Nyers, magyar mélyrock – Itt a megújult Pluto első kislemeze!

2023.05.08. 13:54, srecorder

pluto2512.jpg

Nyáron érkezik az új Pluto-album, megújult felállásban, a Morphine-t is megidéző hangzásvilággal, amibe két dal erejéig már bele is hallgathatunk. Premier!

A Pluto előző, Dob 69 című lemezére majdnem nyolc évet kellett várni, a folytatás szerencsére sokkal gyorsabban érkezik, ráadásul több változás is történt a zenekarban, amiről Nemes András mesélt a Recordernek. „A Pluto tavaly teljesen átalakult, mondhatni újjászületett. Bariton-gitározni kezdtem, Janó unokatesóm baritonszaxofont vett és lett egy baromi jó dobosunk, Szirmai Pál. Az új trió felállása és hangzása egyedülálló – nagyon mély tónusú és nyers. Magyar mélyrock – így hívjuk most. Nagyon inspiráló ez az egész, így koncertezünk idén, havonta lépünk fel pesti klubokban és közben írjuk az új dalokat.”

Az album beharangozója ez a virtuális kislemez, az A. oldalán a feszes-táncos Ismeretlen magyar költővel. „Ez egy fanyar-vidám, közösségi, régi hangszeres tánczenék inspirálta dal (Madness, Fine Young Cannibals, Hungária), kedvenc saját dalszövegemmel, erről az igazán hősies és végre megénekelt nagyvárosi figuráról.”

„A B. oldalas Szálloda a holdon egy régi Pluto-dal újragondolása. Ennek hangszerelése és előadásmódja jól mutatja az új trió hangzásvilágát. A studióban egyszerre játszottunk fel a dobot, ritmusgitárt, szaxofonriffet. Utólag csak némi gitártéma, fúvós harmóniák, zongora meg az ének került rá. Így készül az egész album. Visszahoztuk a klasszikus zenekari módszert, hogy egy próbateremben kiválóan összegyakorolt felállás a stúdióban az élőzene lendületét rögzíti. Nem a számítógépen, a zeneszerkesztő-programok és effektek világában áll majd össze a hangzás. Ebben nagyon segítőkész partner Dorozsmai Gergő – ki is jelentette, ő nem szeretne utólag effektezni, mindent olyan gitárpedálokkal vegyünk fel, ahogy annak a végén szólnia kell. Talán hallatszik, hogy a hangszerek miatt, főleg az előtérbe tett baritonszaxofonnal mostanában eléggé rá vagyunk fixálódva régi kedvencemre, a Morphine zenekarra is.”

Az új stílust a rockabillys lüktetés, a sanzon és a ’90-es évek repetitív alternatív rockjának egyedi keverékeként jellemzi a zenekar. A Pluto legközelebbi május 11-én, csütörtökön játszik az Ellátóban, ahol a most debütáló dalokat is bemutatják. Beugró 1500 Ft, Facebook-esemény errefelé.

NEMES ANDRÁS KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

Pluto a Facebookon.

Fotó: Bende Csaba.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/08/nyers_magyar_melyrock_itt_a_megujult_pluto_elso_kislemeze_ismeretlen_magyar_kolto
Nyers, magyar mélyrock – Itt a megújult Pluto első kislemeze!
süti beállítások módosítása