„Szerettem volna egy albumot, ami arról szól, hogy hogyan élünk mi” – Itt van AKC Misi új szólólemeze, a Long Live AKC

2023.05.19. 10:54, srecorder

akc_misi_credit_bodnar_david.jpg

AKC Misi a magyar trap egyik legismertebb arca, a műfaj több hazai alaplemeze is az ő nevéhez fűződik. Tavaly AKC Krettával hozott ki közös lemezt (Holdvilág Club Hotel & Casino), most megint szólóban alkotott. Új lemeze, a Long Live AKC minden korábbinál sokszínűbb és újra top formát mutat.

AKC Misi a 2021-es, Vivien című lemeze után szinte azonnal elkezdett dolgozni a Long Live AKC anyagán. Úgy érezte, eljött az ideje egy komolyabb témákat feszegető albumnak, amelyben zeneileg is még jobban ki tud teljesedni. A 15 dal közül az AKC Krettával közös Kint készült el először: „Már kétéves ez a dal, de a lemez munkálatai során újra felvettük és újraproducereltük. Mondhatjuk, hogy a Kint határozta meg, miről fog szólni a lemez: ez volt az első olyan dalom, ami nem a bulizásról, a csajozásról szól, hanem arról, hogy a barátaimmal hogyan élünk, mik a céljaink, és hogy mit szeretnénk elérni az alkotótársaimmal” – mondja AKC Misi.

long_live_akc_cover.jpgA rapperre alapvetően jellemző, hogy szereti a koncepciózus anyagokat: mindig arra törekszik, hogy egy album ne csak új dalok egymásutánja legyen, hanem legyen egy rendezőelv, ami alapján egy egészet alkotnak. A Long Live AKC-n (aminek a munkacíme Nem foglalkozok senkivel volt) vannak meglepő húzások, ilyen például a lágyan pop-punkos Növök fel: „Tudom, hogy ez a dal áll a legtávolabb a tőlem megszokott zeneiségtől, de nagyon szeretem ezt a hangzást, és szerettem volna egy ilyen dalt csinálni. Egy barátomnál voltam Dunaújvárosban, pörgettem a TikTokot, és egyszer csak elém került Laurie profilja, aki a saját demóihoz csinált videókat. Ráírtam, hogy volna-e kedve együtt dolgozni velem, és hamarosan elkezdtük összerakni a Növök fel-t.”

Az intróban a rajongók kiabálják az AKC szót, a sötétebb hangvételű Hideg téllel a követőinek akart kedvezni, hogy ne érezzék magukat egyedül a démonjaikkal, az egyik első előfutárként megjelent Utca verified pedig egy dalszerző táborban készült, mindössze néhány óra alatt. Misit főleg a track elején hallható, klasszikus sample inspirálta szövegíráskor: „Nosztalgikus érzéseket keltett bennem: az az időszak jutott róla eszembe, amikor még állandóan az utcán lógtunk, szinte az volt az otthonunk. Mindenkit ismertünk, ott találkoztunk, ott éltünk - kicsit ezt a vibe-ot akartam behozni a dalba. Ezt állítjuk szembe aztán azzal, hogy milyen az életünk most: ahogy jönnek a featek, úgy bontakozik ki a történet, és jutunk el a jelenbe.”

A Long Live AKC-n szinte csak olyan featek szerepelnek, akikkel Misi korábban nem készített még közös dalt. gyurissal 2016 óta szerettek volna egy dalt összehozni, mellette pedig Laurie, Szlimmy, Miller Dávid, Ekhoe és Atka most tűnik fel először AKC Misi-trackben. A lemez szellemiségéhez illeszkedve pedig az alkotófolyamat is közösségi szellemű volt. Misi rendszerint áthívott otthoni stúdiójába (ahol a teljes anyagot felvették, mixelték és masterelték) néhány producert, közreműködőt, dalszerzőt, együtt meghallgatták a demókat, és ezután elkezdtek dolgozni azon, hogy az egyes dalok elnyerjék végső formájukat. A rapper egyébként nem csak szövegíróként szerepel az albumon (a featek kivételével minden verzét ő jegyez), hanem 15-ből 10 dalon mint producer vagy co-producer dolgozott. „Borzasztóan hálás vagyok a közönségemnek, és remélem, tetszeni fog nekik ez a korábbiaknál zeneileg és témáit tekintve is érettebb album. Az eddigi visszajelzések alapján ez nem csak szerintem lett egy különleges lemez – annál pedig elképzelni sem tudok gyönyörűbbet, mint amikor a hallgató is tud azonosulni a zenémmel, a mondandómmal.”

A Long Live AKC a mai naptól elérhető minden digitális platformon, a lemezbemutató pedig május 26-án lesz az Akvárium Klubban. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

UNITEDTŐL TRAVIS SCOTTIG – MUTATJUK AKC MISI KEDVENC ZENÉIT

 

 

AKC Misi a Facebookon. Instagramon. TikTokon. 

Fotó: Bodnár Dávid.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/19/lemezpremier_akc_misi_long_live_akc
„Szerettem volna egy albumot, ami arról szól, hogy hogyan élünk mi” – Itt van AKC Misi új szólólemeze, a Long Live AKC
süti beállítások módosítása