Dalok a kontroll elvesztéséről és a hazatalálásról – Psycho Mutants-lemezpremier

2022.12.08. 16:01, srecorder

psycho_mutants_2022_pamukikriszitia_n_1.jpg

8 év sok egy életben, egy zenekar életében meg rengeteg. A Psycho Mutants utolsó nagylemeze 2014-ben jelent meg, amivel ráadásul látványos sikereket ért el a nemzetközi zenei piacon, a legfontosabb francia lapok írtak róla, rádiós rotációba került, és nemzetközi turné kísérte. A sötét, főképp a pszichedelikus rock és a country határmezsgyéjén mozgó Motherland a zenekar életének fontos következő állomása, ami érett, komplex, mégis az előzőekhez képest letisztultabb és homogénebb világot mutat, benne az elmúlt időszak összes kihívásával, félelmével, indulatával.

Sokan igyekeztek már valamilyen jól körülhatárolható kategóriát húzni a pécsi székhelyű Psycho Mutants zenéjére, a western-voodoo-rock 'n' roll szavak mellett sokszor előkerülnek a Nick Cave, Johnny Cash és egyéb sötét, tarantinói filmjelenetekhez illő referenciák. Az biztos, hogy nem a hurráoptimizmus jellemző az új anyagra sem, viszont olyan időszak érett dalait hallhatjuk rajta, ami képes arra, amire csak a legnagyobb zenék: felerősíti bennünk minden érzésünket, negatívat és pozitívat egyaránt. Ahogy a lemez címe sugallja, a Psycho Mutants visszatér a gyökerekhez a Motherlanddel: a hosszú és monoton dalokat átjárja a blues esztétikája, pszichedlikus és sötét elemek, erőteljes gitár-fókusszal. Ugyanakkor olyan új hangszerekkel is kísérleteznek, mint a baritonszaxofon, orgona, bongó, vagy a brácsa. A lemez december 8-tól elérhető minden streaming platformon.

Az előző album megjelenése óta eltelt nyolcéves kihagyásban több tényező is közrejátszott, betegség, költözés, a koronavírus-járvány. A zenekar azonban nem tagcserékkel vészelte át az időszakot, hanem folyamatos alkotói munkával és az egymás melletti kitartással. Amikor a dalok ennyire összeforrnak az előadóval, ott nem az idő a tényező, hanem a közös alkotói akarat kinyilatkozása. Ezt hallhatjuk a Motherland 9 dalos lemezén, ami december 20-án vinylen is megjelenik (előrendelni ide kattintva lehet). „Az atmoszféra a próbateremben és színpadon mindig jóval fontosabb volt a sikernél, azért is büszkélkedhetünk azzal, hogy a zenekar eddigi eredményei az élő fellépéseknek köszönhetően, organikusan alakultak.” – mondja Jehan Paumero, a Psycho Mutants gitáros-tangóharmonikása.

A lemez a francia Beast Records gondozásában jelenik meg, ami óriási elismerést jelent egy hazai zenekar számára. A Beast ráadásul az underground színtéren az egyik legfontosabb kiadó, olyan zenekarokkal dolgoznak többek között, mint Tex Perkins, Burn in Hell, King Gizzard & The Lizard Wizard, Pete Ross and The Sapphire, Tex Napalm & Dimi Dero, Mr. Airplane Man. „Több tucat lemezem van tőlük, és sok kedvenc zenekarunk a Beastnél van évek óta. Ahogy kész lett a hanganyag, úgy döntöttünk, elküldjük nekik, mert úgy éreztük, "Beast-es" lett."- meséli Karnics Zoli. „Összességében a Motherland sokkal homogénebb és egységesebb lett az előző lemezeknél, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy három nappal azután, hogy megkerestük a kiadót, megérkezett a visszajelzés, hogy régen hallottak olyan lemezt, amely egészében megfogta őket, és mindenképp szeretnék kiadni a korongot.”

A külső megerősítés egyben óriási lehetőséget is jelent a Psycho Mutants számára, hiszen a Beast Records terjesztői hálózata Németországtól kezdve Spanyolországon át Ausztráliáig nyúlik. A kiadóhoz kötődő közönség számára ráadásul az új megjelenések minőségbiztosítást is jelentenek. Kevés hazai zenekar büszkélkedhet akkora nemzetközi sikerekkel, mint a Psycho Mutants, több, mint 100 koncertet adtak már külföldön, amelyek közül egyértelműen a legfontosabb állomásokat Franciaország legrangosabb koncerttermei jelentették. Az új album újranyitja ezeket a kapukat, a Motherlanddel a zenekar például már meghívást kapott 2023 júliusában a Binic-i Folks Blues Festivalra. A Psycho Mutants Magyarországon december végén Pécsen, február 11-én pedig Budapesten mutatja be a Motherland lemezt, jövőre pedig több vidéki és budapesti állomáson is meghallgathatjuk őket. Facebook-esemény.

 

Psycho Mutants a Facebookon.

fotó: Pamuki Krisztián

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/12/08/dalok_a_kontroll_elveszteserol_es_a_hazatalalasrol_psycho_mutants-lemezpremier
Dalok a kontroll elvesztéséről és a hazatalálásról – Psycho Mutants-lemezpremier
süti beállítások módosítása