Hófödte hegyek közt egyedül hajókázni – Itt a New Fossils első dala!

2023.02.10. 09:28, srecorder

01_newfossils_press_kredit_scholtz_kristof.jpg

A Mörk, a Deep Glaze, a MORDÁI vagy a LAIHO zenészeit tömörítő szupergroup, a New Fossils körül már első koncertjeik után izgalmas pezsgés alakult ki, egy lakáskoncerten lenyűgözték a vulkanikus jazz izlandi mestereit, az ADHD-t is. Első daluk itt, a Recorderen debütál, a kiváló trombitaművész, a Modern Art Orchestrát vezető Fekete-Kovács Kornél vendégjátékával.

new_fossils_the_river_can_not_go_back_cover_kredit_fridvalszki_mark.jpgA zeneileg a jazzhez, témáiban a könnyűzenei hangulatokhoz húzó New Fossils majdnem egy véletlennek köszönheti megalakulását. A zenekar tagjai (Gyányi Marcell - bőgő; Szabó Dániel Ferenc - dob; ifj. Tóth István - gitár; Ocsovay Damján - billentyű; Varga Dániel - szaxofon) ugyanis már keresztbe-kasul valamilyen módon zenéltek együtt - ahogy ők fogalmaznak, “egy matek feladványt lehetne írni, hogy ki hány zenekarban játszik együtt és mikor”.

Talán elsőre furcsának tűnhet, hogy keveredik össze egy ennyire sokszínű zenei társaság egy zenekarban. 2020-ban Szabó Dániel Ferenc és Gyányi Marcell szinte ugyanazokkal a zenekari tagokkal rögzített külön-külön két darabot a Müpa Zeneműpályázatára, és mindketten nyertek. Ezután döntöttek úgy, hogy egyesítik erőiket, így alakult meg a New Fossils. Legelső koncertjüket (még Szabó-Gyányi Quintet néven) rögtön teltház előtt adták, tavalyi lakáskoncertjükre pedig ellátogatott az épp Budapesten koncertező, izlandi ADHD zenekar is, akik azt mondták, az elmúlt 10 évben ez volt a legjobb szabadnapjuk a turnéban, és rögtön meg is invitálták őket Németországba. Ezzel egyidőben elkezdtek dolgozni a bemutatkozó nagylemezükön, ami ígéretük szerint egy kísérletezőbb összeállítás lesz. Ezt vetíti előre a most megjelenő The River Can Not Go Back, ami szó szerint a formáció első száma, ez volt ugyanis a legelső dal, amit kvintettként próbáltak, és ahogy Gyányi mondja, itt bizonyosodott meg arról, hogy ez a sokszínű társaság remekül tud együttműködni. A dal azt az érzést és hangulatot idézi, mintha a hatalmas, hófödte hegyek közt hajóznánk csendben, egyedül a gondolatainkkal.

VARGA DÁNIELLEL MÁSIK ZENEKARA, A MORDÁI KAPCSÁN INTERJÚZTUNK.

A dal szerzője, Szabó Dániel Ferenc így mesélt róla: „Mikor már kevertük a felvételt, azon gondolkoztam, hogy mit jelent nekem ez a kép, miért vonz, és miért jön elő bennem már nem először. Végül arra jöttem rá, hogy azt próbáltam megfogalmazni ezzel az álomszerű képpel, hogy milyen érzés egyedül leküzdeni a félelmet, elfogadni a nehézségeket és szembenézni velük. Gondoltam, hogy ezt az érzést/képet már valaki szavakba önthette előttem, így hát rá is kerestem az interneten, majd rátaláltam Khalil Gibran költő, filozófus Fear c. versére. Ez arról szól, hogy a folyó kanyargós útján keresztül, mielőtt a tengerbe ömlik, mennyire fél, hogy örökre eltűnik majd a hatalmas tengerben. Visszaút nincs, visszafelé pedig nem folyhat, így vállalja a kockázatot, hogy félelmeitől megszabadulva eggyé válik a tengerrel. Amikor először olvastam, olyan volt, mintha a zenét a vers elolvasása után írtam volna. Azt éreztem, hogy annyira passzolnak a gondolatok, mintha egy álmoskönyvben rákerestem volna a fjordokon keresztüli hajózás jelentéstartalmára.”

A csodás természeti képre épülő, belső barangolás hangulatát megidéző dal további érdekessége, hogy hazánk egyik legismertebb trombitása, Fekete-Kovács Kornél is közreműködik benne, aki egyébként a New Fossils koncertjeinek is visszatérő vendége. Ráadásul, szinte a dal debütálásával egyidőben Szabó Dániel Ferenc és Gyányi Marcell megalapította közös kiadóját is Morotva Records néven.

A GITÁROS IFJ. TÓTH ISTVÁNNAL A LAIHO-RÓL BESZÉLGETTÜNK.

Ahogy Gyányi meséli: „A saját kiadó ötlete már több mint egy éve ott van a fejemben. Nagyon határozott elképzelésünk volt arról, hogy hol vegyük fel, ki keverje, milyen legyen az artwork, és hogy hogyan jelenjenek meg a dalok. Ha kiadót kerestünk volna, akkor biztosan valamiféle kompromisszumot kellett volna kötnünk. Ráadásul tele vagyunk zenékkel, amiket jobb lenne minél gyorsabban kiadni, és ezzel egy kreatív körforgásba pörgetni magunkat. Azt remélem, hogy jobb lesz hosszú távon is, ha a saját dolgainkat mi magunk kezeljük, és kiadóként nagyobb a mozgásterünk. Hozzám mindig is közel állt ez a DIY attitűd, és érdekes lesz kipróbálni ezt abban a közegben, ahol alapvetően mindenki a már meglévő alapokra támaszkodik.”

A The River Can Not Go Back tehát ízelítő az áprilisra tervezett bemutatkozó lemezről, amin a srácok ígérete szerint helyet kap többféle stílusú zene, amit összeköt majd a hangzásuk és hasonló zenei textúrájuk.

„A GYEREKKÓRUSSAL KINYÍRTAK” – GYÁNYI MARCELL ÉS A LAIHO KEDVENC 2022-ES ZENÉI

 

New Fossils a Facebookon. Instagramon.

Morotva Records a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Scholtz Kristóf. Borító: Fridvalszki Márk.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/02/10/dalpremier_new_fossils_the_river_can_not_go_back
Hófödte hegyek közt egyedül hajókázni – Itt a New Fossils első dala!
süti beállítások módosítása