Vízágyú, vagy amit akartok - rocktörténeti előadás a Lumen Kávézóban

2023.09.11. 17:00, trecorder

230913-pusztavacs-fortepan_84220.jpg
Az 1984-es pusztavacsi Békefesztiválon történt rendőri beavatkozásról szóló előadással indul a Beatkorszak szabadegyetem új szemesztere, amely kéthetente szerdánként újabb és újabb rocktörténeti érdekességekkel jelentkezik a Lumen Kávézóban.

Olyasmi történt Magyarországon 1984. augusztus 4-én, ami korábban soha: két koncert között lezajlott egy mintegy másfél órás ütközet a rendőrség és a zenekarok rajongói között, amelynek során vízágyút és jelentős számú rendőrt, rendőrkutyát is bevetettek. A helyzet abszurditását csak fokozta, hogy mindez a Hazafias Népfront, az Országos Béketanács és a Képes Újság című hetilap szervezésében lezajlott kétnapos szocreál rendezvényen, a Békefesztiválon történt Pusztavacson, az ország közepén. Hogy mi állt a szó negatív értelmében páratlan történeseknek a hátterében, mi vezetett a rendőri brutalitáshoz, hogyan zajlott le az ütközet, illetve mindennek milyen következményei lettek, arról szól Dr. Csatári Bence tudományos kutató, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága munkatársának Vízágyú, vagy amit akartok című előadása.

A Lumen Kávézóban (1085 Budapest, Horánszky utca 5.) 2023. szeptember 13-án (szerdán) 18 órakor kezdődő előadással útjára indul a Beatkorszak szabadegyetem negyedik rocktörténeti szemesztere, amely az év végéig kéthetente jelentkezik új témákkal. Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával megvalósuló előadássorozat vendége szeptember 27-én Takács Tibor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára történésze lesz, aki három botrányos év ügyeit és ügynökeit tárja majd a hallgatóság elé. Októberben a rendszerváltás előtti pécsi és felvidéki könnyűzenei élet, novemberben Szolnok rocktörténete, illetve a Kádár-korban megjelent színészlemezek lesznek a szabadegyetem témái.

A programra 900 forint a belépő, ami azonban teljes egészében levásárolhat a helyszínen a Beatkorszak Projekt eddig megjelent rocktörténeti könyvei között válogatva. A nagyjából egy órásra tervezett előadást a szervezők rögzítik, és későbbiekben elérhetővé teszik.

Az esemény a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2023/09/11/vizagyu_vagy_amit_akartok_rocktorteneti_eloadas_a_lumen_kavezoban
Vízágyú, vagy amit akartok - rocktörténeti előadás a Lumen Kávézóban
süti beállítások módosítása