Szombaton végre életre kel A Borostyán komplex weird novellazenéje

2023.09.28. 20:55, srecorder

borostyan-komplex.jpg

A darkpop-szintipopos, new wave-es Clayfeet duó egyik fele, Jankó Bálint tavaly írt zenét Veres Attila egyik hátborzongató novellájához, amit szeptember 30-án egyetlen alkalommal élőben is hallhatunk a Riffben.

Veres Attila az Odakint sötétebb című regényével robbant be a hazai fantasztikus irodalomba, és azóta is az egyik legizgalmasabb fiatal íróként tartják számon; Éjféli iskolák című novelláskötete a hazai weird irodalom alapművévé vált. A könyv – és különösen A Borostyán komplex című novella – Jankó Bálintot is lenyűgözte, aki úgy gondolta, érdekes kísérlet lenne egy nem létező filmhez írni egy soundtracket. A novella főhőse egy furcsa pincészetbe jut el, ahol ún. komplexeket kóstolnak: a színekről elnevezett italok megkóstolásával más életekbe vagy világokba lehet betekinteni.

A lemezen minden komplexet egy szám képviset: „Eléggé más lett a végeredmény, mint amit a Clayfeettel csinálok, és nagyon izgalmas volt megtalálni, majd meg is írni az egyes komplexeknek megfelelő zenét, akár számokon belül változó stílusban a downtempótól a technón és az indusztriál metálon át a darkwave-ig” – mesélte Bálint a premierkor.

Bálint azt ígéri, az eklektikus, mégis egységes, alapvetően elektronikus zene koncerten keményebb és erőteljesebb lesz. „A trackek is változtak picit, a felvételhez képest újabb számokban van gitár, amelyikben eddig volt, ott most több van, és több az ütős is. Szintetizátoron én játszom, gitáron pedig a felvételeken is szereplő Kiss Huba és Söptei Balázs, aki épp külföldről tér majd haza (az Auraleak tagjaként játszott Salzburgban a Guano Apes és a Bullet for My Valentine előtt, most épp Romániában turnéznak). A zenét mortenisdead grafikáit felhasználó vetítés kíséri majd.

A másik fellépő a hard-popos Pixelplants, amely a 80-as évek szintipopjának és a modern elektronikus zenék (breakbeat, trip-hop, electro) elegyét játssza. Az elektronikus alapokat koncerteken basszusgitár és élő dob teszi még húzósabbá. A pécsi együttesnek ez az egyetlen budapesti koncertje ősszel, amire több új trackkel is készülnek: a The Top, a Ghost és a Death By Disco is itt hallható majd először élőben. Az estét dj sæd zárja.

A Borostyán komplex, Pixelplants, dj sæd
Helyszín: RIFF 
(1137, Szent István körút 2.)
Időpont: 2023. szeptember 30. 19.00
Belépő: 2500 Ft (helyszínen)
Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/09/28/szombaton_vegre_eletre_kel_a_borostyan_komplex_weird_novellazeneje
Szombaton végre életre kel A Borostyán komplex weird novellazenéje
süti beállítások módosítása