Bob Marley szerelmes számainak a nyelvén – Premier! Manaky: So Blessed

2023.03.10. 11:04, srecorder

manaky_1.jpg

Tavaly hozta ki második nagylemezét a reggae legszebb, klasszikus hagyományait ápoló Manaky. A nemzetközi sikereket arató trió a társadalompolitikus és önkritikus számok után most egy intimebb szerelmes dalt írt, amivel a korai Bob Marley-lemezek érzelmesebb oldalát idézik meg.

A tavaly megjelent Reborn sok pozitív visszajelzést kapott a nemzetközi reggae fórumokon, a sound system veterán Brother Culture-rel közös Meditation daluk pedig nemzetközi szinten is sokat pörgött a reggae rádiókban Angliától Ausztráliáig. A Manaky hangzásában az a különleges, hogy Krecsmáry Zsolt (dob, ének), Kálmán András (billentyűk) és Koroknay András (basszusgitár) triója betartja az autentikus reggae íratlan szabályait, ami előtérbe helyezi a dob-basszus játékot és az analóg billentyűs hangszerek használatát.

A REGGAE, AMITŐL A TÁNCOLÓKNAK BEREMEG A TÉRDÜK – A MANAKY LEMEZÉRŐL

„Ennél a dalnál – csakúgy, mint a 70 Times megírásánál –, már nagyon korán hallottuk, hogy milyen világ passzol a szöveghez és az akkordokhoz. A dal magától értetődően szólal meg Bob Marley szerelmes számainak a nyelvén, innentől kezdve egyértelmű volt a többi műfajtól eltérő, hosszú basszusmondatok használata, az enyhén játékos, de mégis szikár groove-centrikusság, és persze az analóg billentyűk utánozhatatlan, meleg hangzása. A korai reggae dalokban a ritmusgitár nagyobb szerepet kapott, mint napjainkban, így hát megkértük kedves barátunkat, Regős Ábelt, hogy játsszon a számban, mivel ő nagyon profin tudja hozni azt a hangzást, ami bitang egyszerűnek tűnik, de mégis nehéz megszólaltatni. Nemsokára egy vizuál is meg fog jelenni a dalhoz, amit szintén ő készít a párjával, Nagy Judittal a korábbi vizuális anyagainkhoz hasonlóan. Mondhatni szimbiózisban élünk velük.”

 

A Manaky Selection playlistjén a zenekar által összeválogatott minőségi reggae és soul dalokkal találkozhattok amik a megélt érzelmek mellett inspirálták őket a So Blessed megírásában:

 

Manaky a Facebookon.

Fotó: Barta Imre.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/03/10/dalpremier_manaky_so_blessed
Bob Marley szerelmes számainak a nyelvén – Premier! Manaky: So Blessed
süti beállítások módosítása