Karton Monakóban mindenki többet vetít magáról – Itt az első magyar nyelvű Minimyst EP

2023.03.24. 08:00, srecorder

minimyst_1.jpg

A négy év után visszatérő Minimyst egy új EP-t ígért idén tavaszra, amelynek most megérkezett az utolsó, címadó dala. A Karton Monakó EP teljes egészében végighallható a mai naptól, a zenekar pedig újra színpadra is áll április 14-én, a Dürer Kertben.

„Az EP a Karton Monakó, a Varázsló és az Úton című dallal érik össze egy kislemezzé. Ez a dal mindenkié, aki próbálja megtalálni a helyét ebben a furcsa világba. Arról szól, hogy ha nem mi irányítjuk a sorsunkat, ha nem teremtjük meg a saját, személyes kultúránkat, értékeinket, intimitásunkat, akkor kiszolgáltatottak és befolyásolhatóak leszünk... és nem utolsósorban szomorúak és dühösek” – mondja a dalról Mészáros István, a zenekar frontembere.

Az újraindult Minimyst a korábban megszokottakhoz képest eltérő hangzást képvisel, az EP a magyar nyelv révén is kirajzolt egy karakteres megszólalást. „Az új Minimyst sajátossága egyre inkább az, hogy a szerelmi viszonyokat keveri a társadalmi viszonyokkal (lásd Varázslót), nincs ez másképp ebben a dalban sem. Sokszor nem látjuk magunkat egy kapcsolatban reálisan, nem tudjuk, mitől vagyunk boldogtalanok, mitől leszünk boldogok, ugyanígy nem látjuk magunkat, helyzetünket, a lehetőségeinket egy társadalomban. Nem tudjuk, hogy mi az, amire befolyásunk van, és mikor tudunk változtatni az életünkön, a környezetünkön. Nem foglalkozunk politikával, ez csak a látszat, mi a „techno-populistákra” figyelünk, legyenek azok politikusok, a gazdasági elit szereplői, a kultúra „környezetszennyezői”, akik a médián keresztül befolyásolnak minket, elszívják a lelki erőnket, ellentéteket szítanak az emberek között és veszik el napról napra, apró léptekben a szabadságunkat” – mondja a dalszövegekről az énekes. A friss trekk pedig vizuálisan is erős támaszt kapott ehhez az üzenethez.

„A lemez borítóját Baritz Zsolt barátunk készítette, a képen egy lebegő kartondobozban berendezett „jóvilág” látható, mely az űrben lebeg. Karton Monakóban mindenki többet vetít magáról, mint ami valójában. Ez a korszellem jelenleg és Magyarországon ennek különösen nagy hagyománya van” – mondja István.

A Karton Monakó dalait élőben az áprilisi lemezbemutatón lehet hallani, ahol a zenekarhoz januárban csatlakozott Garami Gábor dobos is debütál. Mellettük a volt Vad Fruttik- és Other Planet-tagokat tömörítő Fix Alibi játszik. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

MÉSZÁROS ISTVÁN KEDVENC ZENÉI.

 

Minimyst a Facebookon.

Fotó: Totisz Tamás.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/03/24/karton_monakoban_mindenki_tobbet_vetit_magarol_itt_az_elso_magyar_nyelvu_minimyst_ep
Karton Monakóban mindenki többet vetít magáról – Itt az első magyar nyelvű Minimyst EP
süti beállítások módosítása