A tavasz az új nyár! Indul a SopronFest!

2023.04.25. 16:23, trecorder

kkr_4780.jpg

Sopron nem maradhat ünnep nélkül – ebben biztosan egyetért a közönség, a fellépők, a városiak és a távolabbról érkező vendégek is. Ezúttal szokatlan időpontban, újszerű programmal, a teljes várost megmozgató „urbán fesztivál” indul útjára. A SopronFest szervezői – ugyancsak nem a megszokott módon – a város aktív szereplői, klubok, kávézók, éttermek üzemeltetői, akiket az éppen 30 éve indult VOLT Fesztivál két alapítója, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert hívott össze azzal a szándékkal, hogy valami új és izgalmas induljon el 2023 tavaszán.

logo_color_sopronfest.jpgÁprilis 28-29-30-án a 2023-as év hazai könnyűzenei keresztmetszetének jelentős részét bemutató koncertkínálatnak ad otthont a Lőverek. A Telekom PodcastFest keretében húsznál is több videós műsor költözik Sopronba, például Istenes Bencével, Kajdi Csabával, Kadarkai Endrével, Geszti Péterrel és Miskovits Marcival, Lil Frakkal, illetve a soproni származású Abosi Barnival, aki a SopronFest házigazdája is egyben. Tíz helyszínen nyílnak kiállítások, Soproni Sörnapoknak ad otthont a Fő tér, túrákat szerveznek a városban és környékén, több tucat helyi klub, kávézó, étterem és borozó pedig színes programokkal várja a Sopronba látogatókat és a helyieket. Trabantokkal lehet majd bejárni a rendszerváltás legfontosabb helyszíneit, de három napra még a sopronkőhidai börtön is kinyitja szigorúan őrzött kapuit az érdeklődők előtt. Rácz Jenő egy különleges ebéddel készül Sopronba, városszerte a bor és a gasztronómia legjobbjai várják a vendégeket. 

Az ünnepi megnyitó április 27-én este a Fő téren lesz, Charlie-val, a Tűztorony erkélyén pedig a Be Massive Horizon csapatával. A karszalagos vendégeket a város számos vendéglátója is kedvességekkel-kedvezményekkel várja, ők három napon át a városi buszokat is díjmentesen használhatják. 

Sopron ma már két óra alatt elérhető Budapestről vonattal és autóval egyaránt, így azokat is várja a SopronFest, akik egynapos kirándulást terveznek, de azokat is, akik hosszabb időt töltenének el egy soproni hotelben, vagy akár egy diákszállón.

30 koncert a Lőverekben

Három nap koncertkínálatában nehéz összefoglalni, miről is szól a 2023-as év. A szervezők arra vállalkoztak, hogy az idei fesztiválok főszereplői közül szemezgetnek nagyjából harminc produkciót a Lőverekben felállított sátorban. A fő helyszín, a Rádió 1 Színpad vendége lesz Azahriah, a Carson Coma, a Follow the Flow, az Ivan & the Parazol, az On the Low csapatai, Lil Frakk, a WellHello, Beton.Hofi, a Halott Pénz, Krúbi, a Valmar, a World is Mine dj-i, Metzker Viki x Yamina, Jauri, JoerJunior, a Margaret Island, a Punnany Massif, a ByeAlex és a Slepp, a Tankcsapda, Majka, Dzsúdló, a Necc Party és idén először itt lép színpadra a Quimby! A korábban bejelentett névsor pár napja a Unicum Színpaddal bővült, ahol például az Analog Balaton, a Bohemian Betyars és Lovasi András mellett a 17 éves szegedi srác, Pogány Induló is színpadra lép, akit országszerte egyre többen várnak a legnagyobb klubokban.

Ezekre a koncertekre belépőjegy elővételben a www.sopronfest.hu oldalon kapható, a diákok a Soproni Egyetem Diákbérlethez kedvezményes áron juthatnak hozzá – amíg a készlet tart... A koncertek között érdemes levegőzni a sátor környékén a tv-torony árnyékában, ahol a StreetKitchen Terasz az ország legjobb food truckjai közül mutat be néhányat.

sopronfest_lineup_650.jpg

Színház és irodalom

A SopronFest ideje alatt híres kortárs magyar írók, költők érkeznek a városba, hiszen a Líra Irodalmi Terasz a Kultúrpresszóba költözik. Igen izgalmasnak ígérkezik Szabó T. Anna és Dragomán György közös estje, meghallgathatjuk Vámos Miklóst, Tóth Krisztinával Csepelyi Adrienn beszélget A majom szeme című regényéről, Rakovszky Zsuzsával pedig Szegő János beszélget Az idők jelei című könyvéről.

