„A technónak mindig szüksége van az élet sötét oldalára, hogy virágozzon” – Vedat Akdağ-interjú + premier

2022.12.16. 16:44, srecorder

foto_bertok_kriszti_kristaly-251.jpg

Megjelent a jó pár éve Budapesten élő török dj, Vedat Akdağ első lemeze, a Geopard Touristtal közös A Little Bag of Hope EP, amit ma, a KATTT 4. születésnapján egy spéci, ötórás, maratoni szettel ünnepelnek meg. Vedat a hazai partyélet örökmozgója, a Katttarzis bulisorozat rezidens dj-je, akinek sokan emlékezhetnek raktárépületekben, kőfejtőkben adott reggeli szettjeire. Vedattal a ma esti Dürer Kertes buli előtt beszélgettünk az első lemezéig vezető útról, a török pszichedelikus zenék titkáról, és arról is, hogyan hatott a járványidőszak a dj-kre – közben pedig egy vadonatúj tracket is mutatunk az A Little Bag of Hope-ról.

211217_kattt_vorsi2021_2048px-7166.jpgMi hozott annak idején Budapestre?

Filmkészítést tanultam Eskisehirben, aztán történt egy rossz dolog az életemben, és úgy döntöttem, eljövök Törökországból. A zene és a film segített, hogy megtaláljam az utamat. Voltak más lehetőségek is, ahová mehettem volna Európában, de végül maradtam Budapesten, miután lejátszottam az első bulijaimat a Müsziben és a Corvin Klubban. És a Hintalós arcok is nagy hatással voltak a döntésemre, hogy itt telepedjek le.

Szerinted milyen volt akkoriban a partykultúra Budapesten, és milyen most?

2016 és 2018 között nagyon sokat fejlődött a partyélet. Aztán jött a járvány. Az egy furcsa időszak volt, különös hangulattal. Sokat gondolkodtam azon, hogyan fog hatni a Covid az éjszakai életre. Az volt az elképzelésem, hogy a technoszíntér erősebb lesz, mint valaha, mert a technónak mindig szüksége van az élet furcsa, sötét oldalára, hogy virágozzon, és a Covid ezt megadta. Az életben minden változik, különben unalmas lenne. Én is változtam az elmúlt években. Most sok feltörekvő producer dolgozik Budapesten, és örülök, hogy érdekes hangzások jönnek velem szemben az éjszakában. Ez nyitottabbá teszi az embert.

Rád hogyan hatott a járványidőszak?

Próbáltam megérteni, mi történik körülöttem. Igyekszem a dolgok pozitív oldalát nézni, és a Covid alatt sokkal több időm volt zenét hallgatni. Azért is szükségem volt több időre, hogy tudjak a zeneíráson gondolkodni. Nekem ez az időszak sokat segített, hogy fejlődjek, tanuljak. Egy idő után éreztem, hogy aktivizálnom kell egy másik oldalamat is, úgyhogy szakácsként dolgoztam ebben az időszakban. Főztem és zenét hallgattam: imádtam. Sokat voltam a levegőn is a pandémiás időszakban, élveztem, hogy a munkám után az üres utcákon sétálgatok.

Miért vártál ennyi ideig az első lemezeddel?

Korábban nem volt elég időm arra, hogy összerakjak egy anyagot, és úgy éreztem, nem is állok rá készen. És persze be is kellett szereznem az ehhez szükséges cuccokat. Szerencsére jó tanáraim voltak, és a családomnak köszönhetően mindig jó zenék szóltak otthon, ez pedig sokat alakított a zenei ízlésemen. Mindig az izgalmas, érdekes zenéket kerestem. Sokat játszottam a 8-9 évvel ezelőtti detroiti technót, és közben próbáltam megtalálni a saját utamat. Több hangszert és éneket akartam használni, belekeverni lassabb tempókat is, és igazi dobhangzást vinni a klubokba. Mostanra az emberek már felismerik a stílusomat, és ez boldoggá tesz.

vedat-akdag.jpg

Erősen kötődsz a török zenékhez, ez az EP-n is hallatszik. Mit szeretsz a pszichedelikus török zenékben?

Bárcsak 20-30 évvel korábban születtem volna! Akkoriban nagyon különleges hangzás született Anatóliában, aminek az a titka, hogy összeért benne a keleti és a nyugati, a tradicionális és a modern zene. Feltaláltak új hangszereket, elképesztő szenvedéllyel zenéltek, elég csak meghallgatnod Okay Temizt. Annyi jó zene volt, hogy meg sem tudnám mondani, melyik a kedvencem. Mindenesetre manapság nagyon sok Erkut Taçkınt hallgatok.

Az első EP-det a Geopard Touristtal közösen hoztad tető alá. Hogyan találtatok egymásra?

Eljártak a bulijaimra, mindig várták a következőt, aztán 3-4 évvel ezelőtt rám írtak, és meghívtam őket a Hintalóba, ahol jól elbeszélgettünk, és meghallgattam a számaikat. Aztán 8-9 hónapja támadt egy ötletem egy hosszú, utazós számhoz. Beszéltem róla velük, a stúdiózásról, a felszerelésekről, de még akkor is aggódtam, vajon tudunk-e majd együtt dolgozni. Nem kellett volna: minden simán ment, megértették, milyen érzelmeket akartam belevinni a számba. Szóval a következő szűk fél évben az EP-n dolgoztunk, és mára el is készültünk vele.

Mesélnél erről a 3 számról, ami rákerült a lemezre?

Nem igazán tudok a saját zenémről beszélni, ezért mondom inkább a fő inspirációkat: Mogollar: Alageyik DestanıBeyond the Struttosphere: Set Lasers to StunModular Project: Past Present Future.

Milyen bulisorozatokon lehet veled mostanában találkozni?

Suck My Mustache, Katttarzis.

Mik voltak a kedvenc zenéid idén?

Csak egyet mondhatok: El Michels Affair meets Liam Bailey: Ekundayo Inversions (Instrumentals).

headerfotó: Bertók Kriszti

Ma este Vedat Akdağ és a Geopard Tourist maratoni szettje a Dürer Kertben. Jegyvásárlás, Facebook-eseményAz A Little Bag of Hope - a KATTT Productions és a Trottel Records közös kiadványa - megrendelhető az info@katttproductions.com címen.

 

https://recorder.blog.hu/2022/12/16/vedat_akdag_interju_premier_katttarzis
„A technónak mindig szüksége van az élet sötét oldalára, hogy virágozzon” – Vedat Akdağ-interjú + premier
süti beállítások módosítása