Több mint 20 év után újra összeáll a Palermo Boogie Gang

2023.02.02. 15:25, srecorder

palermo_boogie_gang.jpg

Olyan világsztárok, mint a Rolling Stones lemezeiről is ismert szájharmonikás Sugar Blue, a gitáros Matt Schofield, a kortárs blues ikonjának számító Rick Estrin vagy a világ egyik legjobb Hammond-orgonistájaként jegyzett Raphael Wressnig mellett a kultikus Palermo Boogie Gang is fellép az áprilisi Veszprém Blues Fesztiválon, akik kizárólag erre az alkalomra állnak össze. A zenekart a koncert bejelentésével egy időben beavatták a Magyar Rockhírességek Csarnokába, és Kepes Róbert basszusgitáros hangszere bekerült a Rockmúzeum gyűjteményébe.

Nemcsak Magyarország, hanem a régió eddigi legnagyobb bluesfesztiválja várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között Veszprémben. A négy nap alatt félszáznál is több koncert, éjszakai jammelések, kiállítások, workshopok és beszélgetések mutatják meg az érdeklődőknek, hogy a kortárs blues bárki számára könnyen befogadható műfaj. A színpadokon világsztárok és a hazai blues-roots közösség legismertebb előadói váltják majd egymást.

A magyar közönség legnagyobb örömére a Veszprém Blues Fesztiválon egy koncert erejéig újra összeáll a Palermo Boogie Gang. Az estét Kepes Róbertnek, a zenekar – 2011-ben elhunyt – egykori basszusgitárosának szeretnék dedikálni, akinek a koncert napján, április 16-án lesz születésének 59. évfordulója. Basszusgitáron ezúttal Robi egykori kedves tanítványa, Varga László „Laca” fog játszani. A zenekart Hagyó Béla szájharmonikás, énekes-gitáros alapította a ’80-as évek elején. A kezdeti időkben olyan kiemelkedő zenészekkel játszott, főleg duó felállásban, mint Szikora Tamás, Dénes „Dönci” József vagy Fekete Jenő.

SZABÓ TAMÁS KEDVENC 2022-ES ZENÉI.

Hagyó Béla a nyolcvanas évek vége felé végleg elhagyta az országot és a nevet Fekete Jenő akkori frissen alakult csapatára hagyta. Az alapzenekar végleges felállása 1988-tól az 1996-os feloszlásukig nem változott: Fekete Jenő – ének, gitár, Szabó Tamás – ének, szájharmonika, Bacsa Gyula – zongora, akkordion, Kepes Róbert – basszusgitár, Mezőfi „Fifi” István – dobok. A Palermo aktív alkotóéveiben négy lemezt, CD-t adott ki és számtalan hazai és külföldi koncertet játszott. Szinte felsorolhatatlan a vendégzenészek névsora, akikkel közösen koncerteztek vagy turnéztak. Legnagyobb érdemük az volt, hogy megpróbálták megmutatni a hazai közönségnek az addig még itthon nem ismert fekete blues különféle irányzatait, mint például a west-coast bluest, chicago bluest vagy zydecot. Zenéjük olyan, később sikeres hazai zenekaroknak vált egyik meghatározó táptalajává, mint a Quimby, Takáts Tamás Dirty Blues Band, Blues Fools, vagy a Pély Barna vezette Roadkill Café.

„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal egyik kiemelt célunk, hogy Veszprémben az élő zene minél több ember életének és mindennapjainak aktív részévé váljon. 2019 óta az UNESCO Zene Városa cím birtokosaiként is rengeteg energiát fektettünk abba, hogy a városban – elsősorban a tanulás, a zenei nevelés révén – még inkább meglegyen a nyitottság a kuriózumok és a minőségi élő zene csúcsteljesítményei iránt. Ezeknek a törekvéseknek lesz nagy ünnepe a Veszprém Blues Fesztivál, aminek, reméljük az ízlésformálásában, a zenehallgatási szokások átrendeződésében is lesz folytatása. A fesztivál maga sem egyszerűen egy nagy műfaj patinás hagyományai előtt tiszteleg, hanem a kortárs blues elevenségét és könnyűzenét átható erejét mutatja be” – emeli ki a Veszprém Blues Fesztivál kapcsán Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF projektmenedzsere.

További információ, jegyek ide kattintva.

https://recorder.blog.hu/2023/02/02/tobb_mint_20_ev_utan_ujra_osszeall_a_palermo_boogie_gang
Több mint 20 év után újra összeáll a Palermo Boogie Gang
süti beállítások módosítása