„Ma már csak jó dalokat akarok írni” – Lemezpremier! Áron Tálas Trio: New Questions, Old Answers

2023.06.23. 08:01, srecorder

aron-talas-trio.jpg

Az egyik legtehetségesebb (európai mércével is jegyzett) fiatal jazz-zongoristánk (és -dobosunk!), Tálas Áron tavaly újévkor nálunk mutatta be élete első szólózongora-lemezét, a kiváló Blue Enough-ot – most pedig új triólemeze, a szintén kiváló New Questions, Old Answers is a Recorderen debütál, egy live session videóval megfejelve.

Tálas Áron zongorista, dobos, sőt ha kell, énekes és basszusgitáros egy személyben, akinek jól állnak a könnyűzenére hajazó, táncolható ütemek és az elektronikus hangszínek is, de időről időre népzenei elemeket, klasszikus zenei inspirációkat vagy rockzenei idézeteket is csempész a szerzeményeibe.

A grúvos és a melodikus jazznek külön-külön formációkat (Flight Modus és Tálas Áron trió) és lemezeket is szentelt. Első, a japán Gats Production kiadónál megjelent, Floating Island és a BMC Records gondozásában, 2018-ban napvilágot látott, Little Beggar című második triólemezének többségben emocionális kompozíciói után merőben más, fúziós hangulattal mutatkozott be az egy személyben rögzített Beats from My Heart című szólólemezével. Legutóbb pedig Blue Enough címmel vett fel melankolikus szólózongora-albumot, amelyen már a dalszerűség dominál. Mindezek szintézise most ez a lemez, amin a grúvos témák és a dalszerű kompozíciók kerülnek egymás mellé.

Brian Blade, Roy Hargrove, Joshua Redman, Brad Mehldau, Red Hot Chilli Peppers, Erik Satie, kárpát-medencei dallamok – ez a felsorolás csak a felszíne annak a feneketlen kútnak, amelyből Tálas inspirációt merít. A lemezen azonban nem az említett művészek hangját halljuk, hanem Tálas Áront, az ő hamisítatlan derűjét, csibészes humorát és optimizmusát, ami még a melankólián is átsugárzik. Sőt nemcsak Tálas Áront halljuk, hanem három jó barát együttrezgését is. Csízi László – a magyar jazz egyik legkeresettebb ütőse, a Modern Art Orchestra, a jazz-funk-pop supergroup Subtones és még megannyi, különböző stílusú formáció tagja – már Áron első zenekarának, a Hybrid triónak is tagja volt. Tóth István pedig – aki gitárosként és bőgősként is jegyzett tagja a magyar jazzszcénának – a Zeneakadémián volt Áron osztálytársa, és hozzá hasonlóan bekerült a nagy presztízsű bázeli jazzösztöndíj programba, a Focusyearbe.

„Sokáig szerettem volna jól zongorázni, ma már csak jó dalokat akarok írni. Fontos az is, hogy pontosabbak legyenek a ritmusok, vagy jobban tudjak játszani tizenötben, de a legfontosabb, hogy sikerüljön emlékezeteset írni. Valahol hiszek abban, hogy ugyanabból a hangkészletből lehet objektíven erősebb dallamokat építeni. Ennek a módját próbálom megfejteni az életem hátralévő részében” – mondta Áron a BMC interjújában.

A lemezhez két dalt is rögzítettek egy live session keretében, amelyek a Satie-féle álomszerű harmóniákat nyugat-afrikai ritmusokkal ötvöző Cnile Kinlu már meg is tekinthető a cikkben (fentebb), itt pedig a teljes lemez, ami a BMC oldalán meg is vásárolható.

EZEK VOLTAK TÁLAS ÁRON KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

 

Tálas Áron a Facebookon. Honlap.

Fotó: Huszti István.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/23/_ma_mar_csak_jo_dalokat_akarok_irni_lemezpremier_aron_talas_trio_new_questions_old_answers
„Ma már csak jó dalokat akarok írni” – Lemezpremier! Áron Tálas Trio: New Questions, Old Answers
süti beállítások módosítása