Bassekou Kouyate, a mali Tina Turner és egésznapos élménykavalkád az ingyenes PONT Fesztiválon

2023.10.10. 10:38, srecorder

amy_bassekou_photo_by_christian_ernst.jpg

Most szombaton vár az ingyenes PONT Fesztivál, amely 10 órakor a Mikszáth térről egy táncos felvonulással indul a Ballet Camara csapatával, majd egész nap a Múzeumkertben lesznek programok minden korosztálynak, este pedig a Grammy-jelölt Bassekou Kouyate és Amy Sacko koncertje varázsolja el a közönséget. Nyugat-Afrika világát a Liszt Ünnep keretében megvalósuló PONT Fesztiválon fedezhetjük fel.

A PONT Fesztivál 2017 óta hozza el Budapestre a világ csodáit, vagyis az UNESCO által szellemi kulturális örökségként jegyzett kincseket. Legutóbb, 2021-ben a magyar hagyományok bemutatása mellett Grúzia és Örményország kultúrájában mélyülhettek el az érdeklődők. Idén többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei érkeznek a Múzeumkertbe, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományokra.

Az egykori hatalmas Mali Birodalom öröksége a nyugat-afrikai országok zenéjében ma is érezhető, ami önmagában ritkaság. Ez nem csak a fennmaradt feljegyzéseknek, hanem a mali kasztrendszernek is köszönhető, amelynek nyomai máig tetten érhetőek, és aminek következtében a legfontosabb zenészdinasztiák története a XIII. századig visszakövethető. De nemcsak a zenei hagyomány nyúlik a messzi múltba, a látványos és dinamikus tánclépések is élő kommunikációt jelentenek az ősökkel és a felsőbb erőkkel. 

balletcamara3.JPGBallet Camara.

A PONT Fesztivál küldetése értelmében nem pusztán bemutatja a távoli népek kulturális kincseit, hanem testközelbe hozza azokat, így október 14-én az egész család számára izgalmas és színvonalas programokkal telik meg a Múzeumkert. Zenés felvonulással indul a nap a Mikszáth térről, ahol átélhetjük a djembék ritmusát, majd a tavalyi Szigeten is járt Ballet Camara workshopjain elsajátíthatunk néhány alapritmust és -lépést is. Készíthetünk sokszínű maszkokat, hangszereket, és közelebbről megismerkedhetünk a térség vibrálóan színes tradicionális ékszereivel.  A legkisebbek és a legnagyobbak is elámulhatnak Jobarteh Kunda griot történetmesélő csodálatos mesekoncertjén, majd elmerülhetnek a gitárszerű ngoni hangjában. Utóbbira a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertjén kerül sor, akit – a mali Tina Turnerként is ismert – énekes felesége, Amy Sacko is elkísér. Mindezek mellett afrikai textilekből készült termékek vására, a régióból érkező táblajátékok, a Mester tér különleges játszóháza, gyereknek és felnőtteknek szóló kvíz, valamint alkotósarok vár minden korosztályt egész napon át.

További infók a fesztivál honlapján. PONT Fesztivál a Facebookon.

nyitókép: Christian Ernst

https://recorder.blog.hu/2023/10/10/bassekou_kouyate_a_mali_tina_turner_es_egesznapos_elmenykavalkad_az_ingyenes_pont_fesztivalon
Bassekou Kouyate, a mali Tina Turner és egésznapos élménykavalkád az ingyenes PONT Fesztiválon
süti beállítások módosítása