A Helmet novemberben ismét Budapesten játszik

2023.07.10. 16:19, srecorder

helmet_3_color.jpg

Page Hamilton már többször is kinyilatkoztatta, hogy Budapest az egyik kedvenc városa, így szinte természetes, hogy az őszi európai turnéból most sem maradunk ki. A kilencvenes évek első felének egyik legnagyobb, azóta pedig masszívan legendás státuszba került metálzenekara, a Helmet november 25-én tér vissza hozzánk új lemezével, az Analog Music Hallba.

A zenekar rajongóinak a 2016-os Dead to the World című album óta a 2021-ben megjelent, koncertfelvételekből összeválogatott Live and Rare-rel kellett beérniük, viszont azt mondják, Hamiltonék épp gőzerővel dolgoznak kilencedik, Left című konceptalbumukon, amit novemberben élőben is meghallgathatunk majd. Na, nem mintha aggódni kéne, új album nélkül is bőven van miből összeválogatni egy tökéletes setlistet.

Az 1989-ben New Yorkban alakult metálzenekar egyetlen állandó tagja az oregoni születésű Page Hamilton, aki annak idején jazzt tanulni költözött a nagyvárosba. Itt aztán hamar rátalált az ihlet, és fejébe vette, hogy olyan zenekart szeretne alapítani, mely különös hangolásokkal, jazzszerű ritmikával és harmóniákkal operál, azonban egészen más, mint bármi, amit addig hallott. Sok Sonic Youth-, Killing Joke- és Big Black-lemez meghallgatása után Henry Bogdan basszusgitárossal, Peter Mengede gitárossal, John Stainer dobossal és persze a frontember Hamiltonnal megalakult a Helmet. Debütáló lemezük, a Strap It On rögtön bemutatta a csapat nyers erejét, és hamar az Interscope-hoz szerződtek, hogy aztán 1992-ben kiadják áttörést jelentő albumukat, a Meantime-ot. Rövidebb-hosszabb szünetek ugyan néha történtek, viszont 2010 óta Kyle Stevensonnal a dobok mögött, Dan Beemannel a gitároknál és Dave Case-szel a basszusgitáron állandó felállásban gőzerővel hirdeti az igét a Helmet.

Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, a zenekar turnéi ugyanis lassan 15 éve mindig megállnak Budapesten. Legutóbb 2019-ben láthattuk őket a banda 30. születésnapját megünneplő koncertkörúton, november 25-én azonban ismét visszatérnek hozzánk az Analog Music Hallba. A koncertre jegyek már kaphatók a www.livenation.hu-n. Facebook-esemény.

„CSUKD BE A SZEMED ÉS ÉLVEZD, ERRŐL SZÓL A ZENE” – PAGE HAMILTON-INTERJÚNK

https://recorder.blog.hu/2023/07/10/a_helmet_novemberben_ismet_budapesten_jatszik
A Helmet novemberben ismét Budapesten játszik
süti beállítások módosítása