„Azon kapja magát, hogy a háború vált szeretetnyelvvé” – Klippremier! Ancient Spaceships: Melodramatic

2023.09.16. 13:52, srecorder

spaceships1.jpg

Az Ancient Spaceships Juhász Zoli angol nyelvű formációja. Két évvel ezelőtt jelent meg bemutatkozó nagylemezük Dream Well Tonight címmel, azóta voltak Kikeltetősök, végigjátszották a pesti klubszínteret és nyáron a veszprémi Gyárkert nagyszínpadán tartottak „hazatérős” koncertet. Erről a lemezről származik a Melodramatic, amelyhez most videoklip készült, Heilig Andris aka. Kölyök rendezésében.

Dream Well Tonight egy konceptlemez, a jobb emberré válásért való küzdelemről szól. Ezen belül a dal egy elmélkedés a szándék és a következmény kapcsolatáról. Gyakran a legjobb szándékból cselekedve tudjuk egymásnak a legnagyobb fájdalmat okozni, eltaszítjuk magunktól azokat a dolgokat, amiket a legjobban szeretnénk megszerezni. Ezt felismerve jön a kétségbeesés, a beletörődés, a nihilizmus, hiszen ha a szándék nem segít, sőt kontraproduktív, akkor jogos a kérdés, mi értelme van az erőfeszítésnek bármiért. Jogos ugyan, de sajnos ez előbb utóbb nehezteléshez és hazugságba gabalyodáshoz vezet, akár személyes, akár társadalmi, közéleti értelemben.

A klip a MOME Open Music Video 1.0 kurzusára készült, két MOME-s tanár (Veres Bálint és Bodóczky Antal), illetve két külsős szakember (Tasnádi Zsófi díszlettervező és Becsey Kristóf operatőr) szakmai támogatásával. Az SZFE-n végzett Tóth-Heyn Máté volt az operatőr a jelenetek többségénél, egyes képeket pedig a rendező maga vett fel. A klip főszereplői Rábai Dóri és Heilig Andris. Bár nem színészek, a játékuk mégis hitelesnek hat, hiszen a kettejük kapcsolatát dolgozza fel, valódi érzelmekkel és konfliktusokkal.

„Már akkor mondtam, hogy klipet akarok csinálni hozzá, mikor még készülőben volt a szám. Stipi-stop, ez nagyon bejön” – mondja a rendező. Zolival régóta ismerik egymást és két éve együtt dolgoznak egy Little Moon névre hallgató videós projekten, ahol Tiny Desk-szerű koncertest-videókat készítenek feltörekvő dalszerzőkről. „Az a feedback, amit adtam, valamennyire benne is van a végleges zenében. Így a közös munka tulajdonképpen évekkel ezelőtt megkezdődött” – folytatja Andris. „Az volt a legjobb a projektben, hogy mivel régóta ismerjük egymást megengedhettem magamnak a teljes kreatív szabadságot.”

„A klip egy intenzív, ambivalens kapcsolatot visz színre: háborúban és szerelemben mindent szabad. Amikor két ember nagyon szereti egymást, de nem tudják minden problémájukat megoldani, vagy nem találnak rá nyelvet, akkor néha már csak a háború marad. Inkább ezt választják, csak hogy maradjon még közöttük valami kapcsolat. Belülről érthetetlen, hol történik meg a váltás, de az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy a háború vált szeretetnyelvvé.”

A klipben számos utalás van egyéb, hasonló témákat feszegető alkotásra, például Magritte Szeretők című olajfestményéről, vagy a Godard-klasszikus Bolond Pierrot-ra, amiből az ollóval füles zsinór elvágás lehet ismerős.

 

Az elmúlt időszakban Zoli szólóban is aktív volt, tavaly kiadott egy magyar nyelvű dalt Gyönyörű címmel, megjárta a KEMP dalszerzőtáborát, az idei Kikeltetőt, a Sziget Fesztivált és a teltházas Budapest Parkot, ahová Lovasi András hívta el az újjáalakult Kispál és a Borz előzenekarának.

 

Ancient Spaceships a Facebookon. Instagramon. Sőt, még honlapjuk is van.

Fotó: Kiss Levi.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/09/16/klippremier_ancient_spaceships_melodramatic
„Azon kapja magát, hogy a háború vált szeretetnyelvvé” – Klippremier! Ancient Spaceships: Melodramatic
süti beállítások módosítása