Csendes, játékos nyugalom – Lemezpremier! Santa Diver: Morning Air

2023.05.12. 11:04, srecorder

trio3nagy.jpg

Eddigi legkiforrottabb albumával jelentkezik a jazz, a világzene és a szabadzene metszéspontján alkotó Santa Diver. Kézdy LucaSzesztay Dávid és Szegő Dávid triója még ennyi idő után is talál új módokat rá, hogy meglepje az instrumentális zenék rajongóit.

A Santa Diver már több mint 15 éve izgalmas színfoltja a hazai jazzszíntérnek. A trió magját a 2019-ben Artisjus-díjjal kitüntetett jazzhegedűs, a sajátos játékáról ismert Kézdy Luca, valamint a Kiscsillagban is játszó Szesztay Dávid alkotja, akikhez a színtér egyik legjobb, legkeresettebb dobosa, Szegő Dávid csatlakozott. Negyedik albumukat, a Blue Horizont a Covid elején, 2020 áprilisában mutatták be itt, a Recorderen, 2022 végén pedig Luca első szólólemeze, a meglepően populáris dallamokat is tartalmazó Home debütált nálunk.

A Santa Diver új lemezén tovább kísérletezik a hegedű, basszusgitár, dob trió felállás adta lehetőségekkel, és megint izgalmas dolgokat hoz ki belőle. A lemezen – címéhez hűen – több az eddigiekhez képest nyugodtabb hangvételű zene, de a hat szerzeményből a két leghosszabb lendületes, többtételes mű, amikben Luca igazán elszabadulhat szenvedélyes, karcos hegedűszólóival. Érződik, hogy a trió összecsiszolódott a már nyolc éve velük zenélő Szegő Dáviddal, talán ennek is köszönhető, hogy ezen a lemezen érvényesül leginkább a ritmusszekció játéka, Szegő kreatív, modern dobolása és Szesztay harmóniákkal játszó, olykor gitárszerűen pengetett játékmódja.

A lemezt 2022 őszén vették fel az L.A.Gardens Stúdióban, a felvételeket Maczkó Róbert készítette, a keverést és a masteringet Szesztay Dávid. A Santa Diver május 18-án, az Opus Jazz Clubban mutatja be új albumát, Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A Morning Air a címadó dallal indul, ami Luca reggeli, olykor hajnali erdei futásaiból inspirálódott. A borítófotó is egy ilyen alkalommal készült, a dalt csendes, játékos nyugalom jellemzi. Az intróban hallható csilingelés és a hosszan felúsztatott basszushangok, mintha az ébredő erdő hangjai volnának, ami hamar megtelik élettel és az atmoszférikus bevezetőt követően egy szinte észrevétlenül építkező, méltóságteljes zenei világban találhatjuk magunkat.

Ezt követi a Close To The Witch, ami az első dalhoz hasonlóan, keretes szerkezetű, egy váltott ütemű téma után egy hosszú, trance-be hajló középrész következik, ami egy már-már világzenei basszustéma után egy pszichedelikus groove-os elszállásban csúcsosodik ki – a lemezen ez az egy kompozíció Kézdy-Szesztay közös szerzeménye, a többi dalt Kézdy Luca jegyzi.

A Message inspirációs forrása a pandémia kitörése után bekövetkezett tragikus bergamói helyzet volt, és a lemez legdallamosabb, legkötöttebb és leginkább rádióbarát témája, amiben egy nagyon szépen felépített basszusgitár-szólót hallhatunk, többszólamú hegedűkísérettel megtámasztva.

trio4.jpg

A negyedik szám a Home, ami nem véletlenül egyezik meg Kézdy Luca első szólólemezének címével – ugyanarról a kompozícióról van szó, itt a trióra hangszerelve. Ebben a számban elszabadul a zenekar, izgalmas párbeszédek, egymásra reagálások hajtják előre és viszik a hallgatót a páratlan metrumú lüktetésben. Szegő Dávid remek dobszólója a pitchelt és glisszandós hegedű pizzikátóval kísérve a lemez egyik csúcspontja.

A Little Shepherd egy moldáv népdal átdolgozása, érzékeny apró történésekkel hordozza magában a természet végtelen terét és csendjét. Lassú, meditatív, békés kompozíció. Utolsóként a lemezen, a Between Earth and Stars a lassabb és tempósabb számok között egyféle középutat képvisel. Ez talán a legtöbb harmóniával operáló szerzemény, a basszus szinte folyamatosan kettes, illetve hármas hangzatokkal kísér, míg Kézdy hegedűjátéka az éteri minimalizmustól a szenvedélyes csúcspontig hosszú utat jár be.

„ÚRISTEN, TI EZT HÁRMAN CSINÁLJÁTOK?” –SANTA DIVER-INTERJÚNK

 

Santa Diver a Facebookon. Bandcampen. Honlap.

Fotók: Barcsik Géza.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/12/lemezpremier_santa_diver_morning_air
Csendes, játékos nyugalom – Lemezpremier! Santa Diver: Morning Air
süti beállítások módosítása