„Kajak olyan nyugodt vagyok, hogy az felbasz” – Premier! Co Lee: Olyan Vagyok

2022.12.15. 18:49, srecorder

co-lee-cirkusz.jpg

Jövőre érkezik Co Lee első magyar nyelvű szólólemeze, a Cirque de L'homme (Az ember cirkusza), amelynek első dala itt, a Recorderen debütál.

Halász Kolos, Co Lee az elmúlt években vált a budapesti underground hiphop egyik vezéralakjává. Miközben a Wavy Budapest kollektíva kulcsfontosságú figurája, szólókarrierje is új fejezethez ért: 2022 tavaszán megjelent Iceberg című számát Európa-szerte játszani kezdte számos rádió, a szintén a Recorderen bemutatkozottAir című – don C-vel közös – lo-fi hiphopalbuma pedig számos vezető Spotify playlisten szerepelt hónapokig, egy mozgalmas fesztiválszezon után pedig Beton.Hofi Bagira turnéjának vendégelőadójaként járta végig az ország klubjait az ősz során.

„AZ EGÉSZ BOLYGÓRA RÁ TUDNÉK HÚZNI EGY CIRKUSZSÁTRAT” – CO LEE-INTERJÚNK.

A lo-fi-legenda és Blunt Shelter-vezető BluntOne által producerelt Olyan Vagyok Co Lee 2023 első felében megjelenő magyar nyelvű nagylemezének, a Cirque de L'homme-nak a felvezetője. Ahogy a rapper mondja, a cirkuszi settingben játszódó, táncot, színházat, hiphopot, cirkuszművészetet és divatot is egyesítő groteszk klip a stúdióalbum „intrójaként” is felfogható, többek közt ez vezeti fel a lemez vizuális és eszmei koncepcióját is.

A klipben kameóznak rapperek és producerek is, akik kulcsszereplői voltak az album eddigi fejlődésének: porondmesterként bukkan fel BluntOne, bűvészként jelenik meg Imi Lájt a Sör és Fűből, Kolibri jógiként lebeg, a Slow Village-es Glsch pedig erőművészt játszik. A videóban emellett megjelenik Baba Aziz és a Wavy tagjai (Blaize, Chris Villon, Dan Pinto, Quan, Yungmatka, Whyte_Kat) is.

A modern és múltszázadi művészetben gyakran visszatérő bohóc-narratívára épülő klip Wavy Budapest-produkció, rendezője Quan, társrendezők Yungmatka és Whyte_Kat, az operatőrök pedig az Iceberget is jegyző Székelyhidi Márk és Kelemen Barnabás voltak, a fotókat Yungmatka készítette. Mint Co Lee a Recordernek adott interjújában mondta, bohócként „reménytelinek, örömtelinek, szomorúnak és drámainak” látja a világot, „elfogadva, hogy ez egy kibaszott cirkusz, amiben tök oké hibázni, tök oké pofára esni, és az is oké, ha kinevetnek, mert nevethetsz az emberekkel. Az egész bolygóra rá tudnék húzni egy cirkuszsátrat, és semmi nem változna a fejemben.”

A ma esti Dürer Kertes bulira, ahol a klip is levetítésre kerül, már minden jegy elkelt, Co Lee-t legközelebb március 11-én láthatjuk viszont az A38 Hajó színpadán, a Cirque de L'homme lemezbemutatóján.

 

Co Lee a Facebookon.

fotó: Kersner Máté (Yungmatka)

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/15/az_ember_cirkusza_premier_co_lee_olyan_vagyok
„Kajak olyan nyugodt vagyok, hogy az felbasz” – Premier! Co Lee: Olyan Vagyok
süti beállítások módosítása