„Mindig hidegrázós élmény eljátszani” – Klippremier! Shell Beach: Olyan szépek voltunk

2023.03.07. 12:36, srecorder

shell-beach.jpg

Az Olyan szépek voltunk Somló Tamás egyik nagy slágere volt a '90-es években. Dés László és Nemes István dalát most az LGT-zenész egyik fia, Somló Pál melodikus poszthardcore/altmetál zenekara, a Shell Beach is feldolgozta az új lemezére, és a dal szövegét újraértelmező klipet is forgattak hozzá. Premier!

A Shell Beach ritkán hallat magáról, de akkor nagyot szól. 17 év alatt csupán 3 nagylemezt adtak ki (és egy kicsit), de a februárban, az ausztrál Wild Thing Recordsnál megjelent Solar Flare kulcsalbum az együttes történetében. Amellett, hogy ezen a lemezen debütált „új” énekesük, a Grand Mexican Warlockból vagy akár a Seenből ismerős Undos, azaz Bodóczy Zoltán, a zenekar az első két lemez, az Acronycal és a This is Desolation hangzásvilágát is meghaladta. Bár a poszt-hardcore-ra jellemző feszes keret megmaradt, a Solar Flare dalaiban a korábbi screamos témák helyett a progresszivitásé lett a főszerep.

Az album zárószáma pedig még különlegesebb, ez ugyanis Somló Tamás híres számának a feldolgozása a Shell Beach stílusában. „A dal ötlete már kábé tíz éve megfogalmazódott bennem. Volt egy kedvenc akusztikus gitárom édesapámnál, és ha átmentem hozzá, mindig játszottam rajta. Egyszer ott bambultam a kanapén, és a Deftones Be Quite And Drive akkordjait pengettem, amikor meghallottam benne az Olyan szépek voltunk harmóniáját. Onnantól éveken át motoszkált a fejemben az ötlet, hogy megcsinálhatnánk a dalt a saját stílusunkban. Időközben sajnos elment apukám, a zenekarral pedig elkezdtünk dolgozni a Solar Flare-en. Ekkor nyert értelmet, hogy megcsináljuk ezt a számot” – mesélte a gitáros-énekes Somló Pál„Mi soha nem énekeltünk magyarul, és nem is én vagyok a zenekar főénekese, de az Olyan szépek voltunk esetében kivételt tettünk. Szeretem ezt a számot, sok szép emléket idéz fel bennem, és minden alkalommal hidegrázós élmény eljátszani. Szerintem kimagasló pontja lett a lemeznek.”

shell-beach-klip2.jpgEgy kép az Olyan szépek voltunk klipjéből. Fotó: Ornella Mari.

A dalhoz klipet is forgatott a zenekar Praznoczy Sebastian rendezésében; az operatőr Nagy Marcell, a producer pedig a 235 Productions csapata volt. „Nagyon meghatott, amikor Pali elmondta, hogy feldolgozta az édesapja egyik dalát. Bár Tamás és Pali más zenei világban mozogtak, ez a szám mégis szépen összekapcsolja kettőjük viszonyát a zenéhez. Azzal, hogy az Olyan szépek voltunk kapott egy punkosabb, hardcore-abb hangzást, csak még erősebben adja át az érzelmeket. A klip koncepciójának kitalálása hosszú menet volt, legalább három különböző forgatókönyvet írtunk, mire döntöttünk. A szerelmes klipeket mindig klisésnek éreztem, ezért azt szerettem volna megmutatni, hogy a szerelem barátság is egyben. A birkózás jó allegória erre: nem egyértelmű, mi van a felek között, van benne indulat és szeretet is, a két srác közösen fejlődik, még akkor is, ha az élet időnként más irányba viszi őket” – mesélte Sebastian, aki arra is kitért, hogy a videó egy másik haláleset miatt szintén szomorú fénytörésbe került.

„A klipben szerepel Adamek Robi is, aki nekem is és a zenekar tagjainak is nagyon közeli barátja volt, és aki nem sokkal a forgatás után tragikus módon elhunyt. A klipet már úgy vágtam meg, hogy egyik napról a másikra tudtam meg, hogy Robi nincs többé. Ez az egész folyamatra kihatott, és új jelentést adott a zenének is. Én neki ajánlom a klipet.”

A Shell Beach március 14-én, az Akvárium kistermében mutatja be harmadik lemezét, vendég a gyönyörűen poszt-rockos Törzs, a punkos/metálos poszt-hardcore-t játszó, pécsi Vodka For Kids, és az izraeli Walkways, akik a legnagyobb metálkiadónál, a Nuclear Blastnél dolgoznak épp a harmadik lemezükön. Jegyvásárlás, Facebook-eseményEzt követően a zenekar Európa-turnéra indul, többek között a méltán ismert angliai Tech Fest színpadán is fellépnek majd.

KIÜVÖLT, ODACSAP, RÁZZA – ILYEN VOLT EGY SHELL BEACH-BULI 2016-BAN

 

A teljes Solar Flare-lemez, amelynek a hangmérnöke, producere és társszerzője a Subscribe gitárosa, Horváth Attila volt:

 

És ha valakinek véletlenül kimaradt volna, íme az Olyan szépek voltunk 1994-ből, amit eredetileg Koltai Róbert sorozatához, a Patikához írt Dés László és Nemes István:

 

Shell Beach a Facebookon. Bandcampen. Honlap.

Fotók: Ornella Mari.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/03/07/klippremier_shell_beach_olyan_szepek_voltunk
„Mindig hidegrázós élmény eljátszani” – Klippremier! Shell Beach: Olyan szépek voltunk
süti beállítások módosítása