„Mikor meghallod, úgy érzed, otthon vagy” – Klippremier! Meybahar: Afousis

2022.12.15. 08:44, srecorder

meybahar.jpeg

A görög, török, örmény, perzsa és indiai zenékből inspirálódó Meybahar első klipdala egy népszerű, de tragikus sorsú görög folkhős történetét énekli meg.

A magyar-görög Meybahar Marilia Pilti szantúrjátékos és Kopcsik Márton hegedűs, hangmérnök-producer találkozásából született Budapesten. A szantúr (a cimbalom rokona) és a hegedű már eleve különleges hangzást teremt, de a zenekar ettől az évtől kezdve megújult-kibővült felállásban zenél, amelyben Gerzson János údon (arab lanton) játszik, valamint Radisz Afrodité énekel. Már a Fonónál megjelent első lemezükkel (Abyss, 2019) szép nemzetközi sikereket értek el, a most debütáló klipdal és a készülő nagylemez pedig az új hangzásvilágot tükrözi.

A Meybahart elmondásuk szerint a kortárs hatások és a szabadon átélt pillanat varázsa mellett a régmúltba visszanyúló, keleti modális zenei örökség inspirálja a leginkább. Az Afousis a Kréta mellett fekvő Kasos szigetéről származik: Afousis fiatal tanárember, aki a török-ottomán megszállás alatt szemtanúja lesz annak, ahogy az apját meggyilkolják, amitől megőrül, de békés bolondként, a kutyájával éldegél Kasos szigetén, ahol a helyi közösség közkedvelt alakjává válik. A róla szóló dalok egy szomorú szerelmi történetet mesélnek el, a Meybaharé a saját szavaik szerint „az élni vágyásról, a talajvesztettség utáni felállásról, elfogadó közösségről, és szeretetről” szól.

„Afousis története már önmagában is nagyon inspiráló, nagyon megható történet. De meghatározó volt a dal kiválasztásában az is, hogy milyen szeretettel és figyelemmel nyúlt hozzá a zenekar minden egyes tagja a próbák során” – mondta Kopcsik Márton. „Görögországban mostanában népszerű ez a dal, de mi régen is nagyon szerettük. Mindig is különös erőt adott nekünk, kicsit olyan érzés, hogy bárhol is légy a világban, mikor meghallod, úgy érzed, otthon vagy” – fűzte hozzá Marilia Pilti.

 

Meybahar a Facebookon. Honlap.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/15/klippremier_meybahar_afousis
„Mikor meghallod, úgy érzed, otthon vagy” – Klippremier! Meybahar: Afousis
süti beállítások módosítása