A forrástól az óceán nyugalma felé – Dalpremier! SunMa: Fountain

2023.04.10. 09:57, srecorder

sunma_fountain_photo_kredit_szczuka_panka_czauner_kata_gerillage.jpg

A magát nomád hangművésznek valló, Budapest, Berlin és India között ingázó Koroknay Andrást basszusgitárosként ismerhetjük már az Európa Kiadóból, a Manakyból vagy az Àbáse-ből, dalszerzőként viszont a SunMa nevű szólóprojektjében teljesedik ki. A SunMával dub-központú, de műfajokon átívelő, meditatív hangulatú zenei világot épít, melynek új dala itt, a Recorderen debütál.

A Fountain az első single abból a 3 számból, melyeket András Klausz Ádám dobossal és Kálmán András billentyűssel rögzített a berlini Brewery Studiosban 2022 nyarán. Míg tavalyi mixtape-je, a Fourth Moment esetében a tibeti tanító, Chögyam Trungpa inspirációja volt meghatározó, akinek hatására András elköteleződött a buddhizmus tanulmányozása iránt, addig a Fountainnél személyesebb az ihletés: a cím egy allegória az élet és a víz folyásáról a forrástól az óceán nyugalma felé.

„Zeneileg műfajtalan a Fountain is: a többi zenémhez hasonlóan érezhető a dub-, az elektronika- és a jazzhatás, melyek hol hangzásban, hol hangszerelésben vannak jelen, de valójában egyiket sem lehet ráhúzni. Fontosak itt is az analóg effektek, amiket ugyanúgy a berlini stúdióban rögzítettünk, mint a hangszereket, nem pedig a keverésnél lettek utólag hozzáadva” – meséli András a dalról, amelynek utómunkái a budapesti Studio Einzban zajlottak, a masteringet pedig Fenyvesi Márton készítette.

A dalhoz egy oszcilloszkópos visualiser is készült, amin a Manaky-val, András reggae zenekarával is gyakran kollaboráló rendezővel, Regős Ábellel közösen dolgoztak. „Én dobtam be, hogy használjunk oszcilloszkópot, ami egy klasszikus hangvizualizáló eszköz, Ábel pedig továbbgondolta ezt, és különböző rétegekkel dúsította, animálta. Mindketten nagyon szeretjük a végeredményt és a másik két Berlinben felvett számban is ezt a technikát szeretnénk alapul venni, különböző stílusokban.”

A SunMa április 14-én, azaz most pénteken tér vissza a Turbinába tavalyi, Wayne Snow-val közös debütkoncertje után, hogy élőben is bemutassa új kislemezét. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. A Fountain mától elérhető minden nagyobb streaming-platformon.

 

SunMa a Facebookon. Instagramon. Bandcampen.

Fotó: Szczuka Panka
Gerillage: Czauner Kata

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/10/dalpremier_sunma_fountain_koroknay_andras
A forrástól az óceán nyugalma felé – Dalpremier! SunMa: Fountain
süti beállítások módosítása