„Kiírtam magamból, amit eddig nem engedtem” – Itt az új jazz szupergroup, a Daveform Quintet

2023.07.05. 07:50, srecorder

daveform-quintet.jpg

Arrival, azaz Érkezés című live session videójával mutatkozik be az ország top zenészeiből alakult Daveform Quintet. A 2022 ősze óta létező zenekar az amerikai, skandináv és balkáni jazz egyedi, izgalmas fúzióját hozza létre, miközben teret enged a nagy ívű improvizációknak is.

A zenekar névadója, zeneszerzője és dobosa Szegő Dávid (Santa Diver, Nasip Kismet, The Budapest Turnarounds), altszaxofonon Varga Dániel (Mordái, New Fossils), trombitán Subicz Gábor (Subtones, Modern Art Orchestra), zongorán Oláh Krisztián (Nagy Emma Quintet, Oláh Krisztián Quartet), nagybőgőn Hock Ernő (, Decolonize Your Mind Society) közösen teszik igazi szupercsapattá ezt a formációt, hiszen mindannyian megkerülhetetlen egyéniségei a magyar jazz- és könnyűzenei életnek.

Szegő Dávidot nemcsak dobosként, hanem zeneszerzőként is ismerhetjük kortárstánc előadásokból (Góbi Rita társulat, Juhász Kata társulat). A jazzballadától a kortárs komolyzenén át a „slampos” grúvokig széles skálán játszó Daveform Quintetben viszont egészen más oldalát mutatja meg szerzői egyéniségének. „Eddig leginkább koncepcionális elektronikus zenéket írtam színházi előadásokhoz, ahol a téma adott volt és a koreográfiával közösen az aktuális előadást kellett szolgálni. A kvintett anyagát egészen másképp hoztam létre: végre minden elvárást és megfelelési kényszert félretettem és kiírtam magamból, amit eddig nem engedtem. Nem kerestem az értelmet vagy koncepciót, egyszerűen csak írtam, ami jött, és ami tetszett. Szabadon, módosult tudatállapotban, elfeledkezve minden másról, kb. egy hét alatt meg is írtam a teljes koncertanyagot.

Nagyon intenzív és kimerítő folyamat volt ez, viszont lelkileg feltöltött, hogy végre sikerült kiírni, amit már évek óta magamban éreztem. Kimondhatatlanul hálás vagyok zenésztársaimnak, hogy mellettem állnak és zsenialitásukkal életre keltik szerzeményeimet. Már az első koncerten elképesztő volt megtapasztalni, hogy milyen sok embert érdekel a zenénk. Ráadásul egy belvárosi lakásban, a közönségtől csupán karnyújtásnyira még brutálisabb volt érezni, ahogyan a közönséggel együtt elsodort minket a flow és valósággal eksztázisba estünk.”

szego-david.jpg

Dávid így mesélt a bemutatkozó videókról, és a zenekar digitális technikákat hanyagoló koncepciójáról: „Nem akartam tipik stúdiózós videókat, inkább természetesen közel akartam hozni a zenészeket és a hangszereket a nézőkhöz. Közeli mozgó kamerákkal, kevés fénnyel, valahogy úgy, mint ahogyan otthon létezünk, egy térben. A hangszerelés is kizárólag akusztikus, és a hang utómunkája során Zagyva Tamással és a master mester Fenyvesi Mártonnal is minimális mértékben nyúltunk csak hozzá a felvételekhez. Helyszín szempontjából a Csend Stúdió tökéletes választás volt, mert eleve olyan, mint egy nappali, és Mazán Attila hangmérnök is nagyon érti a dolgát. A videó utómunkájában és a felvételben is sokat segített Todoroff Lázár, akivel közösen dolgoztunk a vizuálon. Én nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, tényleg különleges felvételek születtek. Alig várom, hogy a live session során rögzített második dalt is megoszthassam veletek.”

Dávidék legközelebb szeptember 5-én a Központban játszanak, ahol testközelből is megtapasztalhatjuk, milyen a Daveform Quintet eksztázisa.

 

Daveform Quintet a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Todoroff Lázár.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/07/05/_vegre_kiirtam_magambol_amit_eddig_nem_engedtem_itt_az_uj_hazai_jazz_szupergroup_a_daveform_quintet
„Kiírtam magamból, amit eddig nem engedtem” – Itt az új jazz szupergroup, a Daveform Quintet
süti beállítások módosítása