg olyan elem volt, ami a végleges változatban is megmaradt. Egyik barátunk úgy jellemezte a gitártémákat a dalban, hogy az egyik nagyon sunyi és húsba vágó, még a másik már egyenesen alattomos és gonosz, ami egészen jól illik a dalszöveg szorongással teli témájához. Funfact a stúdiózással kapcsolatban, hogy a háttérvokál felvételénél Lotti lökdöséssel próbálta spanolni Lacit, hogy elég zaklatottan tudjon kiabálni a refrénben, úgyhogy a végső verzióban hallható düh valós (és Laci is épségben van azóta).

HEAL

Ez a dal született a legkorábban a Not my place dalai közül. Bár a szerkezet és igazából a dal egésze elég hamar összeállt, valahogy sokáig nem éreztük a helyét, eleinte úgy éreztük a próbákon, hogy vagy nagyon jól működik a dal, vagy egyáltalán nem. Aztán egyszer csak szerencsére valami átkattant, és anélkül, hogy bármit változtattunk volna, összeállt, nagyon jó energiák szabadultak fel benne, és azóta nagyon szeretjük élőben játszani ezt. A dal alapját a hajókürtre emlékeztető szintetizátor adja, erre fekszik rá az egész, ami így egy hánykolódó, zaklatott, kiutat kereső hajóúttá változik. Sokáig ez volt a kezdődalunk a koncerteken, úgyhogy emiatt is volt ez a dal az EP előfutára szeptemberben.

 

A zenekarral leghamarabb november 8-án lehet találkozni a veszprémi Expresszóban a Music Hungary Showcase fesztiválon, a legközelebbi budapesti koncertjük pedig november 22-én lesz a Központban. December 2-án a szegedi Grand Caféban játszanak, az évet pedig december 30-án egy Akváriumos koncerttel zárják. Ez pedig az EP egyben a YouTube-on:

A felonához készült live session a budapesti RH Studióban forgott, a hangfelvételért Gál Máté volt a felelős, a felvételeket Ká Zoltán és Siteri Nóra készítette, a videót pedig Siteri Nóri vágta.

 

NANANA a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Siteri Nóra.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/02/frusztraltsag_szorongas_energia_ep-premier_nanana_not_my_place
Frusztráltság, szorongás, energia – EP-premier! NANANA: Not my place
süti beállítások módosítása