Nem érdemes kihagyni a Búgócsigában Kiss V. Balázs Illúziók testközelből című bűvészelőadását, amelynek láttán garantáltan leesik az állunk. A Búgócsigába látogat a Momentán Társulat is a RögvEST interaktív improvizációs show-val, tele nevetéssel, fordulatokkal és váratlan megoldásokkal. 

Sopron, a Csillagok Városa

A Telekom VOLT Fesztivál ideje alatt a Sopronban járt világsztárok közül sokan egy-egy különleges ajándékot kaptak a szervezőktől. EfZámbó István készítette el azokat a szobor-székeket, amelyekkel mások mellett Lemmy-t, a Linkin Parkot, a Prodigy-t, a Depeche Mode-ot, Iggy Pop-ot, vagy éppen David Guettát, Moby-t és Slash-t (az alábbi fotón) örvendeztették meg. A színes-csodás alkotásokat a művészek örömmel vették át, dedikálták, próbálták ki, majd örök emlékként Sopron városának ajándékozták. Ma már városszerte közel 30 helyen találjuk ezeket az ülőalkalmatosságokat. A SopronFest ideje alatt Pritz Péter zenei újságíró tárlatvezetésén vehetünk részt, a székeknek otthont adó vendéglátóhelyek teraszán egy-egy koccintással a művészek tiszteletére.

www.csillagokvarosa.hu

slash_20150701-volt-www_aliyo_hu-033_1.jpg

10 kiállítás a SopronFesten

Izgalmasnak ígérkezik a SopronFest ART-kínálata is. Minden városban esemény egy kiállítás megnyitása, Sopronban most tíz kiállítás nyílik meg egyidőben: klubokban, kávézókban, közterületen és a Liszt Központban.

img_7116.jpg
Weiler Péter Kár lett volna disszidálni… címmel új és egyedi művekkel érkezik a rendszerváltás szimbólumának tekintett városba, átadják EfZámbó István egyedi alkotását, egy korabeli Trabantot, de itt látható először a teljes Az Én lemezem tárlat, illetve Kiss Tibor (fotó: Erdélyi Gábor) sok-sok év után először állítja ki új és korábbi alkotásait.

Kiss Tibor kiállítása

A gyűjtők jól tudják, a Quimby-frontembertől beszerezni egy festményt nagy dolog, hiszen ritkán alkot. Most a SopronFest kedvéért kivételt tett és hetek óta készül a Zsigeri történetek című tárlatra, ahol régi és új művei lesznek láthatók a Liszt Központban.

Az Én Lemezem

Minden rajongó, de minden művész, szerző, előadó is számtalan olyan dalt, lemezt, zenekart tud felsorolni, amely valamiért fontos számára. A kiállítás kurátora, Lobenwein Norbert élő legendákat és fiatal zenészeket kért arra, mutassák meg, melyik volt az “A” lemez, amely sorsfordító volt az életükben, amelyhez különleges emlékek, élmények kötődnek. Lehet az az első lemez, amelyet megvettek, ajándékba kaptak, vagy az, amelyet rengeteget hallgattak, vagy éppen az, amelynek hatására eldöntötték, hogy ők is zenészek lesznek. A velük készült interjúk a YouTube-on Az Én Lemezem csatornán láthatók, a teljes kiállítás pedig most először a SopronFesten tekinthető meg. A kiállításon szerepel mások mellett Azahriah, Dzsúdló, Marsalkó Dávid, Lukács Laci, Nagy Feró, Szikora Róbert és Papp Szabi is.

sopronfest_art.jpg                                                                                                                        / Azahriah, Dzsúdló, Marsalkó Dávid

„Tízes éveim elején jártam, amikor először gitárt fogtam a kezembe. Több olyan lemez is van, aminek a hatására azt gondoltam, hogy nekem is zenélnem kellene – pontosabban nem is lemezeket neveznék meg, inkább eseményeket. 16 voltam, amikor először láttam a Motörheadet élőben, Debrecenben, ma már tudom, hogy egy másik Lukács Laci ment haza a koncert után. Ismertem persze a zenekart korábban is, de bementem a stadionba, és olyat kaptam, hogy nyulat fogtam. Ezért választottam a Scorpions World Wide Live című koncertlemezét is. Ami ezt az albumot illeti, fontos a zene is, ami rajta van, de beszélnem kell a lemez belső borítóképéről – amikor ezt annak idején megláttam, azt éreztem, hogy másik dimenzióba kerültem. Onnantól tudtam, hogy semmi mással nem akarok foglalkozni, csak azzal, hogy elérjem és megéljem azt, amit ez a fotó mutat. Ez egy sima koncertkép, azóta láttunk ilyet ezerszer, de akkor, amikor megláttam, elképzeltem, hogy milyen érzés lehet, hogy azzal a zenével, amit szeretsz csinálni, ezt átélheted. Addig sem volt sok kérdés bennem a zenélésről, de innentől nem volt mese – egy életem, egy halálom, gyerünk, rock and roll!" Lukács Laci

lukacs_laci_2.jpg                                                                                                          / Lukács Laci (Tankcsapda) Fotó: Kiss Kriszti          

