„Tökéletességre vágyunk, és közben az idő elszalad” – Dal- és klippremier! 30fok árnyékban: Minden ami

2022.11.27. 09:23, srecorder

30_fok_tn_02.jpg

Tavaly adták ki az első nagylemezüket (Úton), most pedig első klipjével is elkészült a 30fok árnyékban, amit a Kirschner Péter segítségével született Minden ami című dalukhoz forgattak.

Maga a dal még 2021 elején íródott, de csak őszre nyerte el a klipben is hallható végső formáját, amiben nagy segítségünk volt Kirschner Péter. A szarvasi Zebra klub tehetségkutatója jóvoltából tudtunk vele együtt dolgozni, nagy élmény volt, mert sokat adott a dalhoz az ő látásmódja és hangszerelése. A szöveg felépítése a népdalok szerkezetére hajaz, emiatt kézenfekvő volt, hogy népdalszerű” hangszerelést kapjon, kicsit modernebb köntösbe bújtatva. Alapvető természetünk a vágyódás” – meséli a zenekar. „Áhítunk dolgokat, élethelyzeteket, kapcsolatokat, pillanatokat, a tökéletességet szeretnénk. Eközben nem vesszük észre, hogy egyébként mindenünk megvan, az idő elszalad, és az idea, amit kergetünk, sosem lesz a miénk.”

A szöveget Báthory Bogi, a zenekar szaxofonosa, vokálosa írta, de a kész dalt már zenekarilag rakták össze. A szöveg a számomra károsan kötelező pozitivitásból, tökéletességre törekedésből pattant ki. Hogy igyekszünk túllépni mindenen, ami rossz volt nekünk valaha, igyekszünk mindent elfelejteni, mintha sosem lett volna, nem akarunk vele foglalkozni. Ez igaz mind a megélt rosszra, mind a saját rossz tulajdonságokra. Ahelyett, hogy közel mennénk a problémához és sírva, de átölelnék, menekülünk előle. Pedig ez is mi vagyunk, „az árnyékunk” velünk marad, így meg kell tanulnunk vele együtt élni és ezzel nincsen baj” – mesélte Bogi.

asa_30fokb-67.jpg

A klipet író, rendező, fényképező és vágó Bacskai Miki így mesélt a koncepcióról: „Mindenképpen egy erősebb, mélyebb üzenetet hordozó, mégis viszonylag könnyen befogadható történetre támaszkodó témát terveztünk tető alá hozni. Bármilyen meglepő, de a női énekhang miatt női főszereplőt akartam a klipbe, illetve a zene népies hangzása, dallamvilága okán magától értetődővé vált, hogy ennek a sztorinak bizony nem a jelenben kéne játszódnia. Nagy örömömre Kovács Gyopár el tudta vállalni a főszerepet, akivel bár ismeretségem korábbra nyúlik vissza, mégsem volt alkalmam még dolgozni vele. Természetesen egy percig sem kellett csalódnom profizmusában és kvalitásában, ahogy Soós Máté Bátoréban sem, akit már többször is volt szerencsém rendezni, szépen összecsiszolódtunk a korábbi munkák alatt. A klip egy olyan belső üzenettel bír, amivel talán sokan tudunk azonosulni; a dekadens világból a rózsaszín felhők közé menekülünk az addikcióink miatt, de közben figyelmen kívül hagyjuk, hogy már a felleg között járunk.”

„A kliprendezésben Bacskai Miki szabad kezet kapott, s nagy öröm volt együtt dolgozni az általa beszervezett színészekkel, Kovács Gyopárral és Soós Máté Bátorral. A jelenetekben feltűnik még Farkas Apor mint a bemutatott pár gyermeke és Anna néni, aki egyébként Boti (a zenekar gitárosának) nagymamája. A parasztházas helyszínt a Pomázi Örökségi Tájház biztosította, a klip végén feltűnő táncosok pedig a szentendrei Kortárs&Balett tánccsoport tanárai. Mindenki, akivel együtt dolgoztunk nagyon a szívén viselte a klipet és ezért nem lehetünk elég hálásak” – mondta a zenekar.

A Minden ami alapvetően a zenekar őszre tervezett EP-jének előfutára lett volna, de időközben annyi új daluk összegyűlt idén, hogy inkább single marad és jövőre kiadnak egy nagylemezt.

 

30fok árnyékban a Facebookon és Instagramon.

Zenekari fotó: Nánai Attila

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/11/27/dal-_es_klippremier_30fok_arnyekban_minden_ami
„Tökéletességre vágyunk, és közben az idő elszalad” – Dal- és klippremier! 30fok árnyékban: Minden ami
süti beállítások módosítása