„Egyszer csak felrobbant a videó TikTokon” – Az Anahit a #VÁLSÁGPOP-ról

2023.02.09. 08:17, srecorder

the_anahit_credit_sandor_bikali_1.jpg

Az elektronikus popzenét a ritmusos R&B-vel vegyítő The Anahit január végén hozta ki #VÁLSÁGPOP című második nagylemezét, amin a TikTokra írt demóikat bontották ki aktuális, az inflációról és a megnövekedett gázszámlákról szóló, vagy épp a Netflix sikersorozata, a Wednesday által inspirált szövegekkel. A lemezt élőben is bemutatják február 11-én az A38 Hajón.

Tavaly az Anahit frontembere, Csányi Rita rendhagyó kihívás elé állította magát: elhatározta, hogy hétről hétre új dalkezdeményt mutat be a TikTokon, arra azonban ők sem számítottak, hogy rövid úton több százezer kedvelést kapnak a kisvideókkal. Az album témáit alapvetően Rita hozta, a demóverziókat pedig a TikTok-közösséggel osztotta meg, majd a zenekar többi tagjával közösen tovább bontogatta az ötletet, és csapatmunkában fejezték be a számot. Ennek eredményeként született meg a #VÁLSÁGPOP. „Válság van, mindenki teljesen ki van bukva, mi pedig annyival tudunk segíteni az embereknek, hogy amikor a dalainkat hallgatják, vagy a koncertjeinken vannak, akkor ki tudják adni magukból ezt a feszültséget, és mosolyt tudunk csalni az arcukra. Ezért válságpop: válságban írt popdalok, hogy egy picit elviselhetőbb legyen a napod” – mondta Rita.

A lemezt február 11-én élőben is bemutatják az A38 Hajón, ahol több meglepetéssel, izgalmas látvánnyal és olyan vendégekkel készülnek, mint a kiváló basszusgitáros Muck Éva és a Rap.hu 2021-es Female Battle Aréna győztese, ESTHA B. (Jegyvásárlás, Facebook-esemény) Rita a Recordernek részletesen is mesélt a #VÁLSÁGPOP-ról, a dalok születéséről és a TikTok-os számírás titkairól.

Intro

A TikTok-videók szövegeiből vágtuk össze az intrót, mert arra gondoltunk, hogy ha már album, akkor illene egy izgalmas intrót írni, viszont mindenképpen olyasmit szerettünk volna, ami erősen kapcsolódik a TikTok-videóinkhoz.

Bills (Oh No)

A legfelkapottabb dalunk, és konkrétan ez indította el a TikTok-sorozatunkat. Teljesen spontán íródott, és abszolút nem volt tervezve. Elképesztő volt látni, ahogy egyszer csak felrobbant a videó TikTokon, és mára már majdnem félmillió megtekintés van rajta ezen a platformon.

Fekete a szívem

Wednesday Addams inspirálta, az első háromnyelvű dalunk. Brutálisan nehéz volt begyakorolni, három ilyen eltérő nyelven énekelni, de sikerült. Én eleve kétnyelvű gyerek vagyok, édesanyám miatt a második anyanyelvem a román, ezért egész gyerekkoromban, illetve a mai napig, amikor a családdal vagyok, két nyelvet keverve beszélünk otthon. Hát ugyanezt alkalmazom újabban a dalainkban. Spanyolul tanultam 4 évig a gimiben, és mivel anyanyelvi szinten beszélem a románt, ezért a spanyol konkrétan ragadt rám, és most újra elővettem, és gyakorolom sokat. Dalszerzéskor többet kell gondolkodnom bizonyos rímeken, de egészen természetesen működik a dolog.

Bírom Még

Egy igazán mély és érzelmes dal, és nem is gondoltuk, hogy ekkora hatással lesz az emberekre. Amikor készült, eléggé mélyponton voltam lelkileg, és muszáj volt kiírnom magamból az érzéseimet. Úgy voltam vele, hogy mivel nem annyira bulis, ezért kevésbé fog tetszeni a TikTok-közönségünknek, de tévedtem. Erre a dalunkra készült a legtöbb TikTok-videó, több százan osztották meg a saját videójukat, amiben a mi dalunkra tátognak, táncolnak stb., úgyhogy ez egy ilyen közönségkedvenc.

Monsterrr

A Monsterrr egy elképesztően izgalmas munkafolyamat volt, eleve a két nyelv keveredése miatt. A kezdeti fázisban csak egy basszus és az ének volt, és már akkor éreztük, hogy ezt be kell fejeznünk, mert iszonyú jó húzása volt. Főként arról szól, hogy nem kell megfeleljünk a többség elvárásainak. Tele van agresszív hangzásokkal, imádjuk benne a kontrasztot, és hát ezt is brutális volt felénekelni, de Somával jókat nevettünk a stúdiózás során.

KORÁBBI ANAHIT-DALOK PREMIEREN.

Nekem ez jár

Egy igazán borongós, mégis sok erőt adó, energikus dal. A téma szíven szúr, és egyben van benne valami, ami segít kiadni magunkból a negatív érzéseket. Van benne egy elképesztően dögös gitárszóló, ami a dal érzelmi csúcspontja, imádjuk.

Túlélem

Ez volt az első magyar nyelvű TikTok-dal. Egyrészt már nagyon várták az emberek, és imádták az első demót, viszont bajban voltunk a folytatással, ezért felkértük ESTHA B-t, hogy írja meg és énekelje fel a második verzét. Zseni lett, és alig várjuk, hogy közösen is előadhassuk.

Tesco Chips

Még a Forbes Magazin is írt erről a dalunkról, ez bizony az inflációról szól, igazi válságpop dal. Energikus, vicces és nagyon fülbemászó. A szöveg konkrétan az egyik bevásárlásom után készült, amikor dobtam egy hátast az áraktól egy üzletben.

Goddess

Erős nők pophimnusza, és elrejtettünk benne egy magyar nyelvű verzét. Igazán pörgős, táncolós dal, ironikus, humoros dalszöveggel. Csoda volt a munkafolyamat, annyira természetesen íródott minden. Egyébként TikTokon ez a dal valamiért jobban felborzolta a kedélyeket, kaptunk hideget-meleget érte.

Goddess2 - Outro

A Goddess eredetileg egy neo-soul dal volt, úgyhogy ebből készítettünk egy outrót, mert annyira szerettük ezt a verziót. Tele van érzelmekkel, igazi klasszik neo-soul harmóniákkal, úgyhogy úgy voltunk vele, hogy ez egy tökéletes levezetése lehet életünk legváratlanabb és legsokszínűbb lemezének.

 

The Anahit a Facebookon. TikTokon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Bikali Sándor

https://recorder.blog.hu/2023/02/09/the_anahit_a_valsagpop-rol_dalrol_dalra
„Egyszer csak felrobbant a videó TikTokon” – Az Anahit a #VÁLSÁGPOP-ról
süti beállítások módosítása