InterUrbán: ez egy egészen más Görögország

2023.07.07. 13:00, trecorder

transparent_man_photo_4_credit_jannis_tomtsis.jpg

(X) Vendégünk a világ. Az InterUrbán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év összművészeti programsorozata 25 ország 29 városának művészetét hozza el Veszprémbe és a Balaton környékére. Július egyik vendége Görögország, ahonnan többek között mélyen intellektuális és vadul elektronikus szólóprojektek érkeznek.

Ha azt mondjuk, nyár, napsütés, görög zene, gondolsz valamit, de most rossz nyomon jársz. Lesz ugyan klasszikus görög táncház Balatonalmádiban és főzőkurzus Veszprémben, de ki számítana egy csendes, káptalantóti borteraszon hirtelen felcsendülő, puttyogó elektronikára? És ki ne kapná fel a fejét egy borpince mellett elhaladva a furcsa feszültséget hordozó, mégis ellenállhatatlan dallamokra? Az InterUrbán egyedi helyszínei most a legjobb kóstolót kínálják a kortárs görög zene ritkán hallható csemegéiből – egyenesen Elefszínából.

Transparent Man

Stavros Papadopoulos nehezen körülírható szólóprojektje nemcsak azért szólít meg, mert nem húzódik meg a háttérben, hanem mert magától értetődően nyílik meg rá a fül és az elme. Valami olyat nyújt, amit mindig keresünk, választ a kérdéseinkre, társaságot a magányunkra. Mindezt atmoszférikus dallamokon keresztül, amit néhol szárnyaló vokálok, máshol hegedűszó tör meg. Transparent Man fellépése igazi intellektuális, zenei és érzelmi utazásnak ígérkezik, aminek a végén jóleső lesz hazasétálni.

Július 8. / 19:00 Sabar Borpince és Kóstolóterasz / Káptalantóti

(Belépőjegy: 2000 Ft, amely lefogyasztható.)

Monnodic

Monnodic képzett zenész, producer, billentyűs, vokalista is volt már, de ez a szólóformáció egy kikristályosodott, magas gondolati szinten működő projektté vált. Női kezek alatt lassan építkező deep house – de más megközelítésből nevezhetjük intenzív meditatív zenei költészetnek is. A mélyről fakadó zene a nézők előtt válik a semmiből egésszé, élő loopokkal, elektronikus hangszerekkel, hibrid szettek formájában. Ér táncolni, de ér pusztán figyelni is.

Július 14. / 20:00 Homola Borterasz / Paloznak

(A program ingyenes.)

További info: Facebook.com/interurban2023 

Nyitóképünkön Transparent Man (Fotó: Jannis Tomtsis).

Júliusi görög vonatkozású InterUrbán-események még:

 

interurban_fekvo_650_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/07/07/interurban_ez_egy_egeszen_mas_gorogorszag
InterUrbán: ez egy egészen más Görögország
süti beállítások módosítása