„Vicces volt magammal duózni, úgy éreztem, egész összeszokott páros vagyunk” – Kézdy Luca-lemezpremier

2022.12.28. 09:46, srecorder

kezdy-luca.jpg

Meglepően populáris dallamok, fütyülhető báb-Frankenstein-zenék, és egy kedves cicatánc. Sokféle helyről merít és sokféle helyre repít a sajátos hegedűjátékáról ismert Kézdy Luca első szólólemeze, amely bátran ajánlható azoknak is, akik kevésbé otthonosan mozognak a Santa Diver absztraktabb jazzvilágában. Premier!

Lucában már régen felmerült egy szólólemez ötlete, de a Santa Diver eddig lefoglalta az alkotói energiáit. „A lezárások alatt viszont felszabadult rengeteg idő és energia, amit végül beleforgattam a lemez megírásába és felvételeibe is. Utóbbiban Szesztay Dávid volt a segítségemre, ő keverte és masterelte is az anyagot, amin minden egyes hangot én játszom, egy szám kivételével hegedűn. A címadó számban, a Home-ban pedig zongorán kísérem magam. A lemezen három olyan szám van, aminek nem állna jól a looperes előadás, ezeket egyelőre csak a felvételen lehet hallani, és az összes kompozíció sávonként lett rögzítve, azok is, amelyek alkalmasak a looperes előadásra. A lemez borítóját én terveztem és festettem az alapjául szolgáló képet, teljesen analóg módszerrel, ecsettel és akrilfestékkel. Ez a vonal is a Covidnak köszönhetően indult újra az életemben, nem gondoltam volna, hogy valaha újra festeni fogok. Mindenesetre jó érzés, hogy képileg és zeneileg is egy tőből fakadhat az első önálló lemezem, amin hét kompozíció hallható, véleményem szerint széles hangulati spektrumot, ívet bejárva” – mesélte Luca a sokszínű, energikus, érzelemdús (de nem érzelmes) lemezről, amelynek dalait részletesebben is bemutatja lentebb.

„ÚRISTEN, TI EZT HÁRMAN CSINÁLJÁTOK?” – KÉZDY LUCA ÉS SZESZTAY DÁVID (SANTA DIVER)-INTERJÚNK.

 

„A Cold Sunt egy gyakorlás során írtam hegedűvel és looperrel. Kialakult egy ritmikus szövet, amire aztán egy számomra is meglepően populáris dallamot találtam. A Little Hymn zongorán íródott. Zongorán egy lassú, sokkal líraibb darab volt, amit később átírtam hegedűszólamokra. A feljátszás során szembesültem vele, hogy a hegedűsávok mennyivel energikusabban hatnak, mint az eredeti megszólalás a zongorán. [A dalhoz egy megható-felemelő klip is készült archív családi felvételekből, amely áttekinti Luca eddigi pályáját - a szerk.] A Night On a Bald Hill felkérésre született, looperrel, a 2021-es Libri Irodalmi Díj kapcsán, Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című novelláskötetéhez. A novellában, amiből a zene inspirálódott, egy anya őrült tánca a hegedűvel és Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című darabja is felidéződik. Érdekes és izgalmas feladat volt egy szöveg által mutatott irányba indulni a zenével, és megtalálni a szöveg zenei terét. A Muszorgszkij-darabból pedig áttételes idézetek kerültek a kompozícióba. Megszerettem ezt a – számomra is otthonos – sötét hangulatot.

A címadó szám, a Home zongorán született; ezt később megcsináltuk a Santa Diverrel is, az egyik legsikeresebb számunk a mostani műsorban. A lemezemen viszont hegedű-zongora duóban hallható. Először a zongorát játszottam fel, majd ráhegedültem. Vicces volt magammal duózni, úgy éreztem, hogy egész összeszokott páros vagyunk.”

A Birth-t eredetileg a Bábszínházban jelenleg is műsoron lévő Frankensteinhez írtam, amit Keresztes Tamás rendezett, én pedig a zenét írtam, ráadásul rendszeres előadója is vagyok a darabnak. Ez a kompozíció egy fájdalmas és sötét születésjelenethez készült, azonban végül a darab outrója, vagy kódája lett sokkal egyszerűbb megszólalásban. Véleményem szerint ez is egy elég populáris dallam, nagyon jópofa, mikor az előadás után hallom, hogy ezt dudorásszák vagy fütyülik az emberek.

A Suki’s Dance Simon Debóra festőművész kiállításmegnyitójára készült eredetileg 2020-ban. Ha ilyen eseményeken játszom, mindig igyekszem inspirálódni a kiállítás anyagából, és hangulatilag hasonló irányba indulni, vagy improvizálok a képek hangulatában, vagy kifejezetten írok valamit a kiállításhoz. Számomra Debóra képei játékosak, kedvesek voltak, amilyen szerintem végül ez a dal is. Suki egyébként a cicám.

A So Long zongorán született, a hegedűsávok itt is jóval energikusabban hatnak, mint az eredeti megszólalás. Talán elmondhatom, hogy a lemez megírása és feljátszása életem egyik érzelmileg nagyon gazdag időszakában történt, alapvetően is talán erősebben élem meg a dolgokat, ebben az időszakban pedig elég nagy változások történtek az életemben. Ennek a gazdag, minden irányban érzelmileg felfokozott időszaknak az akusztikai lenyomata a Home.”

 

Luca január 11-én, a Jedermannban mutatja be a lemez anyagát, ahol Nagy János kíséri majd zongorán. Előtte (limitált számú) CD-n is megvásárolható a lemez, amit Luca 19.30-tól a helyszínen dedikál. Fix belépődíj nincs, az ajánlott támogatás 1-2 ezer Ft. Facebook-esemény.

 

fotó: Barcsik Géza

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/28/lemezpremier_kezdy_luca_home
„Vicces volt magammal duózni, úgy éreztem, egész összeszokott páros vagyunk” – Kézdy Luca-lemezpremier
süti beállítások módosítása