Telekom PodcastFest - Nézz be a legnépszerűbb podcastek kulisszái mögé!

A 2022-ben a STRAND fesztiválon indult Telekom PodcastFest idén a SopronFesten folytatódik. Újra lehetőség nyílik arra, hogy a közönség élőben lehessen szem- és fültanúja kedvenc online műsorai készítésének, talákozhasson a podcasterekkel és vendégeikkel, kulisszatitkokat tudhasson meg, sőt akár maga is résztvevőjévé váljon a műsoroknak.

piktogramok_sopronfest2.pngIzgalmas, vidám és ismeretterjesztő adások 3 helyszínen

A Telekom PodcastFest három helyszínen követhető: a legtöbb előadás a Liszt Központban kap helyet, a Búgócsiga Akusztik Garden lesz a Sávlekötő by Lil Frakk, az MTPA MeetUP Podcast, valamint a Hajógyár podcast-bázisa, a Kultúrpresszóban pedig mások mellett a Concorde Podcast beszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők. Az élő podcastek legtöbbjét rögzítik, vagy élőben közvetítik a YouTube-on.

Sztárparádé a Lisztben

A Liszt Központba érkezik az utóbbi év egyik legnépszerűbb podcastja, az Istenes Bence által vezetett IstenEst, Miskovits Marci zenész barátait hozza Sopronba a K-OSZ Podcasttel, Kadarkai Endre vendége egy igazán izgalmas, színes egyéniség, Kajdi Csaba „Cyla” lesz, és még Geszti Péter is színpadra „ül” majd vendégeivel. A szervezők elárulták: reményeik szerint számos újabb podcasterrel bővül majd a program, érdemes figyelni a sopronfest.hu-t!

Top influenszer a programban!

A Telekom Podcast Festen főszerep jut a soproni származású Abosi Barninak, aki két társával, Henry Kettnerrel és kivételesen Miskovits Marcival, vagyis a TRIÓ! csapatával nyitja meg a sorozatot a 150 éves Liszt Központban. „Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az induló SopronFestet egy olyan helyen képviselhetem, ahol valóban otthon vagyok. Ez pedig az online tér, ahol a következő hetekben lehetőségem nyílik majd bemutatni Sopront, vagyis a valódi otthonomat, a helyet, ahol felnőttem” – fogalmazott a youtuber, akit nemrég a negyedik „legértékesebb” influenszerként mutatott be az egyik tekintélyes gazdasági magazin. 

Zenei kulisszatitkok a Búgócsigában

A Búgócsiga Acoustic Garden a SopronFest egyik legfontosabb bázisa, ahol elsősorban zenei témájú podcastek felvételére kerül sor. Lil Frakk a Sávlekötőben három napon át három különböző dal szerzőivel-előadóival beszélget az alkotás folyamatáról, annak részleteiről, körülményeiről. Ugyanitt lesz látható az MTPA MeetUP Podcast a hazai fesztiválok kulisszatitkaival, a Hajógyár pedig három zenei podcast-sorozatát mutatja be.

Miskovits Marci: Ez az én kis „játszóterem”

dsc03337_2.jpgAz egykori VIVA műsorvezetőjeként tűnt fel, majd a TV2-höz szerződött, de a Rádió 1-ben is hallhattuk a hangját. Marci otthonosan mozog a zenei szcénában, hiszen azon túl, hogy riporter, előadóként, sőt, klipes csapatával gyártásvezetőként is kipróbálta magát a K-OSZ Podcast vendégeit az így megismert arcok közül válogatja.

Szerettem volna egy saját platformot, ahol mélyebben beszélgethetek a barátaimmal és magamat is egy kicsit másik oldalról tudom megmutatni. Az első évad nem egy stúdióban vagy díszletben készült, hanem az egyik barátom adta kölcsön a saját lakását, ahol jelenleg is él. Ez a podcast ugyanannyira foglalkozik komoly és megosztó, adott esetben elgondolkodtató témákkal, mint könnyedekkel és szórakoztatókkal. Ez az én kis játszóterem, amit nagyon szeretek!” – vallotta.

