Elvarázsolt elszabadulások. Nagy Emma Quintet: Return (lemezkritika)

2023.07.31. 10:01, RRRecorder

nagy_emma.jpg

A Nagy Emma Quintet a jazzes körökön kívül is ismert lett elvarázsoló, art rockos hatásokat beépítő zenéjével. Legújabb EP-jük koncentráltan mutatja be a zenekar erényeit. Ez a minikritika először a Recorder magazin 106. számában jelent meg.

A Nagy Emma Quintet nem véletlenül lett ismert a jazzes körökön kívül is – egyrészt Nagy Emma elvarázsolt és elvarázsoló éneke a kulcs, másrészt az, hogy régóta bekerülnek a zenéjükbe más, mondjuk így, hogy art rockos hatások is. (Amúgy nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi pár évben jóval átjárhatóbbá vált a jazz és más műfajok közti határ, zenében és zenekari tagságokban egyaránt.)

A Return című EP a nagylemezeknél még koncentráltabb és ezáltal izgalmasabb, mondhatni kalandosabb. A jazz dalszerű formája és avantgárdabb, elszabaduló (akár a szétesés határáig is elmerészkedő) megközelítései, illetve art rockos megoldások (hangzásban, dramaturgiában) épülnek össze, alakulnak egymásba.

Még nagyobb teljesítmény, hogy ebből egységes lendületű dalok alakulnak ki – nem úgy, hogy szolgaian követik a jól ismert dalformát, hanem úgy, hogy átélhető érzelmi ívek köré rendeződnek a különféle megközelítések. A legtávolabbi szélsőségeket talán a címadó szám sűríti magába, de a többi is bőven tartogat meglepetéseket.

nagy_emma_quintet.jpgElőadó: Nagy Emma Quintet

Cím: Return

Kiadó: Morotva

Megjelenés: 2023. június 9.

Műfaj: jazz / art rock

Kulcsdal: Return 

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/07/31/nagy_emma_quintet_return_lemezkritika
Elvarázsolt elszabadulások. Nagy Emma Quintet: Return (lemezkritika)
süti beállítások módosítása