Ősszel Benjamin Clementine a Müpában!

2023.09.01. 12:30, srecorder

mupa2023_20231030_benjamin_clementine_c_akarte.jpg

Tovább bővül a Müpa 2023/24-es évadának könnyűzenei kínálata: a hajléktalan metró- és utcazenészből a britek egyik legsikeresebb dalszerző-énekeséjévé vált Benjamin Clementine csatlakozik a nemzetközi világsztárok – Elvis Costello, Ludovico Einaudi, Tommy Emmanuel és Hania Rani – névsorához, míg a műfaj hazai képviselői gyakorlatilag egymásnak adják majd a színpadot a már most telt házas koncerteken.

A 35 éves, ghánai származású és londoni születésű Benjamin Clementine teljesen maga tanult meg énekelni és zongorázni, zenei képzést soha nem kapott. Sokáig eszébe sem jutott a zenei pálya, inkább költőként képzelte el magát. Csak miután Franciaországba költözött, talált rá igazán a zenére, ekkor kezdett el dalokat írni, miközben szinte hajléktalanként élt a párizsi utcákon. Egy bárban talált rá későbbi első ügynöke, aki annyi emberrel ismertette meg, hogy végül kapott egy lemezszerződést a Virginnél. Első EP-je (Cornerstone) 2013-ban látott napvilágot, és pár hónappal később ennek a címadó dalával lépett fel a Later With Jools Holland műsorban is, ahol magára vonta a szintén ott vendégeskedő Paul McCartney figyelmét is. Innentől már csak felfelé vezetett az út.

Clementine majd tíz évvel első magyarországi fellépése után tavaly megjelent harmadik albumának anyagával, egy magyar vonóskvintett kíséretében tér vissza Budapestre. Az And I Have Been a korábbi két lemezhez képest könnyedebbre sikerült – legalábbis a debütáló At Least for Now önéletrajzi ihletésű melodramatikájához vagy a 2017-es, a menekültválságra rávilágító avantgárd konceptalbumához, az I Tell a Flyhoz képest. Természetesen ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy habos, cukorpopos slágereket kapunk; a teljes egészében Clementine által írt, hangszerelt és feljátszott album zeneileg kiegyensúlyozottabb és finomabb hangvezetésű, miközben költői érzékenységű szövegei, az élet gazdag szövevényességeiről szóló dalai a korábbiakhoz hasonlóan ellenállnak a kategorizálásnak. Október 30-i koncertjén egy magyar vonósötös kíséri majd.

Míg 2014-ben szólóban jött, szeptember 30-i koncertjére régi zenésztársa, Steve Nieve társaságában érkezik Elvis Costello, aki az európai turnét felvezető sajtótájékoztatóján azt mondta, imádott a magyar fővárosban zenélni, és ígéri, hogy „ennek a show-nak lesz a legnagyobb dinamikai íve, amit valaha csináltunk”. Ahogyan a jazz és az elektronika hangjait mesterien kombináló lengyel zeneszerző-zongorista, Hania Rani, úgy a filmzenéivel világhírnevet szerző olasz zongorista, Ludovico Einaudi koncertjére is szinte azonnal elkapkodták a jegyeket a rajongók, pedig utóbbi még duplázik is. Annak is iparkodnia kell, aki az ausztrál gitárvirtuóz, Tommy Emmanuel híres tízujjas pengetési technikáját szeretné élőben látni, mert a december 4-i koncertre vészesen fogynak a jegyek.

A BIZTOS KEZŰ SOFŐR – ELVIS COSTELLO ELSŐ KÉT STÚDIÓALBUMA

A magyar zenekarok életében saját bevallásuk szerint is mindig kiemelkedő fontosságú esemény egy müpás fellépés, ennek megfelelően igyekeznek valami egyedivel – különleges hangszerelés, vendégelőadók, extra látványvilág – készülni. A rajongók pedig ennek megfelelően kapnak is a vissza nem térő alkalmon. Négy különböző szettből álló koncerttel és több mint tucatnyi, a 2020-as évek új hangjaival és a közösség korábbi meghatározó zenészével ünnepli fennállásának tizenöt évét Magyarország kedvenc improvizációs koncertsorozata, a Random Trip. A Lóci játszik pedig olyan koncertet ad, amilyenre korábban soha nem volt lehetősége, de titokban mindig is vágyott. Az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb hazai zenekara, a Margaret Island és a Szegedi Kortárs Balett közös projektje során egyedi vízióban elevenednek meg a dalok, Szakács Gergő pedig a telt házas hangversenyteremben mutatja be új, Rajzolt zajok című albumát. Szintén új lemezzel érkeznek a Lázár tesók, akiknek a nagy érdeklődésre való tekintettel azonnal meg is kellett duplázniuk az Eső előtt című korong anyagát bemutató koncertet.

Benjamin Clementine
2023. október 30. hétfő 20:00-22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Jegyek és további információk: https://bit.ly/BenjaminClementine_Mupa
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/848394723050290/

Costello and Nieve in Concert
2023. szeptember 30. szombat 20:00-22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Jegyek és további információk: https://bit.ly/Costello_Nieve
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/4273387722885359/

Tommy Emmanuel, CGP
2023. november 4. szombat 20:00-22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Jegyek és további információk: https://bit.ly/Tommy_Emmanuel_Mupa
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/280559797830842/

Random Trip - Új horizont
2023. november 7. kedd 20:00-22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Jegyek és további információk: https://bit.ly/RandomTrip_Mupa
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/847466733456429/

Lázár tesók: Eső előtt (Lemezbemutató koncert)
2023. november 30. csütörtök 20:00-22:00
Fesztivál Színház 
Jegyek és további információk: https://bit.ly/Lázár_tesok
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/721252129811027/

https://recorder.blog.hu/2023/09/01/osszel_benjamin_clementine_a_mupaban
Ősszel Benjamin Clementine a Müpában!
süti beállítások módosítása