Pénteken Sena Dagadub a MáraiKultban!

2023.10.24. 13:45, srecorder

sena-maraikult.jpg

Meditatív dubot játszik új együttesével Sena, aki spirituálisabb oldalát is megmutatja október 27-én a MáraiKult Electric Bálján.

Az Irie Maffia énekesnője Ghánában született és nőtt fel, 18 évesen költözött Magyarországra, ahol hamar a magyar underground meghatározó hangjává vált. Pedig különösebb előképzettség nélkül csöppent a zenélésbe, amikor elment egy Gimmeshot-buliba, és annyira megtetszett neki a közeg, hogy az épp a darkos, alternatív hiphoptripjét élő Mango produceri vezetésével még 2003-ban összerakták az első lemezét. A First One című debütáló album a hazai jazzes, soulos hiphop egyik mérföldköve lett, amit bő tíz év után egy vérbő, élőhangszer-alapú poplemez (Lots Of Trees), majd az afrojazz-hatású, az előzőnél is mélyebb és spirituálisabb album (Feathers) követett.

„ITT TALÁLKOZTAM MINDENKIVEL, SZÓ SZERINT” – SENA-INTERJÚNK A KEZDETEKRŐL

Sena az Irie Maffia mellett benne volt a Kamuban és a Barabás Lőrinc Eklektricben, többször végigturnézta Európát – sőt, 2015-ben közös albumot (Grow Slow) is jegyzett – az orosz-brit világpolgár DJ Vadimmal, és azóta is ezerfelé mocorog. Egy igazi zenei kaméleon: minden nehézség nélkül belesimul az adott környezetbe, legyen az reggae vagy rock, disco vagy hiphop, de nem okoz neki gondot gospelt énekelni egy pápai szentmisén, vagy Presser Gáborral duettezni sem. Művészete egyszerre táplálkozik az afrikai gyökerekből és a kortárs popzene legfrissebb trendjeiből, karakteres énekhangja garantáltan magával ragad.

A kerek számok erős évet hoztak az idén 40-et betöltő Senának, aki 20 éves debütlemezét egy pazar újrajátszó bulival ünnepelte az A38 Hajón, az Irie Maffia nagykorúságát pedig egy ballagós koncerttel a Budapest Parkban. Nagyot énekelt a Katona József Színház Csinibaba fesztiválján, és még emlékezetesebbet a vele egykorú, szintén 40 éves István, a királyban sámánasszonyként, de ott volt Presser Gábor Még 1 koncertjein is, sőt még arra is maradt ideje, hogy drilles hiphopba oltsa Petőfit, és az Egy gondolat bánt engemet... című versével a nehéz ghánai helyzetre reflektáljon.

A feldolgozást a Covid alatt alapított új zenekarával, a Sena Dagadubbal követte el, aminek találó a neve, hiszen olyan zenét játszik, amelyben a jamaicai dub, a pszichedelikus jazzfuvola és Sena füstös énekhangja utánozhatatlanul keveredik. A trióban rajta kívül férje és alkotótársa, az Irie Maffia-főnök Élő Márton (billentyű, elektronika) és Pásztor Ákos (fuvola) működik közre. Ghánában egy tízrészes live session sorozatot is felvettek, ami jól mutatja, milyen sokszínű, ötletgazdag zene a Dagadubé: ebből ad majd egészestés ízelítőt Sena a MáraiKult – Márai Sándor Művelődési Házban is.

HALLGASS BELE SENA KEDVENC ZENÉIBE!

A MáraiKult Electric Bálja egy olyan warm-up helyszín, ahol izgalmas, minőségi zenékkel tudjuk bedurrantani vagy éppen befejezni a péntek estét. Dresszkód is van, „elegáns”, de a szervezők reményei szerint ez is segít majd abban, hogy jobban ráhangolódjunk a különleges zenei élményre.

Electric Bál: Sena Dagadub
Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (Budapest, 1013, Krisztina tér 1.)
Időpont: 2023. október 27. 19.00
Belépő: 3500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/10/24/penteken_sena_dagadub_a_maraikultban
Pénteken Sena Dagadub a MáraiKultban!
süti beállítások módosítása