„Nem kell félni minden közhelytől” – Lemezpremier! Árnyéknyúl: Változás

2023.04.14. 08:13, srecorder

arnyeknyul2023_39.jpg

2019 októberében a Recorderen debütált a debreceni Árnyéknyúl első nagylemeze és most megérkezett a folytatás, a Változás. A cím jól tükrözi az elmúlt éveket: történt tagcsere, a frontember Kovács Károly saját stúdiót épített, ott kerültek rögzítésre az új dalok is, és míg az első lemez a 30Y-tagok gondozásával készült, az újon már semmilyen külső segítséget nem vettek igénybe.

Az album dalait az elkészülésük folyamatában kezdték el megjelentetni, az elsőt (a címadót) még 2021 végén bemutatták. Valamikor ekkor fogalmazódott meg bennük, hogy minden digitális kislemezként kiadott dalhoz készítenek videót is, szintén plusz emberek bevonása nélkül. Mindezt tovább fokozva, úgy döntöttek, hogy a dalokról szívesebben beszélnének hosszabban is, így YouTube-csatornájukon elindult egy podcast-sorozat, amelyben mélyrehatóan elemzik saját munkáikat, néha meghívott vendégekkel. A 12 dalos nagylemezről összesen 7 videó jelent meg előzetesen, valamint eggyel több podcast hallgatható meg.

És akkor íme, a teljes Változás album, amit a zenekar Debrecenben április 15-én a Malterben mutat be egy ingyenes koncerten (Fb-esemény), Budapesten pedig április 21-én a Három Hollóban játszanak a Verőköltő és a The Apes társaságában (Fb-esemény).

 

A kimásolt dalokhoz rövid kommentárokat is írt Kovács Károly frontember.

2021. december - Változás: Arról szól, ami soha nem változik. A dalnak, és a következő lemeznek is van egy fontos érdekessége: mi csináltuk. Mi írtuk meg, játszottuk fel, vettük fel, rajzoltuk meg, és töltöttük fel. Ennél Árnyéknyulabb nem lehet valami. Ha mégis, akkor azok nem mi vagyunk. Vagyis még nem.

2022. január - Jól érzed magad: Rohanó világ. Mire van időd? Mire nincs? Tényleg te irányítod az életed? Bűn, ha jól érzed magad? Vagy ez csak annyit jelent, hogy nem tudsz vagy nem dolgozol eleget?

2022. március - Alszik magában: Amikor az ember alszik, gyakran álmodik. De mi van akkor, ha azért nem tud aludni, mert álmodozik? Hiba vagy szégyen álmodozni valamiről? Mikről érdemes? Ezeket a megválaszolhatatlan kérdéseket járjuk körbe ebben a szűkös három percben.

2022. szeptember - Közhely: Miközben keressük és kergetjük az újat, a fontosat, az egyedit, a jobbat, a frankóbbat, a drágábbat, a menőbbet, iszonyodunk a közhelyes dolgoktól. Gyakran viszont egy közhelyes „ááá tényleg”, „igazad van”, „semmi baj” vagy „bocsánat” vezet (vagy vezetne) előre az úton. Lehet ez egy ölelés is, egy mosoly, vagy csak az, ha csendben maradsz néha. Vagy éppen ez a leírás. Nem kell félni minden közhelytől. Ember vagy. Ugye?

2022. november - Ajtót nyitok, ő enged be: Nem minden ajtót mi zárunk be magunk előtt, de minden ajtót mi nyitunk ki. Nem mindegy viszont, hogy kinek vagy minek nyitunk utat. Ahogy az sem, hogy mi lépünk-e be azon az ajtón, vagy más jön be rajta. Ha az ember rossz kilincshez nyúl, néha nehéz visszazárni valamit oda, ahová való... és ha ez még nem lenne elég bonyolult, az sem mindegy, hogy a lezárt ajtó melyik oldalán marad az ember – bent vagy kint? Na meg hol van a bent? De rohadt bonyolult ez... pedig csak egy ajtóról van szó.

2022. december - Cím nélkül: Az egyik legrégebbi dalszövegünk, közel 10 éves. Annyira absztrakt, hogy címet sem tudtunk neki adni. A dal egy szakításról és az utána jövő dühös életigenlésről szól.

2023. február - Modern lobotómia: A dal az öngyilkosságról, annak kísérletéről vagy gondolatáról, az egész témát körülvevő érzésekről szól. Szeretnénk azt üzenni a dallal, hogy beszéd az egyetlen kiút ebből az érzésből. Nem a drogok, a gyógyszerek, vagy mellékutak, hanem a beszéd. Beszélni kell róla. Egy haverral, baráttal, családtaggal, szakértővel, mindegy kivel, de ki kell nyitni a szádat. Nem kell egyedül lenni. Mindig van segítség.

 

Árnyéknyúl a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Sóvágó Zsolt (Daru film)

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/14/_nem_kell_felni_minden_kozhelytol_lemezpremier_arnyeknyul_valtozas
„Nem kell félni minden közhelytől” – Lemezpremier! Árnyéknyúl: Változás
süti beállítások módosítása