Tisztítókúra – Klippremier! Lost Hype: 16 Days

2023.04.19. 08:56, srecorder

lost-hype.jpg

Március elején itt, a Recorderen debütált a Lost Hype első nagylemeze, a Glittering Years, amelyhez most elkészült az első friss klip is, a kiváló nyitódalhoz, a 16 Dayshez.

Amikor öt éve a Lost Hype bemutatkozott a Recorderen, Haszon Sándor „zenei értelemben múlt nélküli emberként” jellemezte magát, ugyanis korábban egyetlen zenekara vagy lemeze sem volt, ennek ellenére (vagy pont azért, mert mindig is erre készült) a Lost Hype rögtön kiforrott koncepcióval és zenei világgal debütált. Az indie rock, az art- és szintipop, a new wave és a pszichedelikus rock világában mozgó zenekar 2017 végén hozta ki első dalát, a szerelemhez másfelől közelítő Heap of Heartsot, amihez egy szép kivitelezésű performansz klipet is forgattak. (Morrissey énekelte egyszer, hogy „Semmi sem változott, még mindig szeretlek. Csak egy kicsit kevésbé, mint régen.” Na, erről van itt is szó.”) Ezt követte később a Spin Wash Blues az esti Margit hídon szédítő klipjével, majd két évre rá a szinti-hangsúlyos Drive fekete-fehér, művészi autózós videója.

„DAVID LYNCH ELÉGEDETTEN CSETTINT EGYET” – A LOST HYPE ELSŐ LEMEZÉRŐL

Most pedig a hat év után elkészült nagylemez is megkapta az első klipjét, ráadásul rögtön a nyitó- és (egyik) húzódalhoz, a 16 Dayshez forgattak szuggesztív hangulatú, együttzenélős videót. A rendező és operatőr Stámusz Dániel volt egy személyben (ő készítette – két akkori társával – a Heap Of Hearts klipjét is). Érdekesség, hogy dobosként a lemez társproducerét, Dorozsmai Gergőt láthatjuk, ugyanis Stámusz Ferencaki amúgy a dalban dobol, nem tudott jelen lenni a forgatáson.

„Most egy olyan klipet akartunk, amiben nincs semmi sztori, semmi csattanó a végén. Szimplán csak pszichedelikusan színes- és színtelenül, erősen világított képeken zenélünk, plusz időnként vetítünk magunkra és a hátunk mögé” – mondta Sándor, aki a lemezpremierkor így jellemezte a 16 Days című számot: „Ez a dal egy olyan tisztítókúráról szól, amit a belőled kiszóló korábbi erős és invenciózus éned ver át rajtad végre. Tizenöt nap az egész, megcsinálod. A tizenhatodik már egy új reggel.”

 

Lost Hype a Facebookon. Bandcampen. Instagramon.

fotó: Molnár Dániel

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/04/19/tisztitokura_klippremier_lost_hype_16_days
Tisztítókúra – Klippremier! Lost Hype: 16 Days
süti beállítások módosítása