Egy igazi gospeldíva, a Hammond zsenije és Dan Auerbach pártfogoltja is jön a Veszprém Blues Fesztiválra

2022.12.12. 12:12, srecorder

early-james.jpg

Négy napig – 2023. április 13. és 16. között – Veszprém nemcsak Európa Kulturális, hanem a blues fővárosa is lesz. A régió eddigi legnagyobb bluesfesztiválján világsztárok és a hazai blues-roots közösség legismertebb előadói váltják egymást a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain. A Downbeat többször is az év Hammond orgonistájának választotta Raphael Wressniget, akinek Rechelle Yeanty-val közös produkcióját először láthatja a magyar közönség. Az Amszterdamban élő New York-i énekesnő, Michelle David a soul és a gospel mentén összerakott műsorral érkezik. Ahogy a legtöbb headliner, Anglia első számú blues exportcikke, Ian Siegal is több koncertet ad, és eredeti felállásban lép színpadra a kilencvenes évek magyar blues eseményeinek egyik kedvenc előadója, a görög Blues Wire.

Az eddig bejelentett világsztárok – a Rolling Stonesszal platinalemezt jegyző, többszörös Grammy-díjas harmonikás, Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjával és szájharmonika játékával a kortárs blues egyik ikonjává vált Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield, a hazai közönség kedvenc mestere, Big Daddy Wilson, és a műfaj egyik legnagyobb ígérete, Buffalo Nichols – mellett a blues szcéna több meghatározó képviselője is fellép Veszprémben. Mára négy ikonikus gospelalbum és több konceptalbum az eredménye Michelle David gospeldíva és a True-tones együttműködésének. Az elmúlt öt évben a zenekar a hagyományos gospeltől az afrofunkig, a soultól a calypsóig és a marokkói gnawáig számos inspirációt épített be burjánzóan komplex zeneiségébe.

Számos mérvadó kritikus szerint a hatvanas évek nagy ikonjai óta Ian Siegal a leglenyűgözőbb blueselőadók egyike: úgy veszi át a színpad irányítását, ahogyan a ma élő művészek közül nagyon kevesen. A több mint negyedszázados, több mint ötven országra kiterjedő turnézásai során a sokszoros díjnyertes előadó küldetése alig változott: valódi dalok, rezonáló előadások, nyersen felszolgált vokálok.

„HIÁBA VOLT SZÓ BAROMI SOK PÉNZRŐL, INKÁBB VISSZAMENTEM BLUEST JÁTSZANI” – IAN SIEGAL-INTERJÚNK.

A kultikus görög Blues Wire 38 éves történetének fontos állomása Magyarország, ugyanis a zenekar hazánkban adta első külföldi koncertjét 1990-ben. Ekkor indult be a nemzetközi karrierjük, és jutottak el Európa egyre nagyobb színpadaira. Hatásukat Katie Webster boogie-woogie zongorista ikon akkoriban tűpontosan összefoglalta: „A Blues Wire Európa legjobb blueszenekara, és azt érdemlik, hogy szélesebb közönség ismerje meg őket.”

Raphael Wressnig orgonista – akit kiemelkedő blues-, soul- és jazzjátéka nyomán a Downbeat többször is választott már az Év Orgonistájának – The Soul Gift Band nevű formációjával újrafogalmazza, mit is jelent a blues, a jazz és a funk a 21. században. Hangzásuk nyers és kemény, a zenekar magja pedig nem más, mint az ünnepelt gitáros, Enrico Crivellaro. Veszprémben Rachelle Jeanty amerikai énekessel állnak színpadra két alkalommal is.

Az alabamai származású énekes-dalszerző, Early James az igazi költők különcségével szólaltatja meg a maga körül örvénylő abszurditást: elhagyott blues és elmélkedő népdalok, merengő gyilkos balladák és szerelmes zongoramenetek keverednek a zenéjében. A Black Keys-alapító Dan Auerbach produceri munkájával készült lemezei az Easy Eye Sound stúdió kiemelkedő darabjai.

Ripoff Raskolnikov lényegében tiszteletbeli magyarként a hazai bluesos, folkos, americana stílusú dalszerző-előadó színtér egyik központi figurája. A gitáros-énekes dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik, Ripoff egyedi hangvételben szól szerelemről, szenvedélyről, veszteségről, a mindennapok nehézségeiről, de a szépre való törekvésről és az élet minél teljesebb megéléséről is.

Az európai blues élet kiemelkedő képviselői közül a The Achievers, a Cinelli Brothers, Sir Oliver Mally & Peter Schneider, Tim Lothar, Rawhide is fellép a négy nap során, de itt lesz az Utcazene Fesztivál egyik visszatérő bandája, a portugál Moonshiners is. A hazai zenekarok közül többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Jumping Matt & His Combo, a Muddy Shoes, a Bluestone, a Pontiac, a Delta Bastards, Redbreast Wilson, a Bluesberry, és Kontor Tamás & Horváth Misi is színpadra lép, de a program még tartogat egy igazán régen várt meglepetés produkciót is, amit csak jövő év elején hoznak nyilvánosságra.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt célkitűzése, hogy a Zene Városa címhez igazodva Veszprémben az év során a zenei műfajok legszélesebb skálája bemutatkozzon úgy, hogy azt ne csak a koncertlátogatók, hanem a régióban élők is magukénak érezzék. „A zene itt nem csak nekünk szól, hanem velünk történik” – a szlogen jegyében napközben a város különböző pontjain akusztikus mini-blueskoncerteket hallgathatunk, kiállítások, beszélgetések és workshopok is színesítik a programot, míg a Veszprém Blues Fesztivál hivatalos programját követően akár világsztárokat is elcsíphetünk a késő esti jammeléseken. Négy nap alatt a műfaj legátfogóbb keresztmetszetét ismerhetik meg a fesztiválozók Veszprémben, Magyarország történetének legnagyobb bluesfesztiválján.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2022/12/12/verbeli_gospeldiva_a_hammond_zsenije_es_dan_auerbach_partfogoltja_is_jon_a_veszprem_blues_fesztival
Egy igazi gospeldíva, a Hammond zsenije és Dan Auerbach pártfogoltja is jön a Veszprém Blues Fesztiválra
süti beállítások módosítása