„David Lynch elégedetten csettint egyet” – Lemezpremier! Lost Hype: Glittering Years

2023.03.03. 06:59, srecorder

losthype_2.jpg

Hosszú eltűnés után első nagylemezével jelentkezik a Lost Hype. A több egykor népszerű és/vagy legendás együttesből ismert tagot is felsorakoztató zenekar öt évvel ezelőtt jött ki a kislemezével, amit most követ a teljes album. Premier!

losthype_2023_lp_cover.jpgA Haszon Sándor dalszerző-énekes-gitáros, Molnár László gitáros (The Perfect Name), Nagy Gergely basszusgitáros (Kimnowak, Eat Me!) és Babos Gábor billentyűs alkotta Lost Hype az indie rock, az art- és szintipop, a new wave és a pszichedelikus rock világában él. Az előképek is innen valók, akiknek a hatását láthatóvá is teszik. Ez annyira így van, hogy a nagylemez borítóján találhatunk is néhány korszakalkotó lemezt, gondosan elrejtve. A Heap of Hearts klipje annak idején a Recorderen debütált (abban a cikkben például a Pink Floydot, a Smithst, a Stone Rosest, Bowie-t, a Blurt, a Radioheadet, a Tears For Fearst, és Peter Gabrielt emlegették hatásként), most pedig a nagylemezt is mi mutatjuk be.

Sándor a zenekarnévről azt mondja, hogy azért lett Lost Hype, hogy aztán a dalokkal tagadhassák azt a kiüresedést, flegmaságot és szándéknélküliséget, amit a név sugall, és amit a mai korról is szokás gondolni. A lemez pedig egyfajta szubjektív listaként is értelmezhető, ami kilenc pontban cáfolja a lelkesedés elvesztését, a dolgok jobbá tehetőségének elmúlását és azt az áligazságot, hogy „minden úgy jó, ahogy van”.

A lemez produceri munkáit a szerzők mellett a zenekar olyan barátai végezték, mint a manapság a Maneuver Maneuverben játszó Szabó „Tonyó” Tamás és Dorozsmai Gergő. Gergő a dalok többségének editálását és mixét is készítette, elmondásuk szerint tökéletesen értette a zenekar szándékait, dinamikát adott a daloknak és végig inspiráló volt. Stámusz Ferencnek is rengeteget köszönhetnek, aki nemcsak editálást és mixeket készített Gergő mellett, de egy kivételével az összes dal a stúdiójában lett rögzítve. Ráadásul a dalok felében ő dobol, a többiben Libertényi Péter és Michael Zwecker. A nagylemezre egy újramasterelt, korábban kiadott dal is felkerült, ennek a felvételeit és akkori utómunkáit Puha Szabolcs készítette.

 

A filmszerű jelenetekben kibomló lemez dalairól Sándor külön-külön is megosztotta a gondolatait.

1. 16 Days

Ez a dal egy olyan tisztítókúráról szól, amit a belőled kiszóló korábbi erős és invenciózus éned ver át rajtad végre. Tizenöt nap az egész, megcsinálod. A tizenhatodik már egy új reggel.

2. Cabin

Képzelj el egy olyan utcát, ahol körbe-körbe jársz vég nélkül, ahol ébren is és az álmodban is folyton ugyanazt a kört írod le. Aztán képzelj el egy kis helyet, ahol leteheted a segged, ahol semmi nincs, ami elvonhatná a figyelmed arról, hogy a hülye hibáidat végre kijavítsd.

3. Saturn

Kozmikus szerelem. Összetartozni, mint a Szaturnusz és a gyűrűje. Na persze. Nagy melót kell ám azért beletenni ebbe a lentről nézve soha el nem múló tömegvonzásba.

4. Morning Shines

Tavasz van, 8:00. Úgy mész el tőle, hogy érzed magadon még az illatát, és süt a szemedbe a reggeli napfény. Ennek elégnek is kell lennie egész napra.

5. Flowers In The Basement

Ülsz a klónoddal az alagsori lakásban, szépen egyformára neveltétek egymást az évek alatt. Aztán mire kettőt pislantasz, már két egyforma szobanövény vagytok a kevés fényben, és arra vártok, hogy majd jön valaki, aki kivisz a fényre. Képzeletben jön is, és dacára annak, hogy gyökereitek vannak, még táncolni is megtanít… oldalt David Lynch pedig elégedetten csettint egyet.

6. Drive

A szélvédőnek száguldó esőcseppeken szépen törnek meg egymásután az esti telizöld fényei, mielőtt az ablaktörlő gumik elkaszálják őket. A zene leáll a száguldó kocsiban, de a fejedben szól tovább, amit a bárból hoztál benne magaddal. A szellemeid vannak még belül, akik most is megmondják, hogy merre menjél. Ha ezt túlélnéd és hazaérnél – és mindez egy filmben játszódna – másnap megfogadnád, hogy ez soha többé nem ismétlődhet meg.

7. All Your Mysteries

Ez a dal rejtély úgy, ahogy van. Nem lehet pontosan tudni, de van benne valami kék szemű nő és egy rendbejött szerelem…

8. Heap Of Hearts

Morrissey énekelte egyszer, hogy „Semmi sem változott, még mindig szeretlek. Csak egy kicsit kevésbé, mint régen.” Na, erről van itt is szó.

9. Backyard

Ez is egy filmszerű kép. Felnőtt fejjel visszamész egy eddig gondosan, erővel elfelejtett réges-régi helyre, hogy szembenézz a múltaddal. Behavazott hátsó udvar, fagyott rózsák, szivárgó locsolótömlő, nyikorgó hinta… A vége az, hogy a fagyos szél kitisztítja a fejed, a kísértő múlt pedig elszáll a vadlibákkal az égen.

 

A március 3-án megjelenő Glittering Years az összes népszerű streamingfelületen megtalálható. A zenekar a lemez megjelenést követően forgatja 16 Days című dalának klipjét, amit Stámusz Dániel rendez, és ami remélhetőleg még a hónap végén debütál.

 

Lost Hype a Facebookon. Bandcampen. Instagramon.

fotó: Molnár Dániel

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/03/03/lemezpremier_lost_hype_glittering_years
„David Lynch elégedetten csettint egyet” – Lemezpremier! Lost Hype: Glittering Years
süti beállítások módosítása