Istenes Bence saját műsorával a SopronFesten is ott lesz!

istenest-s03e01-9950.jpgA pandémia „eredménye” az egyik legnézettebb magyar vodcast: az IstenEst a televízió és a YouTube határán elhelyezkedő formátum, amelyben tabuk nélkül beszélnek a legtrendibb közéleti és az internet népét aktuálisan lázban tartó témákról, szórakoztató és hiteles formában. Szókimondó, humoros, provokatív, olykor megbotránkoztató tartalmak váltogatják egymást, sztárvendégekkel, szakemberekkel, hétköznapi hősökkel, érdekes bejátszókkal, játékokkal, rovatokkal és különleges zenei prodokkal.

Az IstenEst népszerűségét a kiváló nézettségi adatokon túl az is megmutatja, hogy az I. Telekom PodcastFesten, a 2022-es STRAND fesztiválon a kora délutáni adás felvételénél zsúfolásig megtelt a nézőtér!

Lil Frakk: Meg akartam mutatni az előadóknak azt az arcát, amit a közönség nem láthat

sb904122.jpgA magyar trapszcéna egyik meghatározó alakja, aki nem mellesleg televíziós műsorkészítést tanult az SZFE-n. Podcastje, a Sávlekötő by Lil Frakk azonban nem elsősorban ezért izgalmas: magával ragadó lelkesedéssel próbálja kideríteni azt, hogy egy-egy sláger hogyan születik meg és mitől válik közönségkedvenccé.

Úgy éreztem, hogy kell egy olyan zenei tartalom, ami tényleg a zenéről szól. Meg akartam mutatni az előadóknak azt az arcát, amit a közönség nem láthat, azáltal, hogy ők bemutatják a dalok történetét. Engem nagyon érdekelt ez a folyamat. Bármilyen őrült dolgot megálmodok a szerkesztőkkel, azt létre tudom hozni. Volt már olyan, hogy úgy érkezett meg a vendég, hogy a sávok még sehol nem voltak, kb. a szerencsén múlott, hogy lettek műsorhoz szükséges anyagok. Többen dolgozunk egy műsoron, amennyinek tűnik – 16-20 ember biztosan benne van a munkálatokban” – mesélte.

Kadarkai Endre: Emberek vagyunk és utána riporterek

image_6487327_1.jpgA Szavakon túl, az ArcKép, a Világtalálkozó és a Nemadomfel/Csakazértis podcastek riporteréről úgy tartják, hogy bárkit képes megnyitni. Beszélgetései nehéz döntési helyzetekről, emberi viszonyokról, életbölcsességek feltárásáról szólnak.

Négy műsor is fut a YouTube-csatornámon különböző médiafelületekkel szoros együttműködésben. Az egyikben ismert emberekkel beszélgetek, a másikban az élet pozitív értelmére keresem a választ, de van színházi talkshow is közöttük. Egy picit mindegyik más hangvételű, de azt hiszem, a lényeg ugyanaz. Szerintem mindenekelőtt emberek vagyunk és csak utána riporterek. Volt, aki bejött hozzánk és látszott rajta, hogy nagyon gondterhelt (az egyik családtagja súlyos betegségben szenved). Akkor azt mondtam, hogy ezt most halasszuk el. Örülök, hogy nem kezdtem el beszélgetni egy rossz lelkiállapotban lévő emberrel, akit nyomasztott a közelgő tragédia árnyéka.”

Mi az a podcast?

Maga a szó az „iPod” és a „broadcast” szavak összeolvadásából keletkezett, az online térben, számtalan különböző felületen terjesztett, kifejezetten audio formátumú beszélgetés- vagy interjúsorozatokat takar, de léteznek egyszereplős műsorok is. Szakértők szerint 2004-ben, az internetezésre is alkalmas okostelefonok terjedésével egyidőben kezdtek népszerűvé válni világszerte, míg hazánkban az utóbbi 3-4 évben indult el az igazi podcast-boom.

A podcastek egy újabb, videó formátumú változata a vodcast – a szó a „video on demand” és a „broadcast” kifejezések házasságából született.

                                                                                                                 

JEGYVÁSÁRLÁS ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: SOPRONFEST.HU

SOPRONFEST A FACEBOOKON.


https://recorder.blog.hu/2023/04/25/a_tavasz_az_uj_nyar_indul_a_sopronfest
A tavasz az új nyár! Indul a SopronFest!
süti beállítások módosítása