Elszabadult energiák, cuki orgona. Palánta: Demo (lemezkritika)

2022.11.30. 16:57, RRRecorder

palanta.jpg

„Psychedelic hardcore, weird organ rock” – ilyeneket írt a kiadó a Palánta demójáról a Bandcampre, a Pitchfork a dalajánló rovatában pszichedéliát, punkot, B-filmet, káoszt és felvillanyozó élményt emlegetett. Ez a minikritika először a Recorder magazin 99. számában jelent meg.

A Palánta bemutatkozásában talán az a legjobb, hogy eldönthetetlen, hogy sajátos hangzásuk úgy alakult-e ki, hogy két lány és három fiú összejött egy próbateremben, és valahogy az elszabadult energiákból az jött ki, hogy a csapkodó dob előrébb van, mint kábé minden más, az ének meg a hangszerek között bujkál – vagy hosszan kidekázgatták.

A valóság tulajdonképpen mindegy is, a lényeg az, hogy egyszerre jellemzi a zenét a mániákus–pszichedelikus káosz és az, hogy nahát, mindezek ellenére ezek jól működő, hatásosan felépített dalok. Van, amelyik inkább punkos darálás, van, amelyik a riffelésre helyezi a hangsúlyt, néha meg átmerészkedik a Palánta a szétesettség másik oldalára – de az orgona még akkor is cuki, amikor furi hangokat ad ki.

palanta_demo.jpgElőadó: Palánta

Cím: Demo

Kiadó: Szégyen Kazetták

Megjelenés: 2022. szeptember 25.

Műfaj: pszichopunk

Kulcsdal: Éjszakai kerti parti

 

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/11/30/palanta_demo_lemezkritika
Elszabadult energiák, cuki orgona. Palánta: Demo (lemezkritika)
süti beállítások módosítása