Közel 30 év után összeáll egy koncertre a Hungária

2023.05.22. 17:50, srecorder

hungaria2023.jpg

Még egyszer, valószínűleg utoljára összeáll minden idők egyik legsikeresebb magyar zenekara, a Hungária. 2024. június elsején a Puskás Arénában újra együtt lép fel Fenyő Miklós, Szikora Róbert, Novai Gábor és Dolly.

40 éve oszlott fel, és 29 éve, az akkori Népstadionban, 100 ezer néző előtt lépett fel utoljára együtt a Hungária. Fenyő Mikiék jövő nyáron, 2024. június elsején, a Puskás Arénában játsszák el a zenekar legnagyobb slágereit. Jegyek május 24-én, szerdán 10 órától kaphatók, kizárólag a Broadway Jegyirodában és a www.broadway.hu oldalon. Facebook-esemény errefelé.

1980 elején mutatkozott be a megújult Hungária, amely az ország egyik legnépszerűbb zenekara lett és minden korábbi inkarnációját felülmúlta sikerben, elismerésekben. Az ötvenes évek jampi jelmezeibe öltözött és a hetvenes-nyolcvanas évek nagy rock and roll revivaljére csatlakozott rá a zenekar, amelynek Rock and Roll Party című lemeze 650 ezer példányban kelt el és máig a legkelendőbb hazai albumai közé tartozik.

A Hungáriában ekkoriban Fenyő Miklós (ének, zongora), Dolly (ének), Novai Gábor (basszusgitár, ének), Kékes Zoltán (gitár, ének), Fekete Gyula, azaz Szaxi Maxi (szaxofon, ritmusgitár, ének) és Szikora Róbert (dob, ének) játszott. 1982-ben Szikora kivált és megalakította az R-Gót, a Hungária számos tagcsere és két további lemez (a '82-es Aréna és a '83-as Finálé?) után 1983-ban bomlott fel. Fenyő Miklós előbb a Modern Hungáriában, majd szólóban folytatta ('84-ben elkészítette a magyar hiphop origójának számító Hogy nézünk MIKI-t), Dolly, Fekete Gyula, Kékes Zoltán és Novai Gábor a Dolly Rollban zenélt tovább, a Generálból is ismert Novai pedig hosszú évek óta a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar vezetője.

A MAGYAR ROCK AND ROLL SVINDLI – A NAGY HUNGÁRIA INDULÁSA

1995-ben aztán újra összeállt a nyolcvanas évek Hungáriája, amely százezer néző előtt adott koncertet a Népstadionban és Ébredj fel Rockandrollia címmel egy új lemezt is készített. A népstadionos koncertről mi is kérdeztük interjúnkban Fenyő Miklóst, aki elárulta, hogy nagyon is meg volt illetődve a hatalmas buli előtt. "Ott a helyszínen egy hétig készültünk az eseményre és jól megnéztem a Népstadiont üresen. Amikor először megszólalt a hang, felültem a nézőtér legtetejére, ekkor még nem volt lezárva a felső rész. Irdatlan tér van ott, ezt az egészet bejátszani, mindez ad egy nagyon komoly szorongást. Nem attól féltem, hogy eltévesztek valamit, hanem, hogy hogyan lehet ennyi emberhez szólni, üzenetet közvetíteni, hogy mindenki vegye, még a legfelső karéjban is. Aztán amikor a sötétben kinéztem a koncert előtt és láttam, hogy ameddig a szem ellát, emberek mindenhol, az megint egy olyan pillanat volt, amit nem kívánok az ellenségeimnek" - nevetett Fenyő.

A klasszikus rock and roll felállásból Kékes Zoltán 2017-ben, Fekete Gyula 2019-ben hunyt el, a rajongóból Hungária-taggá lett Flipper Öcsi pedig 2008-ban. A nyolcvanas évek Hungáriájának sikersztoriját pár éve egy grandiózus cikkben meséltük el, amit ide kattintva olvashatsz el, a Made In Hungáriát pedig beválogattuk az elmúlt 25 év legjobb musicaljei közé. Fenyő Miklóssal készült interjúnk, amelyben élete első Elvis-koncertjéről is sztorizik, itt olvasható.

https://recorder.blog.hu/2023/05/22/osszeall_egy_koncertre_a_hungaria
Közel 30 év után összeáll egy koncertre a Hungária
süti beállítások módosítása