Just Mustard – a Fontaines D.C. shoegaze-kistesói a Dürer Kertben

2023.02.07. 17:37, srecorder

just-mustard.jpg

Április 3-án végre Budapestre is eljut a Fontaines D.C. és a Murder Capital nevével fémjelzett ír gitárzenei hullám titkos favoritja, a zajrockos, és néha már egészen horrorisztikus hangulatú shoegaze-t játszó Just Mustard.

Az öttagú zenekar a Dublintől egy órára fekvő, pezsgő helyi színtérrel rendelkező Dundalkban alakult 2016-ban. 2018-ban megjelent Wednesday című debütáló albumuk máris meghozta a várt népszerűséget, mert bár a dalokat minden külső segítség nélkül egy kis házi stúdióban vették fel, rögtön kaptak is egy jelölést az Írország egyik legnagyobb zenei elismerésének számító, ír Mercury-díjnak is becézett Choice Music Prize-on. Azt ezt követő nyáron már a The Cure előzenekaraként léphettek színpadra egy 800 éves ír kastélyban, első nagy turnéjukra pedig a Fontaines D.C. vitte el őket, akiknek pont akkor jött ki az első, átütő erejű Dogrel c. lemeze.

VIHAR A MENNYBEN – ITT ÉS ITT ÍRTUK MEG A SHOEGAZE TÖRTÉNETÉT

Második albumukat már egy brooklyni kiadó égisze alatt rögzítették, és elmozdultak a korai anyagaikra jellemző shoegaze-hangzástól: több, hátborzongató zajkulissza, horrorba hajló gitárhangok, triphopos ütemek, és persze Katie Ball törékeny éneke jellemezte a tavalyi anyagot, ami a 17. helyen nyitott az ír slágerlistákon. A Heart Under-höz azt a David Wrenchet kérték fel producernek, aki korábban Frank Oceannel, FKA Twigs-zel, vagy Jamie xx-szel is dolgozott, mert olyasvalakivel akarták felvenni a lemezt, aki nemcsak a rock-, hanem a pop- és elektronikus zenei téren is van tapasztalata.

A My Bloody Valentine-, Slowdive-, Ride- és Sonic Youth-rajongóknak is bátran ajánlott Just Mustard április 3-ai koncertjére jegyek már kaphatók, Facebook-esemény errefelé.

https://recorder.blog.hu/2023/02/07/just_mustard_a_fontaines_d_c_shoegaze-es_kistesoi_a_durer_kertben
Just Mustard – a Fontaines D.C. shoegaze-kistesói a Dürer Kertben
süti beállítások módosítása